Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, имам странен проблем със спирачките. То не е точно проблем, свирят много неприятно. Не мога да установя от къде точно скърца, отпред или отзад. Отзад съм с барабани. Иначе колата спира добре. Някой с подобен проблем? То, аз съм си ***, и спирачките са най натоварената система в моите коли, но не вярвам за 2000 км. да се скапят накладките. Още повече, първите 1500 карах като лелка. В ЕТ един приемчик ми подхвърли "ми то от материала, барабаните на мокро свирят по принцип" но при мен свирят на сухо.

Публикувано

За барабаните не знам дали свирят, но от накладките е твърде възможно. Имам едно Рено 19-ка, ползвам го за товари, на него съм му слагал и евтини варианти като ABE и "по-луксозни" като АТЕ и свирят, колата спира перфектно, но свирят. Обяснението което получавам от повечето майстори е, че феродото е такова. Но като гледам, колата ти е чисто нова, което предполага, че си с оригинални накладки и дискове, които би трябвало да са по-добри, от частите внасяни в България. 

Публикувано

И като добавим, че това е Фабия - там може и по-евтинки да са :) Аз съм карал с Текстар и АТЕ дискове - свирят си накладките, но колата спира много добре. Свиренето става, когато загрееш спирачките/дисковете/накладките и е съвсем нормално. Просто си карай. Когато се наложи да ги смениш (изтъркат се или изкривиш дисковете) - тогава гледай за TRW накладки /страшно много съм доволен от тях - на шкодата първите ми бяха такива, след това АТЕ, счупих ребро на диска, защото бяха адски твърди /вчера ги хвърлих в кофата и дисковете и накладките (почти нови)/, накрая сложих Текстар и свиреха доста, но спираше супер/ или си купи оригинални от ЕТ, които вероятно ще са TRW. ;)

Има разлика от АТЕ до АТЕ. Има разлика от Текстар до Текстар и т.н. :) Ако спираш предимно със спирачки и си "спирачкаджия" - тогава може да се загледаш и по EBC... но тези "започват" да спират, когато загреят "малко"... :)

Публикувано (Редактирано)

Абе, гледам да спирам :D Това в кръга на шегата. Да, по принцип съм от неикономичните шофьори и спирам винаги в последния помент преди светофара. На Октавията съм със Текстар, дискове и накладки, да ти кажа не скърцат въобще, а с нея съм още по щур, защото обикновенно съм сам. На предишната ми кола, Форд Фокус сложих АТЕ, много доволен бях. Прав си, че няма еднозначен отговор, кое е добро :)

Но тия, ако свирят така, няма да ги трая дълго. Само да разбера отпред или отзад свири и са до там. Утре имам час в ЕТ, за друго ще ходя, но и за спирачките ще питам. Срамота е, нова кола, с европейска визия, а свиря като със старата ми Жигула :D

Редактирано от Typi_taratajki
Публикувано

Принципно на Фабия 1 съм имал свирещи спирачки , но това се появяваше за около километър след като съм подкарал колата и после изчезваше музиката ... принципно барабаните не могат да се изчистват от феродовия прах и са музикални ... до колкото съм чел до някъде помага да се прореже канал по дължината на феродото , даже някои производители го правят сериино , ама колко помага незнам.

Публикувано (Редактирано)

Днес ходих до ЕТ, за регулиране на волана, че стоеше една идея в ляво, сега е перфектно в изправено положение :) Та, отплеснах се, споменах и спирачките, ама очевидно няма какво да се направи за без пари :D Сигурно съм ги прегрял, сигурно това, вероятно онова. Майната му, това е против уроки :D Другото да и е добре, ще ги сменя някой ден. А, ако ме удари съчмата някой свободен ден, може да ги разглобя и да видя, дали пък наистина не съм опекъл някоя накладка за 2000 км. Ще ми е персонален рекорд :D Някой да знае колко е гаранцията на дисковете :D

Редактирано от Typi_taratajki
Публикувано

Малко медна смазка по спирачния апарат при контактната площ на накладката може да оправи музикалните неща. Свиренето, в доста случаи е от там, а не от триенето на накладките в диска

Публикувано

Не е възможно да си ги опекъл. Без да искам съм ги загравял толкова, че като спрях и излезе внезапно от предницата такъв пушек, че тръгнах да взимам пожарогасителя. Помислих, че има пожар при двигатиля, а то се оказа от спирачките. После нямаше никакви отклонения, нито скърцаха спирачките, нито се изкривиха дисковете.

Публикувано

. Свиренето става, когато загрееш спирачките/дисковете/накладките и е съвсем нормално.

абсолютно е така.

Виждам, че колегата кара в стил газ-спирачка, което води до по-голямо загряване на феродото. Напълно нормално да присвирват.

Сега, ако свиренето е постоянно, винаги, дори и на студени накладки, вече е от матреала на самите накладки.

Публикувано

Да, по принцип, съм така, газ- спирачка, но свиренето се появи при каране на дълъг път и без да съм претоварвал спирачките. Обикновенно натискам спирачките силно и за кратко, но в този случай намалявах с продължително задържане на педала и малко преди спиране се разнася едно пронизително свирене :D Беше в населено място, хората се обръщаха бая притеснено :D И после, за да проверя дали е само еднократно, пробвах още няколко пъти, и все така си свиреше. След два дни, на влизане в София, след само газ по магистралата, почти не съм ползвал спирачките, и на Ботевградско бях като линейка, път ми правеха по светофарите :D Днес 40 км градско, софийско, ни звук, ни стон. А доста ги натисках. Но, както и да е,не е драма :) Както казах, ще е срещу уроки ;)

Публикувано

Най-вероятно тогава вината не е в теб. Като караш извънградско, ако просвирят, спри и пипни джантите. Дали някоя от тях не е по-топла от другите или леко пари. При задържане на спирачен апарат се получава същия ефект. На градско няма смисъл, защото всички колела са топли и е подвеждащо.

Та, може да задържа някой спирачен апарат, но не винаги. Не е типичен проблем за нов автомобил, но е възможен.

Публикувано

Може да е имало някое камъче също...

Публикувано

Аз имам друго наблюдение със свиренето и то е обратното на вашето. Свирят докато са студени. Бегачковите автомобили например, не са ли топли спирачките, се чуват ей такива звуци на всяко спиране:

Инак има моменти, в които просто се уцелва кофти слой на феродото. После отминава и всичко е 6. Не им се вталявай много =)

Публикувано

Да, ще го пробвам това с извънградското и температурата на джантите. Не е от камъче, защото звукът беше плътени силен, ако беше камъче не би било подобно. То се усещаше с тялото някак си :) Не се вталясвам, ако стане перманентно ще го мисля :)

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.