Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

SSD vs HDD - вашето мнение


mitko7

Recommended Posts

Здравейте.

Вижда се за какво става дума. Някой има ли впечатления от този тип диск - SSD за компютър или лаптоп ?
Ползвал ли го е, ползва ли го, какво мисли, заслужаваше ли си? Налага ми се смяна на диск и се замислям за един такъв.
 Четох тук, там, даже попаднах на тази информация - SSD vs HDD - в един сайт, но скоростите които достига,
 ми се виждат прекалено високи. Та това питам - някой друг да изкаже мнение?

Аз единственият проблем които виждам, е цената. За тези пари, ще си купиш няколко терабайта, но пък скоростта ??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, SSD-то променя значително работата на компютъра! Аз ползвам SSD за системен и HDD за сторидж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SSD е навлизаща технология, и въпреки това не е толкова нова. Разбирай го като "флаш памет" - онези малки стикчета "флашки", където им казваме разговорно. Същото нещо го има и в телефоните - например 32gb, 64gb, 128gb и т.н. Малко по-различно е, но идеята е същата.

 

Какво има в HDD-то:

1. HDD-то има въртящи се части в себе си - дискове - няколко и по този начин се получават много големи капацитети.

2. За да намери нещо в HDD-то, то дискът вътре трябва да се завърти и накратко главата, която го чете, почва да се движи по диска и трябва да намери каквото търси и т.н. От тук идват и по-бавните скорости и не само.

 

Тези неща липсват в SSD-то, където всичко представлява "енергонезависима памет".

 

Ето едно сравнение между SSD и HDD, като хардуер (сивите чипове отляво в SSD-то са паметите му):

IntelSSD320_-HDDOpenStraight.jpg

 

Има и трети вид - хибридни. Нещо средно между SSD и HDD - водят се SSHD и най-добрите са на Seagate 1TB SSHD. Идеята там е да съчетаят бърз кеш, който "знае" кой запис къде се намира на диска и по този начин да ускорят най-често използваните ресурси. Има голяма полза. В този тип дискове има около 9 GB SSD и 1TB HDD. Тоест 9 гигабайта памет в която се записва кое-къде се намира на HDD-то /координати/, за по-бързо намиране /и то не се записва всичко там, ами само най-често използваните неща - правят се анализи и е доста сложно за изпълнение/.

 

Лично имам и от 3-те варианта и бих заложил първо на SSD-то, второ на SSHD-то и трето на чистото HDD.

 

При мен в момента конфигурацията е следната:

1. SSD Kingston 240GB HyperX Savage с 510мб/с реално измерена скорост на запис и 555мб/с при четене на моята машина. Всичко лети и не се задъхва изобщо. На този диск съм сложил Windows и всички програми, които използвам.

2. 1TB Seagate SSHD - с реално измерени 80мб/с на писане. Четенето не съм го измервал. Този диск го използвам за всички файлове, които трябва да пазя и не ми трябват често. Общо взето - "хранилището на данните" ми е това.

 

Всички измервания са относителни за всяка система и зависят от много-много неща. Не са консистентни и затова не трябва да се мисли, че винаги ще са такива, защото има различни условия и не са такива високи винаги :) В общи линии SSD-то не пада под 450мб/с (четене/запис) при мен. Достатъчно издръжливи са. Според изследванията и изчисленията, трябва всеки ден потребителя да записва по 4ГБ в продължение на 3 години и дискът ще си изпее песента - в реалността, при нормална употреба - това е невъзможно.

 

От всички дискове, които са SSD и са от достъпните, бих предложил тези:

1. Samsung EVO 850 - 250GB (малко повече пространство има и е по-консистентен, тоест поддържа доста близка скорост до скоростта, която му дават) - 5 години гаранция.

2. Kingston HyperX Savage - 240GB (малко по-мощен и по-скъп е, но е по-малко консистентен - тоест, не поддържа винаги висока максимална скорост, пикова е за известно време и след това пада, но е малко по-висока от на Самсунг-а и е леко по-бърз - но не е консистентен) - 3 години гаранция.

 

Общо взето това е.

 

Поздрави

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година щях да си сменям лаптопа, защото е на 7 години и вече доста бавничък. Един познат ми вкара мухата обаче за SSD. Разкарах хдд-то и в момента съм само със ssd и същия лаптоп, който лети ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От две години съм със 250GB SSD на Samsung. До момента "wear level"-а му е стигнал до 56%, т.е. очаква се че още около година, година и половина не би трябвало да се налага да го сменям. Реално голямото износване беше първите месец-два докато настроя Linux-а да не пише толкова много по диска (access times, temp files, etc). SSD-то е сложено на мястото на CD-то, та си имам и стандартния 540GB HDD. Говорим за лаптоп. HDD-то се ползва за филми, бекъпи, ISO images и т.н. Машината се държи доста прилично имайки предвид, че непрекъснато се върти една виртуалка с Windows 7, чиито виртуален диск е на SSD-то. 

 

Като цяло инвестицията в SSD е оправдана. Изключение са системи с активно ползване на диска за писане. При тях живота на SSD-то ще е твърде къс. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SSD vs HDD

Зависи, колко пари си заделил и за какво ще използваш машината си. Преди година и половина когато аз си избирах "ултрабук", взех по-евтин, но огромен HDD и най-добрия процецор за модела.

Най-добрия вариант би бил малтък SSD за системен и втори SSD (поне 1 ТБ) за съхранение. За мен предимството на SSD, безспорно е липсата на движещи се части :) Аз прехвърлям много видео (1080р)...свободните ГБ се стопяват за норматив :(

Има еднин инструмент - Windows Experience Index benchmark tool (вероятно и много други подобни) за измерване на производителност. Ако ще се слага нов диск на стара машина, може да се замерят резултатите преди/след :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   От години използвам SSD за лаптопите си. Все на Samsung. С няколко думи - бързи и здрави. На PC-то Window-са и програмите са инсталирани на едни от първите хибридни SSHDD на Seagate. Другата информация ми е на обикновени HDD-та. Системата е значително по-бавна от работата на лаптопа. И тук не говоря единствено за стартирането на операционната система. Интернетът е по-бърз, обработката на сканирани документи (разпознаване на текст) е в пъти по-бързо при работа на SSD, сравнено със старото SSHDD, да не говорим за обикновен HDD.

   Макар все още SSD-тата да не могат да стигнат HDD от гл.т. на съотношение цена-обем, бъдещето, според мене е на SSD. Лека анотация какво ни очаква тази година: http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/portablessdt3/overview.html

 

   Поздрави.

Редактирано от mordo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си един  SSD 120 Gb за операционната система и програмите и отделно си дръж HDD за файловете.

Ако ще е за сторидж SSD дискове за Cash паметта задължително, които да работят поне в Mirror. Иначе останалите SAS II.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно аз съм с лаптоп. Аз настолен не мога да използвам вкъщи (в офиса имах, но няма смисъл от такова нещо) :)

 

Причини:

1. Няма място за настолен...

2. Лаптопа е достатъчно мощен за моите нужди, не ми трябват видеокарти колкото печката, защото не правя сложни неща, ами "пиша сложен текст" /програмирам/.

3. Не е шумен изобщо - вентилаторът му се чува много рядко, дори когато е натоварен...

4. Ставам, затварям го и тръгвам към клиента с всичко, което ми трябва в раницата. Когато ходя в чужбина - пак цялата работа е с мен (настолният не може така /знам, че има други начини/).

5. 17-инчов е достатъчно голям за всички лично мои нужди.

 

Общо взето съм на лаптопи от 2007г... Този е вторият ми лаптоп за този период /като си купиш нещо хубаво изкарва около 7 години без смяна/ и първият със SSD - имам два напълно пълноправни слота за два хард диска, и не се лишавам от записвачката и т.н. Хубава машинка е, особено със SSD-то стана още по-добре. ;)

 

Поздрави

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с лаптоп със ssd. Натискам копчето за пускане и на 7мата секунда ме чака да си въведа паролата. След като го направя на 2рата секунда е заредил всичко.

Предния ми лаптоп с нормален hdd 4 минути не знаеше на кои хора е.

Редактирано от uboy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето едно видео на SSD, което сложих на DELL Latitude 6420.

ADATA SP920 е идеален вариант "цена/качество"! Иначе Самсунг и Интел са си класика, разбира се.

Видео на Boot time на личният ми лаптоп със SSD :)

Редактирано от jorojoro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От няколко години съм със ssd-та. Смених 2 лаптопа, нито един диск, а ги мъча целодневно. С малко настройки за които колегите по-горе са писали мисля, че ще ти изкарат достатъчно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Samsung EVO 850 - 250GB е на най-добрите цени в момента.

 

http://www.emag.bg/solid-state-drive-ssd-samsung-850-evo-2-5-250gb-sata-iii-mz-75e250b-eu/pd/DCJ9BMBBM/

 

Има го и на други места по-евтин.

 

Поздрави

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако в момента лаптопа ти зарежда системата за 1 минута, с най добрия ССД диск ще ти зарежда за 10-12 секунди. (със САТА3)

 

Митко, я кажи в какъв лаптоп (марка-модел) ще го слагаш този ССД диск? Във всякакъв случай ще е от полза, защото винаги механичния твърд диск е най бавната част от системата. Ако лаптопа ти е по старичък и е със САТА2, няма смисъл да си купуваш най скъпия ССД, в смисъл че ще най бързия. Вземи си ССД на Самсунг, на Кингстън или на Сандиск и си инсталирай обезателно 64 битова оперативна система за да видиш действително че със ССД, системата ще хвърчи.

 

Виж от тоз линк най добрите ССД дискове.

http://ssd.userbenchmark.com/

 

В служебния компютър имам Самсунг Ево 850 (HP-Z220), скоростта на четене е около 525мб/с, и скоростта на записване е около 480мб/с.

Най добрия стандартен твърд диск чете максимално около 120мб/с и записва към 70-80мб/с.

Успех.

Редактирано от Levcho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наложи ми се да сменя конвенционален харддиск на Сони Вайо със ССД такъв, заради неволно по-грубо отношение от моя страна. Освен всичко друго, което се изписа по-горе от колегите, има значение и факта, че за разлика от въртящите се харддискове, ССД не се влияе от вибрации и прочие, (разбира се, не става дума за опити за летене на лаптопи от едната стая в другата :-) ). Самсунг ССД 250 Гб ползвам в момента, излишно е да казвам, че скоростта в сравнение със САТА-та се подобри в пъти. 270 евро ми струваше удоволствието заедно с ъпгрейд на моя Прозорец от 7 на 10, (за информация и сравнение на който се интересува - в Германия).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Аз последно си взех http://www.amazon.de/gp/product/B00M8ABHVQ?ref_=gb1h_img_c-3_4607_f26413d6&smid=A3JWKAKR8XB7XF

480GB модела търкалям го вече трети месец на лаптопа Dell Latitude E6520

За сега нямам оплаквания, а ето и сравнителен тест между SSD-то и HDD-то, имайте предвид че системата е стартирана от SSD диска.

https://drive.google.com/file/d/0ByumgjUVmLC_a1FEM1FtZHNjQ0c4cVBGTVNEb19QX2hEbFNJ/view?usp=sharing

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

От януари тази година сложих на стационарния компютър 2 диска SSD Samsung EVO 850 - 250GB, свързани в хардуерен RAID 0. Скоростта на четене е малко над 1000MB/s. и е постоянна разбира се. Сравнено с HDD, който използвах преди това - повече от 10 пъти по-бърз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ми върнаха служебния лаптоп (на година и половина) от ремонт с диагноза "Дефектен SDD - лоши сектори".

Модела на SSD-то е "Intel SSDSC2BF240A5L".

Преди да го пратя на ремонт лаптопа вече не можеше да се използва нормално.

Зареждане на ОС за 30+ секунди, power-down от 30 секунди до безкрайност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Канех се да драсна още ред/два по темата за дълготрайно позване на ССД диска.
Доколкото съм разучил по интернет форуми и сайтове, при ползване на ССД диск се препоръчва да се изключи автоматичното дефрагментирането и виртуалната памет към диска.

Колегите които ползват ССД как я карат или имате ли по подробно инфо или направление?

Редактирано от Levcho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ми върнаха служебния лаптоп (на година и половина) от ремонт с диагноза "Дефектен SDD - лоши сектори".

Модела на SSD-то е "Intel SSDSC2BF240A5L".

Преди да го пратя на ремонт лаптопа вече не можеше да се използва нормално.

Зареждане на ОС за 30+ секунди, power-down от 30 секунди до безкрайност.

Ако пак си със ссд (нов или стар) ти препоръчвам да спреш автоматичната автоматичната дефрагмантация и виртуалната памет към диска.

Лоши сектори се получавам при постоянен цикъл записване/изтриване на данни на един и същ сектор.

Единственно по това ссд дисковете имат дезавантаж пред стандартните твърди дискове. Не знам по новите серии ссд дали са така.

Редактирано от Levcho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Windows 7 разпознава SSD и сам спира автоматичната дефрагментация.

За виртуалната памет има резон, но дали няма да закъсам в един момент?

За сега я забраних, ще видим как ще върви без нея при 8GB RAM...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самсунг ССД 250 Гб ползвам в момента, излишно е да казвам, че скоростта в сравнение със САТА-та се подобри в пъти.

SATA е просто тип интерфейс :crazy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.