Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Проблеми Октавия III

nokep

Recommended Posts

Здравейте,

Нов съм тук, но моля за мнения, защото се видях в чудо. Колата е Октавия 2016г. 1.6 TDI 105000км. Всичките ми проблеми започнаха този януари, когато се спука маркуч за нафта под налягане под капака на двигателя. Представяте си цялата мизерия, целата кола беше в нафта, миене на двигател с препарати и т.н. Отивам при майстор по спешност, за да смени масла и филтри, защото всичко беше в нафта, той ми казва, че и амортисьорите били за смяна, викам ок смени ги. Взимам колата и нещо ми трака, друг майстор я качи и видя, че изобщо не са стегнати носачите след монтажа на амортисьорите, също така не е сменил маншоните на амортисьорите. Уж всичко оправено, сменени накладки, дисковете вика могат още да карат. Карам си така, но тия накладки не спират да свирят 3 месеца. В един момент към края на зимата колата започва да не спира на мокър път при първо натискане на педала. Уж било нормално въпреки че за 1 път ми се случва. Полека чувам при потегляне назад едно странно еднократно припукване, което към момента започна и на преден ход, като се чува предимно по дупки но само когато то се реши, не мога да хвана никаква система до момента. Вчера сменям масла и филтри и помолих да огледат ходовата част отпред - всичко е здраво и затегнато...Маслото което ми е сложено е Fuchs 5W40 C3. Днес тръгвам на път, на Владая това пукане просто не спря докато не излязох на магистралата. След това припука 1-2 пъти и спря. Спитам на место, клатя колата на всички страни - нищо. Отивам в Дупница, на равен път пак започва да пука. Спирам, връщам се след 2 часа, вече не пука...Междувременно ми прави впечатление, че на 3, 4 и 5 скорост при около 2500 оборота двигателя ръмжи като Чубака, което е абсолютно ново, не знам може ли да има общо със смяната на маслото. Също така като че ли колата е малко мудна, особено на ниски обороти, но може и аз да греша. Помислих си, че новия вой на Чубака може да е от климатика, но и като го спра го има. Минавам пак през Владая и Княжево - абсолютно никакво скърцане...10 мин след това пак прискърца. Пред нас отварям капака, свалям кората на двигателя и виждам, че същия маркуч, който е сменен Януари сълзи в двата си края обилно. Та проблемите ми в момента са 3:
- припукване когато си иска отпред вдясно и на заден ход
- странен вой като Чубака при около 2500 оборота на 3,4 и 5 скорост
- маркуча за нафтата под налягане сълзи (не знам дали помпата не прави голямо налягане)

Странното ми усещане на лаик, е че проблемите са свързани по някакъв начин.
Моля за мнения и идеи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Новите накладки си свирят. Моите са чисто нови TRW и свирят.

2. Масло FUCHS не бих го сложил дори на колата на тъщата.

3. Това припукване само по описание и Господ не може да го диагностицира. Иначе може да си гадаем до второ пришествие - тампон макферсон - малко вероятно; тампон носач (задния голям с алуминиевото тяло) - пак не много вероятно; тампон двигател - много вероятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, Izolini написа:

1. Новите накладки си свирят. Моите са чисто нови TRW и свирят.

2. Масло FUCHS не бих го сложил дори на колата на тъщата.

3. Това припукване само по описание и Господ не може да го диагностицира. Иначе може да си гадаем до второ пришествие - тампон макферсон - малко вероятно; тампон носач (задния голям с алуминиевото тяло) - пак не много вероятно; тампон двигател - много вероятно.

Благодаря, вече имам насока. А идея защо маркуча отново изпуска нафта, дали да търся проблема в самия маркуч или на получава голямо налягане?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 9 часа, nokep написа:

А идея защо маркуча отново изпуска нафта, дали да търся проблема в самия маркуч или на получава голямо налягане?

Никаква

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да не е стегнат хубаво, а може и да е сложен грешен маркуч, който да не издържа на такова налягане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Звуци които не се чуват постоянно винаги са много трудни. Може (!) нещо да не наместено при дясната накладка при промяна или може да не е нищо техническо.  На мен ми се случи да е влязнало камъче при спирачните накладки и непроизволно се чуваха странни звуци. Трудно го открих.

- Този Чубака къде вие и как? Аз имам в момента проблем с климатика и точно като Чубака вие, понякога когато е пуснат климатика.

- От къде сълзи този маркуч? От самия маншон дето се затяга или от пресованото място там дето свършва гумата и започва металната част ли? Намери си читав майстор да провери с VAG кабел налягането по RAIL системата и ако там всичко е нормално да ти смени маркуча с оригинален. Или си закупи маркуча от сигурно място го закарай да го сменят при твое присъствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко и от мен.

Звук от пукане при потегляне имах и аз, идваше от спирачните накладки докато бяха оригиналните. Най-отчетливо бе когато се паркира и връща на заден, мисля че се задействаше и асистента за потегляне по наклон. След смяната на накладките (при мен на около 35к км) спря да го имам звука.

Рученето - провери спецификацията на маслото. То май много масла са С3 по АСЕА, но задължително да е 507.00 на VW. Не съм много специалист дали е от отва, но и моя мотор ручи на топло и масло на 20-30к км, след смяна се освества в известен смисъл за първите 15к км, после пак особенно по баир нагоре. Вече е извън гаранция и го карам по 20к км именно поради това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

20к км са много дори за качествено синтетично масло( на основата на PAO/GTL),ако ползваш хубаво масло и караш извънградско най-много 15к км, ако е предимно градско 10к км 

Редактирано от skodafen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.