Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,колеги.Имам проблем с шкодичката,ще съм благодарен,ако ми дадете някакви насоки. Двигателят е 1.4 MPI 60к.с. (AZE). Беше вкарала антифриз в маслото,до капачката. Отворих я. Проверих главата за спукване,шлайф,нова гарнитура,нови пръстени на цилиндровите втулки. Сглобих я,напълних с антифриз. запалих я и няма две минути и двигателят се напълни до горе с антифриз.Това ме навежда на мисълта,че някъде има доста голяма дупка,по вероятно по блока да е. Дали има някакви вътрешни тапи в блока и ли нещо друго, от което може да е. Оставих я ине съм бутал нищо,реших първо да попитам. Следващият ми опит,ще е сваляне на картера и напълване на водната система,ако е голяма дупката би трабвало да протече.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Публикувано

Има тапи в главата между кобилиците.

Публикувано (Редактирано)

Багодаря за бързият отговор,колега. Проблемът мисля,че го намерих. Днес свалих картера,напълних охладителната система с вода и се оказа че прокапа от ризите,и то от почти всички. Явно уплътненията,коитосъм сложил не са с нужната дебелина.Сега пак трябва да отварям. Уплътнения са едни тънки медни пръстени. Като ги вземах,ми казаха,че са различни размери (1мм,1.2мм,1.4мм.,1.6мм). Аз сложих най-малките 1мм.,но ми се струват,че бяха по тънки. Сега си нямам и на идея какви да сложа. След като ги бях  сложил,ги измерих с един шублер които наложих на блока и така проверих за пропадане,уж нямаше просвет,но сега резултатът е налице. Имате ли някакви идеи каква дебелина да сложа ?

Редактирано от Eagle
Публикувано

Що не отидеш при майстор,да ги премери и сметне.Да им сложи и уплътнител и да заспи работата.

Публикувано

Ризите трябва да стърчат над блока 0,13мм - 0,15мм. Затова и медните уплътнители са с различна дебелина. Да се докара размера.

Публикувано

Най-лесно е да вземеш нещо с гладка и права повърхност (веднъж съм ползвал алуминиев нивелир) , сваляш главата и минаваш над всяка риза и мериш с пластини за реглаж на клапани какво е отстоянието ... по принцип 0.10 е предостатъчно да уплътнят и смяташ колко трябва да ги извадиш (като средно ниво е 0.14) и на финала като почистиш леглата от песачинки и отлагания мажеш с литиева грес ризата и леглото и сглабяш.

Публикувано

А защо си бутал изобщо ризите? Проблем там имаше ли?

Публикувано

Да благодаря ви за отговорите колеги,точно това ме интересуваше,колко да стърчат.  Иначе този метод с пластините и аз мислех с него да пробвам,още отначало,но по съвет от познат стар майстор, не мерих защото ме убеди че гарнитурата щяла да поеме. Отдолу бях намазал с грес и леглата бяха почистени идеално и прегледани за шупли. А уплътненията реших да ги сменя,защото питах друг майстор,които уж беше отварял такъв двигател и ме увери ,че не са медни а силиконови,а и отделно прецених,че и без това съм отворил по-добре да направя всичко като хората.Но не го направих,както трябва и сега пак.....

Да отговоря и на въпроса,защо не съм я закарал на майстор. Защото предпочитам сам да си чупя нещата,а не да плащам за да ми ги счупят.Не че няма и кадърни,но е въпрос на късмет. А и 50 % от времето ми отиде за най-идеално изчистване на детайлите,никой майстор няма да го направи,защото ще,стои гладен,ако отделя по толкава време за "ненужни" операции.Друг е въпросът,че докато не пипна няма да се науча,а още съм в тази фаза. И за последно,ще завърша с нещо което ми каза един приятел,които поставя газови инжекциони. 

Пробива колекторите за да сложи дюзите.Аз го питам :

-няма ли да пречат стружките,които ,ще влязат в цилиндъра?

А той:

-На твоята кола ще и пречат,а на чуждата не.

Публикувано

Да благодаря ви за отговорите колеги,точно това ме интересуваше,колко да стърчат.  Иначе този метод с пластините и аз мислех с него да пробвам,още отначало,но по съвет от познат стар майстор, не мерих защото ме убеди че гарнитурата щяла да поеме. Отдолу бях намазал с грес и леглата бяха почистени идеално и прегледани за шупли. А уплътненията реших да ги сменя,защото питах друг майстор,които уж беше отварял такъв двигател и ме увери ,че не са медни а силиконови,а и отделно прецених,че и без това съм отворил по-добре да направя всичко като хората.Но не го направих,както трябва и сега пак.....

Да отговоря и на въпроса,защо не съм я закарал на майстор. Защото предпочитам сам да си чупя нещата,а не да плащам за да ми ги счупят.Не че няма и кадърни,но е въпрос на късмет. А и 50 % от времето ми отиде за най-идеално изчистване на детайлите,никой майстор няма да го направи,защото ще,стои гладен,ако отделя по толкава време за "ненужни" операции.Друг е въпросът,че докато не пипна няма да се науча,а още съм в тази фаза. И за последно,ще завърша с нещо което ми каза един приятел,които поставя газови инжекциони. 

Пробива колекторите за да сложи дюзите.Аз го питам :

-няма ли да пречат стружките,които ,ще влязат в цилиндъра?

А той:

-На твоята кола ще и пречат,а на чуждата не.

:rolleyes:  :rolleyes:

• 1 месец по-късно...
Публикувано (Редактирано)

Благодаря на всички за бързите и точни отговори.

Проблемът,вече е решен,но по доста сложен начин.Оказа се,че блокът е спукан и трябваше да сменям блок.Беше спукан ниско долу по-цялата дължина. Пукнатината едвам се забелязва,по-тънка е от косъм.Вземах цял двигател,но ползвах от него само блока и то по-точно само алуминия,прехвърлих моите цилиндри и валове,защото нямаха никакви луфтове и надрано по лагерите и като цело всичко беше по-добро.Ходих до шкода да взема по големи уплътнения за цилиндрите. И там ми дадоха една книга да прочета за надстърчането.По книга го дават да е 0,07-0,012мм.Сложих от най дебелите пръстени по -един брой и се получи приблизително 0,10мм. На "новият" двигател бяха сложили по два пръстена и надстърчаше около 0,20мм.Намазах  с черен силикон за по голяма сигурност.Смених и веригата ,че на старата имаше 2 см луфт. Имам чувството,че беше оригиналната, имаше щампа с емблемата на шкода. Като цяло доста  си поиграх,но поне понатрупах опит.Надявам се повече да не го бутам този двигател. Иначе работи учудващо  добре.

Сега имам нов проблем: с педала на съединителя.Моля,за съвет,отново.

Свалях двигателя заедно със скоростите. Долната помпа я разкачих от кутията,не съм и разбутвам херметичноста,но все пак мисля,че е поела въздух,защото педалът има много свободен ход и трябва да напомпвам за да вкюча на 1-ва скорост. Въпросът ми е как става обезвъздушаването;

1.Само от долната помпа ли се обезвъздушава или и на горната има пробка.

2.Отделно казанче ли има или е свързано към казанчето за спирачките.

3.И каква е точната процедура по -обезвъздушаване.Както при спирачките ли:напомпване на педла,задържане и охлабване на пробката.

Редактирано от Eagle
Публикувано

1.Само от долната помпа ли се обезвъздушава или и на горната има пробка.

2.Отделно казанче ли има или е свързано към казанчето за спирачките.

3.И каква е точната процедура по -обезвъздушаване.Както при спирачките ли:напомпване на педла,задържане и охлабване на пробката.

1. Да, само от долната помпа.

2. Казанчето е общо за помпите на спирачките и съединителя.

3. Процедурата е стандартната, като при спирачките и внимавай с щуцера на помпата на съединителя, пластмасов е, лесно се наранява или чупи, #11 ключ. 

Публикувано

Благодаря за информацията,колега. Вчера я направих процедурата два пъти,има  подобрение,но трябва още. Утре,ще повторя.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.