Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Skoda Columbus - отключване на Видео в движение


Recommended Posts

Както добре знаете, Columbus-а изключва екрана при гледане на DVD или телевизия по време на движение от съображения за сигурност. За заобикаляне на това неудобство до сега се ползваха кабели "заглушаващи" сигнала от CAN-Busa за скоростта, но това имаше своите недостатъци, свързани най-вече с проблеми при навигиране, неработене на автоматичното усилване на звука при по-висока скорост и не на последно място цената на самите заглушки.

 

Вече има изключително лесно и безплатно решение на проблема, благодарение на някоко ентусиасти от чуждите форуми. А именно CD, чрез което се активира въпросната функция. Процедурата отнема 2-3 минути, без да се налага каквото и да било разглабяне или допълнителни процедури.

 

CD-то е изпробвано с почти всички налични фърмуери и работи безотказно (работи и при VW).

 

Линк за сваляне на CD: http://www.megaupload.com/?d=BFRA4HD8

 

 

Инструкции за инсталиране:

 

1. Свалете iso файла от посочения линк и запишете имиджа върху CD на възможно най-ниска скорост.

 

2. Стартирайте Columbusa без да поставяте ключа в стартера.

 

3. Поставете CD-то в устройството.

 

4. Ще се стартира процедура по обновяване на фърмуеръра на Columbus-а. Не се притеснявайте, CD-то е на основата на recovery диск правен от josi от vwnavi.com и не ъпдейтва реално фърмуеръра. Инсталираните карти и музика върху HDD-то ще се запазаят.

 

5. Ще последват няколко рестарта на устройството. На два пъти ще бъдете подканени да натиснете ОК върху меню на дисплея. На финала, ще се изведе надпис SWL SUCCESS, диска ще излезе и устройството ще се рестартира за последно, след което гледането на видео в движение ще бъде реалност.

 

6. Ако по време на процедурата се изведе грешка DOWNGRADE ERROR и устройството извади диска е необходимо да ребуутнете Columbusa с едновременното натискане на бутоните SETUP + EJECT + INFO (Microphone). След това вкарвате отново диска и процеса ще премине без да даде грешката отново.

 

7. Като бонус, CD-то активира и Hidden менюто за тези, които не са го направили през VCDS.

 

Тук има и видео на което можете да видите целия процес, снимано от човека направил диска:

http://www.youtube.com/watch?v=8hyWByh2pYg

 

 

При мен всичко протече без никакви проблеми и цялата процедура отне по-малко от 5 минути. Сега видеото не се изключва при никакви обстоятелства smile152

 

Все пак имайте едно на ум, че реално винаги съществува, макар и минимален шанс нещо да се обърка и да се окажете с неработещо устройство. Тези неща се случват дори и с официалните ъпдейти. Така, че всеки трябва сам да си прецени рисковете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега, как е системата работи ли след ъпдейта??

моя нещо започва да дава бъгове, не се разпознават със таблото... :( :( и сега ровя и препрочитам всичко за да намеря спасение различно от закупуване на нов Колумбус...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, при мен всичко работи отлично. Не разбрах, при теб грешките след ъпдейта ли са се получили?

Ако е така е много странно, тъй като единственото нещо което прави CD-то е да промени стойностите на 2 регистъра в Columbusa. Този за скритото меню и за стойността на скоростта, при която изключва видеото.

 

За да не се разпознават навигацията и таблото, най-вероятната причина е CAN-Busa да не е кодиран коректно и да не му е оказано наличието на навигация. Имаш ли под ръка VCDS да го провериш това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нееееее, аз все още не съм пробвал това за което пишеш...:)

При мен проблемите се появиха..., незнайно защо :(

Просто се чудя дали да не опитам...

при мен проблема е че поради някаква причина колата не разпознава навигацията.... , онзи ден в ЕТ момчетата цял ден се мъчиха..

започна да се появява,когато по искане на застрахователя сложих имобилайзер ( допълнителен). Но за да бъда честен и пред това се случваше, но от тогава зачестиха симптомите..

първия симптом беше да изчезне компаса от MAXI-DOT дисплея. когато попитах в ЕТ ми казаха че се случва от време на време и просто да извадя ключа. Пропуснах да кажа ,че се появяваше когато загася колата,но не извадя контактния ключ. решаваше се или със изключване и повторно включване на нави-то или изваждане на ключа. В интерес на истината се получи доста пред имобилайзера за който споменах. Но след слагането на имобилайзера все по често се получаваше, докато накрая престана да се изключва системата при изваждане на контактния ключ и респективно не се включва при запалване...

В ЕТ опитаха с друга навигация и се оказа ,че другата си работи нормално...:(

а при мен дори не иска да приеме ъпдейта на софтуера..., сега чакам отговор от чехите, в следствие на запитване от сервиза на ЕТ.

но междувременно се подготвям за най-лошия вариант... - смяна на ситемата.

и междувременно открих това нещо ( разбира се с помоща на колеги от форума които преди мен са открили сайта)

http://www.witson.com/en/displayproduct ... =100439819

 

за жалост китайците все още на сми отговорили...:(

ако имаш идея ,сподели моля те вече съм готов да пробвам какво ли не...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, искрени поздравления за темата която си пуснал!!!!!!!!!!!! smile027

Всичко което препоръчваш работи чудесно!!!!

за жалост не можах да реша моите си проблеми ,но поне с помоща на този диск получих достъп до скритите менюта на системата!

Големи благодарности!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че всичко е точно колега. smile159

Относно твоя проблем, така както го описваш звучи като хардуерен проблем в самата част на навигацията, която комуникира с CAN BUS-a. Първоначално бих заложил на проблем в самия CAN BUS или връзката до него, но щом сте слагали друга навигация и тя работи, явно проблема си е в устройството.

 

Това софтуерно едва ли може да се оправи, но все пак ми се струва, че ако успеете да ъпдейтнете версията на софтуера, не би било излишно като опит. Писал си че сте опитвали, но не го приема. С коя версия на софтуера си?

Ето от тук можеш да си изтеглиш леко модифицирани фърмуери, от човека, чиято база е ползвана за готепосоченото CD:

 

http://vwnavi.com/showthread.php/13672- ... ecovery-CD

 

Можеш да пробваш с 2660 или 2760, в зависимост от това с коя версия си ти. Поне при теб явно няма какво да губиш. Сигурно го знаеш ама да си кажа - при ъпдейт на фърмуеъра, всички навигационни карти и музика на HDD-то ще се изтрият.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Както всички предполагаха..., проблема беше хардуерен...

за моя радост,намерих едни младежи дето са наясно с подобни системи.. и за съвсем прилична сума оправиха Колумбуса!!

На теб още веднъж благодарности за инфото за диска, наистина всички функции са работещи..:)) smile159

ще опитам с фирмуера или както се казва.., но със помощ от приятел, който не е такъв индианец като мен с компютрите! :)

Между другото ,той е чел някъде ( по моя молба разбира се) че ако се промени Фирмуера на версия над 3... то функциите за видео в движение не работят...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че сте локализирали проблема и че всичко вече е ОК.

 

Видеото в движение в този си вид би трябвало да работи на всички версии излезли досега. Особеното е, че след ъпдейт, диска трябва да се пусне отново, тъй като ъпдейта връща регистрите в нормалното им състояние.

На новите версии не работи един стар трик за временно отключване на видеото в движение, което се правеше с комбинация от два бутона.

 

Доколкото знам обаче 3ххх засега са само БЕТА версии. Официална версия след 2760 за Columbus, поне аз не съм виждал. Лично аз не виждам смисъл от ъпдейт, когато всичко си работи както трябва и бих го направил само по необходимост. А и цялото упражнение по качване наново на картата за навигацията и всичката музика, хич не ми се нрави.

 

Нямам ТВ тунер. Обмислях варианта, при монтажа да вградя направо и ТВ тунер и блутут модул, но се отказах, тъй като и двете са неща, които рядко ползвам, а самите модули са си на сериозни цени и поне за мен беше неоправдан разход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за инфото :)

прав си за ТВ тунера ,надали е неообходим, но се чудя за блутут устройство...

от друга страна си прав че са на сериозни цени, и обикновенна слушалка с кабел върши същата работа, освен това хаби по-малко батерия на телефона и по малко ти "пече" мозъка..:)))

а за кои два бутона става дума ако не е тайна, за отключването..??? че покрай теб се запалих да търся всякакви възможности за игра със системата...:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте,

 

и аз благодаря за VID пача. Относно Bluetooth модул аз ползвам едно устройство което е за включване на Ipod+USB. има и блутут. Работи доста читаво, но все още не мога да намеря подходящото място за микрофона:

 

http://www.dension.com/product/iPod-iPh ... teway-five

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а за кои два бутона става дума ако не е тайна, за отключването..??? че покрай теб се запалих да търся всякакви възможности за игра със системата...:)

 

При включено видео се натискаше първо бутонът най-горе в дясно (с микрофончето) и след това Tone бутонът. Навигацията изпиукваше и временно работеше видеото в движение, но при следваща каквато и да било манипулация, включително и усилване или намаляне на звука, видеото се изключваше. На доста от по-новите фърмуери не работеше изобщо. Крива работа си беше.

 

 

здравейте,

 

и аз благодаря за VID пача. Относно Bluetooth модул аз ползвам едно устройство което е за включване на Ipod+USB. има и блутут. Работи доста читаво, но все още не мога да намеря подходящото място за микрофона:

 

http://www.dension.com/product/iPod-iPh ... teway-five

 

Ами добре изглежда устройството, но и цената му си е като на оргиналния модул. Вярно е, че съвместява още няколко функции, но лично за мен не си заслужава. Но това си е мое мнение, просто не ми е особенно удобно да ползвам подобен род блутут в кола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 години по-късно...

Колеги,

 

Видето може ли да се възпроизведе от SD карта или само, ако е качено на HDD?

 

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Видео се възпроизвежда само от DVD или от външен източник през AV входа.

Редактирано от stuckoff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеци по-късно...

Колега, в клипчето човечеца задържа на няколко пъти бутона setup. За това ли и аше в предвид по бонус за hidden ?

Когато поръчах моя columbus явно си е бил отключен, защото видеото си работи в движение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 месеци по-късно...

Здравейте колеги, линка от първия пост не работи и ще съм благодарен ако някой посочи работещ такъв или някакъв друг линк в някой друг форум. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

...а някакви други възможности за промяна на настройките някой може ли да ми предложи тогава?

Дали нещо може да се направи чрез OBD-то директно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.