Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Малката ми дъщеря си е навила на пръста, че иска да се учи да свири на китара. Никога не е свирила. На нищо.

Аз нищо не разбирам.

Гледам, че има някакви електро-акустични.

Та ми трябва съвет какво да ѝ взема. На първо четене се сещам за достига хора тук @Алекси Георгиев, @Stormbringer, @axel, които със сигурност могат да ми дадат съвет по темата. Който съм пропуснал да ме извинява също да се включва със съвети!

Публикувано

Ако и вземеш чисто електрическа , може да се наложи скоро да си вземеш и камина 🤣

Аз бих те посъветвал да и вземеш акустична. Има и такива с адаптер за включване към усилвател .. едно време , когато си рил в пясъчника пловдивската Кремона беше хит .. сега не знам как стоят нещата.

Успех в избора!

Публикувано

Взимай една от Технополис 😁 поне са тънки и няма да те боли много като я правиш на подпалки 🤣

Публикувано
Преди 9 часа, Izolini написа:

Малката ми дъщеря си е навила на пръста, че иска да се учи да свири на китара. Никога не е свирила. На нищо.

Аз нищо не разбирам.

Гледам, че има някакви електро-акустични.

Та ми трябва съвет какво да ѝ взема.

Ице, първо при учител по китара. Да вземе един, два урока. Един вид прослушване. Той ще прецени дали детето има данни и ще ви насочи за инструмент. Друго си е и като имаш контакт с инструмента. Да го пипнеш. Да извадиш няколко тона. След това, при някои желанието остава, при други се изпарява.

Публикувано

Имаш лично съобщение.

Публикувано
На 7.06.2026 г. at 12:08, The Best Forman написа:

едно време , когато си рил в пясъчника пловдивската Кремона беше хит .. сега не знам как стоят нещата.

Гена, Кремона е Казанлък.

Пловдивските са Орфей. Фабриката вече не съществува.

• Одобрявам 1
Публикувано
Преди 21 часа, joro-120L написа:

Ице, първо при учител по китара. Да вземе един, два урока. Един вид прослушване. Той ще прецени дали детето има данни и ще ви насочи за инструмент. Друго си е и като имаш контакт с инструмента. Да го пипнеш. Да извадиш няколко тона. След това, при някои желанието остава, при други се изпарява.

Жоре, това на мен ми е ясно. На нея не е. Не иска да отиде на уроци, дори на 1-2. Иска да си я купи (с нейни си събрани пари) и да се учи сама. С тоя пубер-близнак не мож' се разправя.

Благодарности на @Stormbringer! Яворе, много ти благодаря за отделеното време! Даже харесах един сет от сайта, който ми препоръча. Да, корпуса и грифа са от меко дърво, но както каза - за първа китара трябва да е нещо по-тънко, че ако реши да я хвърли след 6 месеца да не ме е яд за парите (нищо че са нейни 😅). Пък ако я хвърли може да се пробвам аз на 50, да гася кризата на средната възраст 🤣 🤣

Публикувано

Тинейджърите бързо си сменят хобитата, за първа китара не си струва да се дават много пари. Нашата отдавна замина за подарък.

Публикувано
Преди 4 часа, Izolini написа:

Жоре, това на мен ми е ясно. На нея не е. Не иска да отиде на уроци, дори на 1-2. Иска да си я купи (с нейни си събрани пари) и да се учи сама. С тоя пубер-близнак не мож' се разправя.

Казах го, защото след 1-2 урока ще е ясно дали да си купува китара. И Явор може да я прецени. А, за да се научи да свири, трябват много уроци. С години. Труд, постоянство и упражнения. Явно съм приел нещата много сериозно. Зависи какъв е критерият. За "Мила моя мамо" става и без уроци. Ако има слух и музикална памет ще я изсвири вярно само с едно чуване.

Какви уроци, Ице. Ние с теб сме дъртаняни. Изостанали. Сега е модерно онлине обучението. Има клипчета в тубата. Да гледа и да се учи.

Не ми остава нищо друго, освен да му пожелая успех на детето и да си сбъдне мечтата! А това е и едно благородно занимание. Подкрепям!

Даже харесах един сет от сайта

Тази китара е за левичар. Фнимавай какво ще вземеш.

Пък ако я хвърли може да се пробвам аз на 50, да гася кризата на средната възраст 🤣 🤣

Представям си нещо подобно, като хванеш китарата.:)

До втората минута. И без това тази песен не ми е от любимите. Иначе ценя таланта му.

Публикувано
На 8.06.2026 г. at 17:07, joro-120L написа:

Пловдивските са Орфей. 

И Пълдин. Имах такава. Купих си я от едно магазинче в Стария град, под Музикалната академия. 1991-ва година, ееех! Със стипендията за три месеца от ВСИ.

• Благодаря 1
Публикувано
На 8.06.2026 г. at 20:37, joro-120L написа:

Тази китара е за левичар.

Гери Е левичарка.

• Благодаря 1
Публикувано
Преди 7 часа, Stormbringer написа:

И Пълдин. Имах такава. Купих си я от едно магазинче в Стария град, под Музикалната академия. 1991-ва година, ееех!

Май ще излезем горе-долу набори.

Преди 7 часа, Stormbringer написа:

Със стипендията за три месеца от ВСИ.

Това е важно уточнение, защото направо си помислих, че си завършил Музикалната академия. :)

Преди 2 часа, Izolini написа:

Гери Е левичарка.

👍 Не е толкова често срещано, затова не го допуснах, а просто, че си дал примерна снимка.

Публикувано
преди 55 минути, joro-120L написа:

Това е важно уточнение, защото направо си помислих, че си завършил Музикалната академия. :)

👍 Не е толкова често срещано, затова не го допуснах, а просто, че си дал примерна снимка.

Факт, никой и в двете семейства не е левичар до където се сещаме назад. Но тя си е такава и даже преди малко поръчах комплекта.

• Одобрявам 1
Публикувано
Преди 1 час, joro-120L написа:

1973-та.🥲

Не бях толкова упорит и сигурен какво искам. Майка ми ме насочи към "Растителна защита", след като й заявих, че не искам да ставам лекар, и ме влече биологията, не - и химията.😃

Публикувано
Цитат

1973-та.

1966 г.

Да, бил си на 18. Първа година. Бях предвидил и две години казарма преди висшето. И евентуално някаква фаза в 4-5 годишното следване.

Преди 3 часа, Izolini написа:

Факт, никой и в двете семейства не е левичар до където се сещаме назад. Но тя си е такава и даже преди малко поръчах комплекта.

Баща ми е десняк, майка ми левичарка. Аз съм "смесен".:) Ако трябва да ритна топка или да хвърля камък го правя с леви крайници. Всичко останало с дясна ръка. Ако трябва да свиря на китара, твърдо дясна. Ако трябва да свиря на ударни - бас барабана с ляв крак. Но пък томовете трябва да ми са подредени, като на дясно свирещ. Абе, объркана работа.

Има и по-фрапиращи случаи. Знам двама китаристи. Единият е басист. Китаристът е Doyle Bramhall II от групата на Роджър Уотърс. Виждал съм го на ДВД само на едно негово турне. Басистът е Chris Walker, при Al Jarreau.

Освен, че са левичари, и струните им са подредени в обратен ред. Най-дебелата е долу на грифа. Е това не го разбирам защо е така. То всичко е обърнато с главата надолу. Изобщо, има ли го в учебниците. И положението на пръстите се променя. Ако @Stormbringer има някакво обяснение, ще му бъда благодарен.

Ице, поддържай темата и пиши как се развиват нещата при младата музикантка.

Публикувано

За електрическа не знам (никога не съм свирил) , но на акустична китара е достатъчно да обърнеш струните и става китара за левичар ;)

Публикувано

Тези двамцата левичари, за които писах, все едно свирят буквално на обърната дясна китара, без да са пренаредени струните.

Иначе китарите им имат фасон на лява. Сякаш като са се учили, или първото им съприкосновение с този инструмент е било дясна китара и от нетърпение даже не са и разбрали, че струните не са на място. Знам, че звучи несериозно, но аз друго обяснение нямам. Не знам и кой ще ги учи. Доста музиканти съм гледал, друг такъв случай не съм виждал.

Странно ми е, ако изпитам изкуствения, каква тъпня ще сътвори. Хич няма и да го питам.

п.п. Превод от Уикипедия за Doyle Bramhall II :

Цитат

Брамхол е един от многото левичари китаристи, които свирят с инструмента си, нанизан надолу.Той свири с лява ръка, но инструментът е нанизан надолу с високото Ми отгоре. Това необичайно разположение на струните придава на свиренето му уникален звук, защото той огъва струните, като ги дърпа надолу, а не нагоре, както е обичайният подход. Други, които са огъвали струни в тази посока, са Елизабет Котън, Албърт Кинг, Ерик Гейлс, Отис Ръш, Барбара Лин, Коко Монтоя, Едгард Скандура, Дик Дейл и покойният блус китарист Джеф Хийли

Чак пък "уникален звук". Какво друго да кажат. Има много други китаристи, които правят прекрасно звукоизвличане, имат и техниката. Не го отчитам това, като довод. Слушал съм го и не съм чул нищо особено. Дейвид Гилмор се справя по-добре от него. Сравнявам, защото при Уотърс свиреше парчета на Флойд.

За басистът Chris Walker има данни в Уикипедия, но нищо не пише по въпроса.

Преди 1 час, The Best Forman написа:

За електрическа не знам (никога не съм свирил) , но на акустична китара е достатъчно да обърнеш струните и става китара за левичар ;)

То и аз не съм свирил. Достатъчно е да я видиш. Ако е с формата на осмица, да. ;)

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.