Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Пелетни горелки и пелети


oktava

Recommended Posts

Добър вечер на всички ! Такааа дойде време и аз да питам нещо .Замислям отопление на пелети за вилата и съм в чуденка за марки и модели.Молбата ми е към колегите които вече имат директни впечатления да споделят мнения и неволи. Поздрави и благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Аз ползвам, ако имаш конкретен въпрос питай, а аз ще ти разкажа мнение. Цялата инсталация е изградена от 0 в новопостроена къща. 2 етажа по 70кв.м, Изолирана къща с 3 камерен стъклопакет. Горелката е Biotech 35Kw, Котел Viadrus 5 секции чугунен. Общо има 9 ал. радиатора(нямам идея колко киловата са) и бойлер 150литра с 2 серпентини, като горелката е вързана към горната по-малка. Котела се води хибриден, така че с бързо движение може да се направи да работи на дърва каквато му е основната цел. Цялата система се управлява от стаен термостат COMPUTHERM Q7RF. Бункера за пелети сам си го сковах от стари палета и дървени сандъци за няколко часа - там има няколко неща който трябва да съобразиш ако ще го правиш ти кажи за да ти ги напиша на ЛС.

 

Горелката е с променлива мощност между 10-35Kw , с управление "Натурела" което за мен е + защото са българи и може при проблем да си купиш на по-ниска цена някой от компонентите или да ти ремонтират някой ел. контролер. Звънял съм им за да ъпгрейдвам софтуера, че исках да правя едни подобрения и IoT проект, но така и нищо не направих. Като цяло доста любезни хора като бяха готови да съдействат.  За мен може да поразглеждаш модели който са с долно горене. Не съм сигурен дали така се казва този тип. На моята пелетите падат от шнека от горе в горивната камера. На другия тип има 2ри шнек, по-малък, като пелетите се бутат хоризонтално и така влизат в горивната камера като избутват вече изгорелите. От тази цялата работа печелиш, че ако ползваш скапани пелети и образувалата се шлака ще се избутва и няма да седи в горивната камера. Аз на 3-4дена чистя пепелника от шлака, може би ще изкара и до 7-8 дена. Като цяло не е голям проблем, защото чистенето е за има няма 2-3мин. Има малко досадно дрънчене когато пелетите падат от шнека в горивната камера. При мен котела е в мазето, но все пак мога да го чуя и на горния етаж.

 

Котел: Избрах хибриден, така че ако искам да мина на дърва. Сега ако трябва да избирам бих си взел само за пелети. КПД на хибридния е по-ниско. За сега 4 години не съм си и помислял да минавам на дърва въпреки, че имам 1 куп които не ползвам и даже ми пречат.

 

Бойлера: 2 те серпентини са една над друга. Минуса е че с пелети се стопля водата, но само горния обем. Примерно от целия обем се топли 1/3. Ако сега правя избора ще взема така че 2те серпентини да вървят паралелно от долу до горе в целия бойлер.

 

Термостата: нямам забележка. Не губи връзка с приемника през 2 плочи и няколко стени. Разхода на пелети падна значително след като го поставих. 

Ако има нещо конкретно питай, прекарал съм не една или две вечери пред котела с хронометър, кантар и тефтер за калибрация настройка и тн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам все още, но съм се спрял на комбиниран и на пелети и на дърва за новопостроена къща.

Наско, защо си вързал котела към горната серпентина? Там би трябвало да са слънчевите панели. Също защо е необходимо да имаш отделен термостат? Моя проект предвижда радиатори с термоглави и по температурата на връщащи я флуид да си намалява мощността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам все още, но съм се спрял на комбиниран и на пелети и на дърва за новопостроена къща.

Наско, защо си вързал котела към горната серпентина? Там би трябвало да са слънчевите панели. Също защо е необходимо да имаш отделен термостат? Моя проект предвижда радиатори с термоглави и по температурата на връщащи я флуид да си намалява мощността.

Правилно са подвързали бойлера, горната серпентина е по-малка, защото е за високо темперетурен източник, респективно долната е голямата за солари. Независимо дали с трипътен вентил или помпа за бойлери ти трябва термостат, който да го управлява.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обяснението защо е вързана горната серпентина е че мога да управлявам котела, но слънцето не мога. На голямата се връзва солара. Колко е правилно това обяснение, както и колко правилно съм го разбрал и преразказал е отделна тема. Соларния панел е един, като до сега дори да не се ползва никаква вода август месец с дни не се е случвало нещо да прегрее и да се преебе. Виждал съм някой хора да покриват солара с разни чаршафи когато ще отсъстват, но за мен това е несериозна работа. 

 

Термостата ми върши работа, за това че през деня мога да му задам по-ниска температура, както и през нощта. Горе долу съм го програмирал така, че през ноща да е 1-2 градуса по-ниска температурата, като към 6ч почва да вдига за да се затопли към 8 когато се става за работа. Същото е и пон-петък след 10 часа до към 16ч. Другото което решава като пробем е, в преходните сезони, както и зимните дни със слънце. Помещенията са си топли, а горелката влиза в един режим който е малко излишен. Примерно пали на котелна вода 60 градуса, работи като гори пелети докато котелната вода стане 75 и след това изключва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....

Също защо е необходимо да имаш отделен термостат? Моя проект предвижда радиатори с термоглави и по температурата на връщащи я флуид да си намалява мощността.

Ще сгрешиш. Махай термоглавите. Сложи си стаен терморегулатор. После трябва само да нагласиш секретните кранове на радиаторите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен става дума за апартамент от 70 кв. Към момента има изградено локално парно, състоящо се от камина с водна риза -13 kw,захранваща два радиатора с обща мощност  7.5kw и бойлер със серпентина.Принципно съм доволен от досегашното съоръжение,но дървата по нашия край  взеха да са дефицит,освен това ми дотегна и от хамалогия.Затова искам да  монтирам  това: http://shop.amigobg.com/product/2257/peletna-kamina-s-vodna-riza-burnit-pm-comfort-13-plus.htmlно още съм в размисли дали си заслужава парите този.... боклук   :eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще сгрешиш. Махай термоглавите. Сложи си стаен терморегулатор. После трябва само да нагласиш секретните кранове на радиаторите.

Колега,може ли да разясниш предимството на стаен терморегулатор пред термоглавите?За сефте съм на пилети и монтажниците ми наслагаха на всеки радиатор термоглави-10броя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо се сетих за предимството да имаш стаен термостат. При мен се случва да няма никой в къщата в най-студеният месец. Тогава има опасност да замръзнат тръбите когато вътрешната температура в къщата е под 0градуса. С термостата му задаваш 5 градуса като не мислиш за пълен бойлер, тръби, тоалетни казанчета и тн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,може ли да разясниш предимството на стаен терморегулатор пред термоглавите?За сефте съм на пилети и монтажниците ми наслагаха на всеки радиатор термоглави-10броя...

 

Монтирането на термоглави на всеки радиатор е добро решение за управление при постоянна циркулация на топлоизточника (топлата вода) - например при отопление на ТЕЦ. При отопление с котел (включва и изключва) без монтиран стаен термостат управлението става по температура на връщащата вода. В този случай от примерно 5 радиатора с термоглави ще излиза връщаща вода с 5 различни температури. Тези води се смесват при връщането до котела и той подава топла вода към радиаторите, която отчита смесената температура, а не конкретната температура в конкретната стая, където е монтиран конкретния радиатор с термоглава. По този начин реално не управляваш радиатора/температурата в конкретната стая и губиш комфорта от отоплението, но продължаващ да плащаш разходите за него. 

В случай че имаш и термоглави (управляват по темп. на водата), и стаен терморегулатор (управлява по темп. на въздуха) - термоглавите започват да бъркат работата на стайния терморегулатор и в резултат - отново не управляваш системата ефективно, губиш комфорт и плащаш разход без да получаваш желаното от теб отопление. В този случай термоглавите не помагат за управлението, а пречат. В случай, че термоглавите са вече монтирани, най-добре е да бъдат оставени максимално отворени. Те играят ролята на един много скъп спирателен кран, което не е необходимо, тъй като на изходящата вода на радиатора има секретен кран, с който може да се спира водата или да се правят малки донастройки в температурата, като се увеличава или намалява дебита на топлоносителя.

Съвсем отделен е въпросът, ако в някоя стая няма да се живее и няма нужда от отопление, поради което радиаторът трябва да се изключи. В този случай, за да имаме комфортно отопление при сравнително оптимални и ниски разходи, останалата част от инсталацията трябва да е изчислена да работи самостоятело при условията, които съм описал в това мнение - по-горе и долу.

Най-доброто управление за еднофамилно жилище е със стаен терморегулатор с модулация (може и в режим он/оф - като прост термостат), който управлява по темп. на въздуха в помещението. Трябва да се спазват инструкциите за мястото на монтаж на стайния терморегулатор - вътрешна стена, на 1,5 м. от пода и др.под. Колегата corropt по-горе е описал предимствата на терморегулатора при програмиране на различните температурни режими за различните части от деня и нощта, за седмицата като цяло - делнични, почивни дни и ваканции. Споделям неговата практика, аз правя същото като него.

Други важни моменти за отоплението с котел - инсталаторът трябва да изчисли истинската топлозагуба на жилището като цяло и за всяка стая поотделно, а не по проект или по 50 вата/кв.м. Изчисленията на проектанта трябва да се проверят с оглед на реалното изпълнено строителство - дограма и стъклопакет, изолация на стени, изолация на тавани, наличие на топлещи съседи отдолу, отгоре и отстрани и др.под. Чак тогава се определя мощността на радиаторите за всяка стая конкретно - в т.ч. коридорите и сервизните помещения. Трябва да се предвиди малък запас от радиаторна мощност за най-студените дни. Радиаторната мощ се изчислява не по каталожни данни - там може да е изчислявано с темп на водата 80гр. или 90 гр., които реално не се достигат на практика, а само на теория. Взависимост от вида на инсталацията - нискотемпературна (с кондензни газови котли) или високотемпературна (останалите конвенционални котли) радиаторната мощ се изчислява с различна темп. на водата 55,60,65,70,75 гр. Общата радиаторна мощ трябва да превишава мин. мощност на котела - така стайния терморегулатор ще работи в модулиращ режим, което е най-оптималната работа на котела.

Преди да инвестирате в отоплителна инсталация първо трябва да сте добре информирани какво купувате и плащате, за да не си купите някой мощен котел, слаби радиатори и тръби с малък дебит, а после да задавате въпроса защо имам висок разход, защо плащам големи сметки, а стоя на студено........ 

Отоплителната инсталация в много отношения може да се сравнява с един автомобил - има поле за тунинг и не е много евтино .....

Успех на новодомците!

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Независимо дали е термоглава или стаен термостат и двата варианта действат, като спират и пускат загрята вода към радиаторите. При стаен термостат зад бутоните и екранчето има един единствен сух контакт, който включва и изключва електрически вентил за съответния радиатор/и. Единствен плюс на стайните термостати е, че можеш да ги свържеш в система и да си ги цъкаш през телефона, но и цената ще е с една нула или две повече. Освен това трябва и да сте прокарали кабели предварително. Иначе и термоглавата има снежинка с функция против замръзване.

И пак се стига, че котела трябва да поддържа някаква делта между изходяща и връщаща вода. Изключването и включването на котела е крайно нежелателно, освен ако не сте на газ. За палетни и котли на дърва, това означава че сте пре-, пре- преоразмерили инсталацията си или този който я е смятал или изпълнявал е за бой!

По отношение на солара, не ме притеснява водата, когато къщата е населена, притеснява ме когато не сме там. Примерно лятно време за две седмици. Айде спрял съм се на умно управление, което ще се грижи денем да върти вода през солара, за да не прегрее, а нощем пак ще качва вода горе, но за да разхлажда бойлера. Та тук идва и това, че лятно време използваш много по-малко топла вода от зимно, а и зимно ми трябва целият обем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво, стайния термостат /терморегулатор/ е един и обикновено се монтира в най-използваната стая.

Той управлява котела и цялата система едновременно.

Няма отделен стаен терморегулатор във всяка отделна стая или за всеки отделен радиатор.

Несъпоставимо е с термоглава на радиатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, проблема с малките отоплителни инсталации и котлите на твърдо гориво се решава адски просто, слага се един буферен съд /10л/кВ мощност на котела груба сметка/. Съдът може да се направи проточен с една помпа, или да се върже котел-буфер, буфер-отоплителна инсталация/БГВ с това са три помпи. Проблемът на малките инсталации /6-10 радиатора/, е че в системата няма достатъчно вода за нормалната работа на котела. 

Соларната система се предпазва по два начина от кипене. Скъпият купуваш си соларен колектор Viessmann с покритие, което го предпазва от кипене. Евтиният по-голям обемен бойлер.

За да е ефективна отоплителна инсталация с котел и соларен панел, те трябва да са интегрирани в обща система на управление, което се явява най-големият проблем. Котела си идва с локална автоматика, соларната група си идва с локална автоматика и интегрирането им обща автоматика става сложно и скъпо и хората масово се отказват, за да пишат после колко били скапани колекторите. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жоре, така поддържаш температура в едно помещение, а за другите каквото остане.

Милене точно на такава системата съм се спрял, като се изкушавам да си сложа мой контролер и сам да си напиша програмата. Така винаги мога да я променям както искам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жоре, така поддържаш температура в едно помещение, а за другите каквото остане.

Милене точно на такава системата съм се спрял, като се изкушавам да си сложа мой контролер и сам да си напиша програмата. Така винаги мога да я променям както искам.

Не съм Жоре-то, но ще си позволя да изкажа моята гледна точка. 

Слагаш стайния термостат в най-студената стая. Нагласяш там желана температура, като после коригираш със секретния кран така че да намалиш дебита на водата през радиаторите до толкова, че да е еднакво топло или желано топло във останалите помещения. Аз не виждам и проблем в тези помещения да има термо-глави. Единствено трябва да се помни и внимава, че там където има термоглави не трябва да се държи стаиния термостат. В противен случай се получава това което разказа подробно "Legaltk"

 

Един минус на това да имаш стаен термостат: Като отвориш да проветриш за повече време, или готвиш, пък краен случай да си запалиш камина в стаята където е термостата всичките сметки и контрол на отопление за цялото жилище отиват по-дяволите :(

 

 

 

За да е ефективна отоплителна инсталация с котел и соларен панел, те трябва да са интегрирани в обща система на управление, което се явява най-големият проблем.

Бойлер с 2 серпентини и контролер(има такива на популярните БГ марки) не върши ли точно тази работа или нещо друго имаш предвид? При мен е така и има някакви ''екстри'' като:

- когато външната температура е под 0 градуса(измерена на солара) се пуска топла вода през него за да не замръзне.

- когато водата в бойлера е по-топла от котелната вода то тогава дори и да е пусне и да работи пелетната горелка водата не влиза в бойлера.

- същото като горното,но за соларната част.

- има някаква функция която не съм пробвал, но оставяш бойлера в режим че не си вкъщи и прави това което някой написа по-нагоре. Вечер пуска горещата неизползвана вода с цел да се охлади.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Милене точно на такава системата съм се спрял, като се изкушавам да си сложа мой контролер и сам да си напиша програмата. Така винаги мога да я променям както искам.

 

Мой познат IT си смени котела на дърва с пелетен и му купи италианско управление, което да може да си кодира сам. Хвана се с един италианец и написаха управлението, каза че спря заводско управление е успял да смъкне разхода с около 200кг на година. Ако можеш го направи.

Ако искаш да си правиш някакъв BMS има готови модули, които управляват котел, отоплителна инсталация и осветление. Модула струва 3000-3500 с окабеляването и контролерите системата излиза към 6-7000лв и всичко ти е plug and play.

 

 

Бойлер с 2 серпентини и контролер(има такива на популярните БГ марки) не върши ли точно тази работа или нещо друго имаш предвид? При мен е така и има някакви ''екстри'' като:

- когато външната температура е под 0 градуса(измерена на солара) се пуска топла вода през него за да не замръзне.

- когато водата в бойлера е по-топла от котелната вода то тогава дори и да е пусне и да работи пелетната горелка водата не влиза в бойлера.

- същото като горното,но за соларната част.

- има някаква функция която не съм пробвал, но оставяш бойлера в режим че не си вкъщи и прави това което някой написа по-нагоре. Вечер пуска горещата неизползвана вода с цел да се охлади.

 

Ако управлението на котела е интегрирано с управлението на солара е добре. Но много често котлите си идват със самостоятелно управление, праскат и една соларна група със самостоятелно управление. Двете системи не си комуникират и много често топлиш небето с котела.

Твоята соларна система не е ли пълна с антифриз? Ако е пълна защо подяволите топлиш небето, за да не замръзне колектора?!?!?! Зимата соларните панели почти не работят, защото много рядко тяхната температура е по-висока от тази на водата в бойлера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.