Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Ще си копирам част от поста пуснат в социалните мрежи, защото очаквам куп спИцЯлисти да скочат с искания да се бетонизират всички мантинели в България... :(

За контекст: Автобус скъса мантинелата на "Цариградско шосе" в София, четирима са в болница

Цитат

Но имам и въпроси. Най-вече дали бетонните ограждения са "панацеята"? На тази снимка се вижда, че първия удар всъщност е бил в дясно. Т.е. бетона е "изстрелял" автобуса в ляво. И пиша "изстрелял", защо на други снимки се вижда, че е имало удар на долната част на автобуса с асфалта. Т.е. автобуса е летял, в буквалния смисъл на думата.

И, без да съм специалист, особеното на бетонните ограждения са, че предпазват от преминаване, но за сметка на понесените натоварвания от пасажерите в МПС-то.

Металните ограждения има свойството да абсорбират част от енергията на удара с което намаляват натоварванията върху пасажерите и "изстрелването" на МПС-то.

Та, в тази връзка, дали бетона е решението? Не знам. Нека специалистите се изкажат, но да не се хвърляме към поредната "панацея", предложение от "специалисти", като (примерно) онези от европейския център ...

image.thumb.png.6f7dac32002e96e2c22b1a90af38c0a6.png

PS: Пиша "на други снимки", но и на тази се вижда удара на пода на автобуса с асфалта, точно зад задната му част.

Публикувано
Преди 4 часа, PRR написа:

На тази снимка се вижда, че първия удар всъщност е бил в дясно.

В този случай, бетонът го е спасил да не падне от моста. Те затова са го сложили и си е изпълнил предназначението.

За мантинелите какво да кажа. В зачестилите случаи на късане на мантинели все ги атакуват почти под 90 градуса. Няма такава, която да издържи. Освен да заварят жп релси.

Публикувано

Начи само да кажа! Представете си Мерцедес какви автобуси прави! Първото, което е много важно е, че този автобус не е първа младост. И въпреки това, къса мантинела, минава в насрещното, къса втора мантинела челно и забележете! Няма пукнатина по предното стъкло даже. Мога само да кажа Евала на такива производители на превозни средства, които мислят за сигурността на пътуващите в тях!

Публикувано

Пепи, ударът в асфалтовата настилка се е случил когато задната (средна) ос е преминавала бордюра, подскочила е нагоре и е огънала хармониката - задницата е виснала и е закачила в платното.

Другото което ми прави впечатление е че мантинелата е прегазена, а не разкъсана, т.е. е изпълнила част от предназначението си - поела е част от енергията и не е позволила автобусът да се блъсне по-силно във второто бетонно ограждение и дори да го прескочи и да висне/падне от моста.

На мен ми е любопитно как точно автобус, спазващ ограниченията, пътуващ сам в бус лентата, на прав участък се е лашнал в дясно към бетона? Може би трябва да се погледне хисторито на телефона на водача.

Публикувано
Преди 5 часа, PRR написа:

На тази снимка се вижда, че първия удар всъщност е бил в дясно. Т.е. бетона е "изстрелял" автобуса в ляво.

Пепи, като се замислих, има вероятност да е забърсал бетона със задницата. Изнася се поне 1 м. в страни при завой. Това при положение, че задния мост е управляем. В такъв случай върви в следата на средния. При съчленените Икаруси беше така.

Може да се гадае, защото това изнасяне става при остър завой. При плавен, не чак толкова. На място ще се види коя част е засегната.

Публикувано
Преди 1 час, joro-120L написа:

Пепи, като се замислих, има вероятност да е забърсал бетона със задницата. Изнася се поне 1 м. в страни при завой. Това при положение, че задния мост е управляем. В такъв случай върви в следата на средния. При съчленените Икаруси беше така.

Може да се гадае, защото това изнасяне става при остър завой. При плавен, не чак толкова. На място ще се види коя част е засегната.

Този най-вероятно е с неуправляем заден мост, който по-скоро е двигателен и със сдвоени колелета. При икарусите средната ос беше двигателна, а пред нея под пода на автобуса се намираше двигателя, до колкото си спомням.

Публикувано
Преди 8 часа, Peter_CLX написа:

Този най-вероятно е с неуправляем заден мост, който по-скоро е двигателен и със сдвоени колелета.

Да, двигателен е.

Възможно е, но губи маневреност. Много ще сече завоя. В Пловдив вече няма съчленени откакто махнаха Икарус и нямам наблюдения. В чужбина съм виждал такива, но пусто не съм сигурен дали завиваха. Май, да. Може да не се отнася за всички.

Преди 8 часа, Peter_CLX написа:

При икарусите средната ос беше двигателна, а пред нея под пода на автобуса се намираше двигателя, до колкото си спомням.

Точно така. И двигателят беше в хоризонтално положение.

Публикувано

Икарусите бяха последните съчленени с двигател в "автобуса" и средна двигателна ос. Всички тези новите са с двигател в ремаркето и задна неуправляема двигателна ос. Мисля че само тролеите на Шкода останаха със средна двигателна ос, ама май бъркам.

Публикувано

Не искам да споря. Който иска може да намери клипчета и да види как "работят" железните мантинели и в кои случаи са за предпочитане и в кои не.

Публикувано
Преди 11 часа, Peter_CLX написа:

Този най-вероятно е с неуправляем заден мост, който по-скоро е двигателен

Преди 1 час, C2H5OH написа:

Всички тези новите са с двигател в ремаркето и задна неуправляема двигателна ос.

Прави сте колеги. Да се бях сетил по-рано. Сега нарочно гледах клипчета и не видях ни един съчленен със завиващ заден мост. Така че, въпросът е приключен. Да, разбира се. Съвременните са с двигатели в ремаркето. Това поне го помня от чужбинско.;)

Публикувано
Преди 1 час, PRR написа:

Не искам да споря. Който иска може да намери клипчета и да види как "работят" железните мантинели и в кои случаи са за предпочитане и в кои не.

Пепи, никой не спори за нищо. Не знам защо си с такова впечатление. Казах защо мантинелите не издържат. Щото ги газят челно. Нямам представа дали трябва да се заместят с бетонни заграждения. Не ме и интересува, честно казано. Нямам нужната експертиза. В случая е оправдано да ги има като ограничители на моста и на практика се доказа, че вършат работа.

Преди 14 часа, Logrus написа:

На мен ми е любопитно как точно автобус, спазващ ограниченията, пътуващ сам в бус лентата, на прав участък се е лашнал в дясно към бетона? ...

Някъде бях чел или чул, че водачът казал, че спирачките му отказали. И в контекста на твоето мнение, тази версия е пълна измислица. Ама то и на журналисти да не вярваш вече.

Публикувано

По новините казаха, че автомобуса наскоро е минал успешно ГТП. И толкова скоро след това да му откажат спирачките... Освен това той се движи в бус лента, права като конец, без наближаващи завои, без да му свършва пътя с предимство. Има много начини да намали и спре, дори без спирачки, след като шофьора е констатирал отказа им. По инерция да го беше пуснал, до следващата спирка нямаше да може да стигне. Пълен абсурд е заради отказ на спирачки да навие рязко волана в ляво и да се озове перпендикулярно на платното - никой нормален шофьор в идентична ситуация няма да предприеме такава маневра, дори машинално или инстинктивно. То отвътре няма как да ти дойде подобно решение. За мен по-вероятната причина за катастрофата е гледане в телефона, примерно да е търсил определен номер, който иска да набере. Не е усетил кога автобуса е дръпнал надясно и в опита да не се удари от дясната страна, рязко е навил волана наляво и автобиса е поднесъл. Това ми се струва най-логично като причина за катастрофата. Между другото, загледайте се във водачите в градски транспорт - масово говорят по телефона, държейки го до ухото си, без ползване на хендсфри.

И още малко разсъждения. Ако наистина са му отказали спирачките, дори да не е карал с максимално разрешената за участъка скорост, а да се е движил с 50 или 60км/ч., с колкото масово се движат рейсовете в този участък, при такава скорост и навиване на волана щеше да премине през бетонните блокове и да се озове на кръговото под моста. Та си мисля, че е пресякъл платното с далеч по-ниска скорост. Което ме връща в началото на поста - защо е решил да навие волана...

Може и да не съм прав с всичко това. Но логиката ме води към тези разсъждения.

• Одобрявам 1
Публикувано
преди 53 минути, Mishelle написа:

.... той се движи в бус лента, права като конец, без наближаващи завои, без да му свършва пътя с предимство. Има много начини да намали и спре, дори без спирачки, след като шофьора е констатирал отказа им. По инерция да го беше пуснал, до следващата спирка нямаше да може да стигне. Пълен абсурд е заради отказ на спирачки да навие рязко волана в ляво и да се озове перпендикулярно на платното - никой нормален шофьор в идентична ситуация няма да предприеме такава маневра, дори машинално или инстинктивно. То отвътре няма как да ти дойде подобно решение.

👍 Много точно обяснение на това, което имах предвид. Използвах цитата на Чавдар, защото беше описал трасето. Останалото го оставих за подразбиране.

Публикувано

@Mishelle искам да видя как с 60 км/ч навиваш волана и не завършваш маневрата в позиция Турá! Да не коментираме за тоя съчленени саркофаг. Такава маневра е направена с не повече от 35 км/ч. Убеден съм, че при 40 щеше да се обърне.

Но нека не спекулираме, а да оставим следствието да си свърши работата. Ше обяснят по новините скоро.

Публикувано

И аз не мисля, че виновни са спирачките.

Според мен се е изместил средния или задния мост. По-скоро задния, защото той тика, а случката е след изпреварване. Ако е дал газ "до дупка" и тези 1100000км...

Тези автобуси имат система против сгъване - напр. при ускорение при заледен път задният мост тика и винаги има тенденция за сгъване, дори и при сух път.

Ако тази система е дала фира, също може да се очаква ситуация зиг-.заг

Публикувано
Преди 14 часа, C2H5OH написа:

@Mishelle искам да видя как с 60 км/ч навиваш волана и не завършваш маневрата в позиция Турá! Да не коментираме за тоя съчленени саркофаг. Такава маневра е направена с не повече от 35 км/ч. Убеден съм, че при 40 щеше да се обърне.

Но нека не спекулираме, а да оставим следствието да си свърши работата. Ше обяснят по новините скоро.

Няма място за спекупа, тъпо би било да я има. Никой от нас не е бил там, но пък не пречи да разсъждаваме. Убеден съм, че разследващите органи ще си свършат перфектно работата, спор няма. Но не вярвам да се съобщи на народа цялата истина. Без значение дали шофьора е действително виновен (а не да го наклепат като такъв) или автобуса е бил технически неизправен.

Публикувано

За толкова рязко завиване трябват 2, дори 3 пълни оборота на волана, който е с диаметър почти метър. Искам да видя кой майстор го може ;) Което кореспондира с моята версия - автобуса е задрал в дясно и е хврълен в ляво... Просто спекулирам.

Публикувано

Възможно е. Аз предположих по-горе, че е от разсейване, примерно с телефон. Твоето предположение за какво е? 

Публикувано
Цитат

Разминаване във версиите за инцидента с автобуса на "Цариградско шосе"

Спирачната система на автобуса от градския транспорт по линия 204, който катастрофира на столичния булевард „Цариградско шосе“ е била напълно изправна.Това обявиха официално от общинското дружество „Столичен автотранспорт“ след приключване на обстойната документална и техническа проверка от назначената експертна комисия.

Какво установи техническата експертиза на автобуса:

Въпреки първоначалните твърдения на шофьора и пътници, че спирачките на машината са отказали, проверката с прецизна апаратура опроверга тази версия. От пресцентъра на „Столичен автотранспорт“ уточниха следните ключови детайли:

Спирачна система:

Измерванията показват, че системата работи изцяло в допустимите граници и без никакви отклонения преди сблъсъка.

Състояние на гумите:

Протекторите на гумите са били напълно съобразени с нормите – 13 мм на първия мост, 12 мм на втория и 15 мм на третия мост.

Произход на щетите:

Всички констатирани повреди, включително компрометираната цялост на една от гумите са възникнали единствено вследствие на пътнотранспортното произшествие.

Пробите на водача за алкохол и наркотици са отрицателни.

Официалните заключения и пълните записи от видеонаблюдението в салона ще бъдат приложени към финалния протокол по случая.

Публикувано
Преди 3 часа, baijoro написа:

Тези автобуси имат система против сгъване - напр. при ускорение при заледен път задният мост тика и винаги има тенденция за сгъване, дори и при сух път. Ако тази система е дала фира, също може да се очаква ситуация зиг-заг

С отнемане на газта би трябвало да се елиминира този ефект.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.