Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Гуми Дейтън

Recommended Posts

Здравейте ;) колеги

Може ли някой да ми каже какво мисли за зимните гуми на Дейтън, че съм се спрял на едни, ма все още се чудя. И другото за което ще питам е може ли да сложа гуми 185/60/15 на мястото на 195/65/15 (да ползвам същите железни джанти)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвах зимния деитон на старата ми кола преди няколко години и да ти кажа бях доволен в сравнение с другите ми две гуми на бф гуудрич голям боклук са.Размера на гумите беше 185/70/14

Редактирано от dobcho6
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ;) колеги

Може ли някой да ми каже какво мисли за зимните гуми на Дейтън, че съм се спрял на едни, ма все още се чудя. И другото за което ще питам е може ли да сложа гуми 185/60/15 на мястото на 195/65/15 (да ползвам същите железни джанти)?

Не можеш да сложиш 185/60/15 вместо 195/65/15, разликата е някъде 3 сантиметра. Можеш да сложиш 185/70/15 но явно не искаш, защото е много екзотичен размер и цената е главозамайваща. Защо изобщо искаш да променяш размера (ако не някаква велика тайна де) при положение, че 195/65/15 са по-евтини от 185/60/15 ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той пита за джантите доколкото разбирам. Ако е за една и съща кола, не трябва, не че не може. Ако е на друга кола със същите джанти става (примерно джанти от о1 на фабия или румстър).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Фабията миналата зима взех такива,защото нямаха каквито искам,а работата беше на зор.Приятел гумаджия ми ги препоръча.Много държат на сняг,НО КОЛАТА С ТЯХ ТЕГЛИ НА ЕДНА СТРАНА И ИМАТ ОГРОМНО СЪПРОТИВЛЕНИЕ ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ.Никаква инерция.Колата направо спира с тях.Не съм доволен!!!!! Ама вече съм ги купил...ще ги карам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз търкалям едни  дейтъни и да ти кажа и аз ги усещам добре на сняг / Мисля ги карах дори  с 120 по утъпкан сняг имат добро поведение/ като Бегачката,но това им беше първа година ако ще ги смениш след 2-3 сезона ги взимай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И един познат пенсионер кара такива и е доволен. :D

Ако караш като него по 1000 км на зима и в града, колкото да не спира колата- вземай ги.

Четох, че са зле откъм балансиране и тресене. Някакви се бяха случили- балансирани перфектно и тресат.  Ексцентричен модел. :unsure:

Патил съм от евтини гуми. Под средния клас изобщо не ги гледам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И един познат пенсионер кара такива и е доволен. :D

Ако караш като него по 1000 км на зима и в града, колкото да не спира колата- вземай ги.

Четох, че са зле откъм балансиране и тресене. Някакви се бяха случили- балансирани перфектно и тресат.  Ексцентричен модел. :unsure:

Патил съм от евтини гуми. Под средния клас изобщо не ги гледам.

Много лош съвет давате да се шофира в града с лоши зимни гуми. Не знам защо е общоприето, че зимата дори и с летни гуми става. Противно на това схващане - в София, когато има добра снежна покривка кварталните улички се заледяват ужасно и ако автомобилът не е с добри зимни гуми става опасен сам по себе си. Смея да твърдя, че зимните гуми са не по-малко необходими в града, където по-често е сенчесто, усойно и непочистено, сравнено с извънградските пътища. Съвет към колегата НиНи4а - за 6-7 лв. разлика на гума можете да си обуете колата с далеч по-добрите Firestone Winterhowk 3.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Фабията миналата зима взех такива,защото нямаха каквито искам,а работата беше на зор.Приятел гумаджия ми ги препоръча.Много държат на сняг,НО КОЛАТА С ТЯХ ТЕГЛИ НА ЕДНА СТРАНА И ИМАТ ОГРОМНО СЪПРОТИВЛЕНИЕ ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ.Никаква инерция.Колата направо спира с тях.Не съм доволен!!!!! Ама вече съм ги купил...ще ги карам.

Типична зимна гума от евтиния сегмент. Доброто поведение в дълбок сняг се постига с много мек каучук ( и протектор и борд). Това води до досадно гънене в завоите и повишено съпротивление. Всичките от тоя сегмент са така - дали ще е дейтън, дебица или барум - все тая.

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карам вече трета зима с Дейтън и съм доволен. По-добре с нови гуми, отколкото с втора ръка. Държат се добре за цената си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 5 седмици по-късно...

Bridgestone low cost - доста негативни отзиви от братските форуми.... на същата цена би трябвало да намериш Falken.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Барумките са много прилични гуми, като за цената си.

И за размер 195/65-15 - са направо изгодни.

Иначе другите прилични - Клеберите, но те са по-скъпи.

А за около 87-91 лв - и турските Ласи не са никак лоши!

В сняг, в хлъзгавица - гребат много здраво! Ласа Сноуейс Ера - за тия пари е една много прилична гума.

Е, на мокро не са върха.....

Но превъзхождат Савите, БФ Гудрич, Дебиците - и всички подобни. А са само със 2-3 лева по-скъпи.

И не се хвърляй на тоя размер - 185/60-15, защото цените са убийци!

По-добре си остани на стария размер.

И не се хвърляй на китайките - защото са откровена прецаквация откъм качества, а не са никак евтини.

По-добре европейски гуми - макар и не толкова висок клас. Отколкото жълти....

Редактирано от stivi797
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За китайците е ясно :)

А за около 87-91 лв - и турските Ласи не са никак лоши!

За 86 лв. (с ДДС) взех Семперит СГ 2 195/65/15 (Made in CZ), но според мен колегата търси нещо до около 70-75 лв. в този размер (поне Дайтоните са толкова), а там вече избора се ограничава до Барум, Дебица, и евентуално Матадор (също не лош избор според мен....)

Редактирано от Gerdjikov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матадора междудругото са много хубави гуми.Едно време на такситата си само такива слагах и бакшишите казваха че са много хубави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При смяна на летни със зимни гуми и обратно винаги съм приемал съответните предимства и недостатъци и съм се съобразавал с това, че просто едните са летни, а другите зимни.  Наложи ми се обаче да сваля Нокиан WR D3 и да стъпя на пътя с Клебер HP2-имах ги монтирани на джанти. Направих истинско сравнение в поведението на колата с едни и други зимни гуми. Оттук нататък На Клебер повече няма да се кача, и ще предпочета Нокиан за няколко лева повече, като цени са близки.

Редактирано от ogich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нокианите са едни от най-добрите наистина зимни гуми - така че Клеберът е доста по-слаб, по сравнение с тях...... Колкото и да ги хваля Клеберчетата - но истината е тази. Пък и цените - наистина са много близки. Така че изборът - е ясен.

Редактирано от stivi797
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предимството на Клебер е че са по-устойчиви на износване. Едва ли съществено.

Редактирано от ogich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много по-устойчиви са, но за зимна гума - това не би трябвало да е основното й предимство. Все пак, взимаш я за да минаваш почти навсякъде - а не за да не я износваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Bridgestone low cost

Това е най-точното определение за Дейтъна! :cheers:

Имат здрав скелет, но другото е евтиния. Добро решение е средният клас на Bridgestone - Firestone.

Говорил съм с много разбирачи на гуми и твърдят, че това е оптималното съотношение "цена-качество" за нашите родни пътища.

За Матадорките и Барумите съм особено негативно настроен - много меки са отстрани. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това трябва да е огромен скок за Матадор, понеже до миналата година директно ги изхвърляха след няколко хиляди км. Аз съм с Барум в момента и летни и зимни и си се държат перфектно. За последния месец и половина съм навъртял 7000 + км от дъжд през едва навалял сняг и никъде не съм имал проблеми със сцепление дори и при преминаване през водни потоци на магистралата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.