Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Отписване на задължения по давност към НАП


warfather

Recommended Posts

Вътри ми се тая мисъл, че приеха новия закон за данъците и с тая единна сметка за всички задължения става една голяма каша. Имам здравни вноски които не са платени преди повече от 5 години, а именно за 2007 когато бях за малко в чужбина. Прочетеното до сега ме накара да стиган до извода, че този месец като нареждам усигоровки за декември ще отидат за най-старото ми задължение, което е примерно от 2007. НАП нямали задачата автоматично да въвеждат давността на задълженията и те си седят след 5 година защото можело доброволно да си ги изплатиш ако си добър данъкоплатец, а след 10 година отпадали като абсолютна давност. Интересно ми е някой дали се е замислял или сблъсквал с тия истории. Аз лично ходих до НАП и ми казаха някакво възражение в свободен текст за да се впиша давноста и да се заличат старите задължения.

Много хора ако са имали неплатени някакви данъци, глоби или усигоровки сега като работодателя ви изплати данъците и усигоровките автоматично ще се покрие старото задължение и така ако сте си платили 33 месеца за да отидете на лекар ще се окаже, че този месец няма да имате усигоровки заради старо или друго задължение. Правилно ли се опитвам да мисля или не.

 

Да допълня след като преди малко прочетох. "С изтичането на давностните срокове се погасява правото за принудително събиране на публичните вземания, за които тези срокове са изтекли. Както вече отбелязахме обаче самите вземания остават дължими и могат да бъдат платени доброволно." Следователно когато правя плащане по единната сметка в която не се вписва както беше до сега че плащам усигоровки за месец декември следва че правя доброволно плащане към НАП с което те ще покрият най-старото вземане. Нямам идея дали правилно съм го схванал :) ама ако има някой да сподели няма да се разсърдя smile091

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това беше и една от идеите да го атакуват в конституционния съд, защото така ти отнемат възможността да решиш кои точно задължения да платиш, а Дянков решава вместо теб. Ама незнам какво се случи в последствие.

 

Аз като цяло си мислех, че това важи само за фирмени задължения. Айде ако говорим за чисти данъчни задължения, някак си е смилаемо, ама ако верно вземат та омешат осигурителни и данъчни задължения, верно ще стане страшна каша....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важи за всички и всичко. Ако не работиш и ти се наложи да отидеш на лекар до сега можеше да платиш 33 месеца от днешна дата назад и да отидеш на лекар, а сега като ги внесеш тия пари ще отидат за по-старо задължение или данък на някой имот ако имаш над главата си. Ясно е че всички трябва да си плащаме и е редно да е така, но много хора са безработни и гледат първо насъщния да е на масата и после другото, а с тия изменения ... Май е време да бягаме от тая държава или да мрем. Някой хора си живеят на социални помощи, а други трябва въжето да окачат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко точно си схванал. Ако си плащал 3 години имаш здравноосигурителни права, но дългът остава.

Изрично, писмено с входящ номер на твоя екземпляр подаваш заявление в НАП, в което 1) посочваш конкретното задължение, 2) твърдиш, че е изтекла погасителната давност и 3) искаш отписването на тези задължения.

Има указания в този смисъл на НАП още от времето на стария ДПК. Има си подробно разписана процедура как НАП отписват дългове.

smile056

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще направя писменно искане за отписване, но спира само принудителното събиране. Дълга остава висящ и при доброволно плащане се погасява и идеята е дали с тези единни сметки нямада стане точно това. Плащаш нещо доброволно и системата автоматично покрива най-старото дължимо, а то е това което не са събрали принудително, но си седи за доброволно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внеси заявлението в деловодството и изчакай да отпишат както главниците така и лихвите по тях, след което ще платиш за декември. Справка за задълженията може да се прави и онлайн на страницата на НАП, разучи как става.

Имай предвид, че лихвите ги отписват 10-тина дни след като са отписали погасените по давност задължения.

Така за декември ще ти начислят някакви лихви но те за 2 седмици няма да са нещо особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://news.expert.bg/n409328

 

Тука пише горе долу как е хавата... Явно за осигуровките може да се окаже изрично, че е за осигуровки. Поне на самоосигуряващите се.

 

Но това значи ли, че ако някой има да кажем глоба от КАТ преди 4 години и внесе пари за плащане на данък сграда - НАП ще му погаси глобата с тези пари?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо нещо такова само някъде пишеше че актове, наказатели постановления срока за събиране е 2 години. Иначе ако ти виси като задължение, каквото и да платиш сега ще покрие най-старото. За осигуровките се подава заявление да са с приоритет но ако внесеш и за пенсия ще отиде първо покритие здравната а останалите пари за глобата или данък за колата. Аз така го разбирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глоби и данъци на коли са по други сметки и няма как да се платят от единната сметка, която е за вноски към републикански бюджет.

...наказатели постановления срока за събиране е 2 години.

Има няква грешка. Двете години са друга давност, след като е влязло в сила са 5.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оги е прав!

Не бъркайте републиканския бюджет (с единно платежно) с местните данъци и такси, които са по стария ред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

......... изчакай да отпишат както главниците така и лихвите по тях, след което ще платиш за декември..............

Колко е времетраенето на процедурата, имаш ли личен опит по въпроса?

Вероятно няма да е по-малко от 1 месец, но си струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бъркам, а искам да разбера как стоят нещата, защото нямам никаква идея и само предположения правя. Вярвам че тук има хора които си разбират от нещата и че всичко е платено даже подобна информация или съвет, но все пак за това е и форума.

Според написаното ако си направя проверка в НАП и ми излезнат задължения, това означава, че като внеса пари за здравни ще покрият старото ми задължение. Местни данъци не са към НАП и това за данъка на колата отпада. Ако си физическо лице и си извършвал дейност, наем или др. което в НАП да се плати данък се покрива от тая единна сметка.

Разбрах че трябвало да направя възражение, а други казват искане за отписване по давност и то в свободен текст било, защото НАП нямат готови образци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оги е прав!

Не бъркайте републиканския бюджет (с единно платежно) с местните данъци и такси, които са по стария ред.

 

А глобите (например от КАТ), към републиканския ли са, или местни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Републикански са но са по друга сметка. Впрочем ако глобата е от общинска полиция- са по сметки на общината.

 

За седмица-две чистят и лихвите, на 15 декември подадох заявление при нашите пачи, след НГ забелязах, че бяха ги махнали, не знам точно кой ден. То таз сметка дето се гледа онлайн е да си като куче пред касапница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не знам :) аз мисля че би трябвало в НАП да излизат след като мине срока при тях в КАТ.

Оги а това заявление имали го някъде да го изтегля и попълня? Ако го няма ще ми метнеш ли ако имаш налично такова на компа си и не е проблем ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свободен текст е.

 

. До ТД НАП

. офис Сливен

 

З А Я В Л Е Н И Е

 

. От еди кой си, Булстат или ЕГН, фирма, адрес, телефон /за справки/

 

. Уважаеми дами и господа, моля поради настъпил давностен срок да ми бъдат отписани от данъчната сметка следните суми и лихвите по тях: изреждаш ги заедно с месеците, за които ги водят дължими.

 

. Дата, гр.Сливен Подпис:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една подробност: Тези задължения, които са с настъпил давностен срок към 01.01.2013 през цялата 2013 г няма да се заверяват от постъпили плащания. Т.е. внесените от вас пари по единната сметка няма да погасят тях, а да останат дължими текущите ви задължения. Но ако до 31/12/13 не е постъпило заявление за отписване по давност от 01.01.2014 ще ги заверят по общия ред, т.е. ще платите погасени по давност пари. Така че може да не се спешите за тез суми, през цялата таз година можете да поискате да ви ги отпишат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мдам аз вече подадох заевление и чакам резултат. Сега сложиха на вратата на нап бележка с указание кои задължения ще се отписват първо защото целия народ щеше да се юрни да подава документи и да се побъркат от работа. Аз бях около номер 500 заявил отписване и то само за 10 дни. Който не се усети или отложи догодина ще изгори най вероятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баси, ква е тази глупост дето пак са измисили с тези задължения. Чета темата от сумати време и още не мога да разбера за какво става въпрос. Да, ясно че за стари задължения и те си имат давност, ама как така работодателя ще ми превежда осигуровки, а те ще отиват за стари задължения - нещо не схващам. Или аз внасям данък за апартамента, а те ще го взимат за колата например.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

правилно си схванал. Ако 2008 си бл безработен и не си платил здравните си осигуровки, а работодателя ти внесе за януари 2013 осигуровки то парите ще отидат да покрият старото задължение и за януари ще се води че не си ги платил и влизаш в графата със спрени здравни права. Ако си имал в периода 2000-2007 неплатени задължения и не си ги отписал по давност от 2014 стават задължително изескуеми и няма как да ги отпишеш по давност и ще се покриват първо те с всяко плащане а новите ще ти се трупат като задължение. Взех си ПИК от нап и си проверих задълженията и здравните и подадох заявление за отписване на всичко старо а времето ще покаже дали ще ги отпишат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравно с МДТ няма как да прихванат, от едно данъчно задължено лице /ти/ към друго /работодателят ти/ и обратно- също. Така че смятам няма какво да те притесни на този етап. Докато не си погледнал сметката си в НАП. Ако те вълнува въпроса- вземи си ПИН-код и отвреме навреме наглеждай. Там няма да се появят данък сгради, такса смет и данък на кола. Но може да се появи здравно за период, в който не си бил осигурен. Това здравно няма да го прихванат от плащанията на работодателя ти. Той е друго данъчно задължено лице и сам отговаря за задълженията си по твоя договор. Твоите лични не го бъркат него.

След 01.01.2014 също ще могат да се отпишат изтекли по давност задължения, но това ще може да стане ако не са погасени от постъпили плащания през 2014. Тогава наистина ако видиш, че имаш такива ще можеш да задържиш плащане към бюджета докато се отпише изтеклото по давност задължение на цената на едни лихви за месец да речем. Но има достатъчно време през 2013 да се отпишат, пък ако чакаш последния момент да приложиш последното и ако тогава ти искат от някоя банка справка, че не дължиш нищо на държавата за да ти отпуснат кредит да речем определено ще платиш и изтеклото по давност задължение.

Аз съм чао от темата. Смятам че е изчерпана. smile056

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.