Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Какво се случва с маслото след една година

stenly

Recommended Posts

Здравейте, както знаем маслото на нашите любимки /по книжка/ се сменя или на 15,000 км. или на една година. Аз както и други колеги си сменяме маслото до 10 000 км. Тъй като в семейството си имаме нова придобивка :) не карам много Окти, за изминалите 12 месеца и направих само 3 000 км. Въпросът ми е сега ли да сменя маслото или мога да изчакам още 5-6 месеца и какво всъщност става с маслото след 12 месеца?

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Губи част от смазочните си свойства просто, не само с изминатите километри, но и с времето. Аз така знам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Налей Long Life масло щом я караш малко. За 2 години ще си избие по-високата цена. LL се сменя на 24 месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Налей Long Life масло щом я караш малко. За 2 години ще си избие по-високата цена. LL се сменя на 24 месеца.

При ситуацията на колегата, LongLife маслото ще трябва да го смени пак след 1 година и ще му излезе двойна цената, а не наполовина.

LongLife се препоръчва при много честа употреба на автомобила, предимно на дълги преходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LongLife се препоръчва при много честа употреба на автомобила, предимно на дълги преходи.

Не съм чувал за такова условие! LL масло се сменя според показанието на компютъра на колата (който сам изчислява интервала на база цикли загряване-изстиване и съдържанието на сажди) ИЛИ на 24 месеца - което настъпи първо!

Никой не може да задължи шофьорите на променлив интервал "да карат много", щото маслото го изисквало :roll:

LL маслата имат специални присадки, които забавят оксидацията и деградацията на компонентите в сместта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В голяма грешка си [-X .

LL маслото се сменя в зависимост от условията между 15000 и 30000 км, или между 12 и 24 месеца.

В конкретния случай компютъра ще индицира смяна на 12-ия месец, или най-късно на 13-ия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но смяна на 12 месеца пак се определя на базата на качеството на маслото. Ако се кара в лек режим или се кара малко (до към 15000 км за 24 месеца) и маслото е бистро, компютърът няма да даде никога смяна на 12 месеца и съвсем спокойно може да се сменя на 24 месеца дори на кола, която е настроена на фиксиран интервал и реално нищо не контролира качеството на маслото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво се случва с масло което е произведено преди 1-2-3 години и си е в тубата на рафта в магазин/сервиз?

А за това че компютъра изчислява кога да се смени..., аз съм с масло 505.01 и съм на фиксиран интервал, но компютъра на колата ми показва, че трябва да сменя масло след 16200км а съм минал 4400км от последната смяна :idea:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета мерси за отговорите, всичко е супер, ще сменя маслото. Сега възникна още един интересен въпрос :)

Вече на пазара не се предлага Castrol TXT 5w40. Като негов заместител от официалният вносител на Кастрол се предлага Castrol MAGNATEC Diesel 5W40 B4. На опаковката му, както и в сайта на мотобул пише, че има спецификация 505.01. http://www.motobul.com/bg/products_castrol.php?id=89 обаче в сайта на Кастрол не пише подобно нещо http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7027049

Според сайта на кастрол маслото за нашите автомобили е CASTROL EDGE TURBO DIESEL SAE 5W-40 http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7027038

Според конфигуратора на кастрол също:

http://www.olyslager-lubricants.nl/cast ... 0urLKcs%3d

Kategorie : Pkw

Marke : Skoda

Modell : Octavia II (2004 - )

Typ : Octavia II 1.9 TDI ( ) (2004 - )

Komprimieren Alles anzeigen

Motor BJB, BKC, BXE (PD)

Füllmenge : Füllmenge (gesamt) 3,8 Liter

Einsatz : Normal

Intervalle : Wechseln 15000 km / 12 Monate

Produkte : Castrol Edge 5W-30

: Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40

Ко праим

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За справка ви пускам и снимки на маслата

Това е Castrol MAGNATEC Diesel 5W40 B4

6379513344238227612614338850qmoJ5oxgKsRddITAtYt.JPG

А това е CASTROL EDGE TURBO DIESEL SAE 5W-40

016565841.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави го този Castrol, вземи си MORRIS 5W40 -5лит е 87лв.

Отговаря на спецификация VW 505.01 :smt017

Ние го вземаме от ЕураТек-Плевен и вече 210хил.км нямаме никакви грижи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз карам с EDGE 5w40 от Германия. Виждам, че си намерил колегата АСЕ.

Аз още преди две-три години разговарях с него. Днес му звъннах, поговорихме си и ми обясни всичко човека. Ще си поръчам маслото от него.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво се случва с масло което е произведено преди 1-2-3 години и си е в тубата на рафта в магазин/сервиз?

То си е запечатано в тубата без контакт с въздух и с горива. Трайността му е много по-голяма - обикновено е 5 години и е отбелязано с тампонен печат на самата туба. Наскоро купих туба Mobil 1 произведена 2007-а с трайност до 2012-та. 5-годишна е и трайността на маслата Esso и Total по спомен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То си е запечатано в тубата без контакт с въздух и с горива. Трайността му е много по-голяма - обикновено е 5 години и е отбелязано с тампонен печат на самата туба. Наскоро купих туба Mobil 1 произведена 2007-а с трайност до 2012-та. 5-годишна е и трайността на маслата Esso и Total по спомен.

Благодаря за отговора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави го този Castrol, вземи си MORRIS 5W40 -5лит е 87лв.

Отговаря на спецификация VW 505.01 :smt017

Ние го вземаме от ЕураТек-Плевен и вече 210хил.км нямаме никакви грижи

СЪгласен съм с колегата krasy smile126 .

Пробвай с MORRIS и ще останеш доволен. Масмото е Англиско оригинално и няма ментета както други 'Нашумели' марки! И другите им модели масла са хубави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в ЕТ ми казаха че двете масла на кастрол ТХТ и магнатек са едни и същи и даже можело да си доливам остатъка от ТХТ върху магнатек ...ама не го правя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.