Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Питане за озвучаване на 120-ка


orange!

Recommended Posts

Мисля да си направя кора с 2 широколентови говорителя над задния багажник.

 

Въпросът ми е дали ще се получава добър звук само от тези говорители, защото съм чувал, в други коли - като се пуснат само задните говорители - и звучат предимно ниските, ако се пуснат и предни говорители - вече се получава супер звук.

 

Дали е така и при нащте Шкодички, щото аз мисля да не слагам предни говорители?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е добре да има и говорители отпред. Можеш да си ги монтираш във вратите (виждал съм по сайтовете) или по ефтино и по лесно 2 пищялки отпред на таблото. Има по магазините на добри цени и дрънкат прилично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми колега зависи от много неща - музиката каква ще бъде ? колоните какви ще са ? и не на последно място дали ще зашълниш дупките на кората. Аз не разбирам много от озвучаване, но мисля, че това са основните елементи на които трябва да се обърне внимание. В моята Шкода имам от зад 2 пайнерки по 90 W ( елипси ), а отпред под таблото имам някакви 10-13 см., дето се ползват в общи линии само за високи. Но си зависи изцяло от музиката ( сд ли касетка ли ще е, а пък и от марката ) Аз съм със СД и трябва да ти кажа, че когато си настроих съотношението предни/задни се получи добър звук ( от пред се чуват средните, а от зад средни и високи ). Та на въпроса ти - според мен ако сложиш едни маркови елипси само от зад на първо време въпроса ще ти е решен. По-натам пък сам ще си прецениш какво искаш. Абе най-добре е да се срещнем и да чуеш за какво става въпрос, пък ако ти хареса ще ти дам и инфо къде какво как и тн. :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз съм намислил да си направя нова кора, щото иначе с тия дупки нищо не правим :)

 

А за говорителите - бях гледал едни 17см кръгли широколентови Pioneer, които звучаха много добре в Техномаркета и не бяха скъпи - 50-60 лв. Но може и да взема други, не съм решил твърдо.

 

Касетофона ми е старичък, но е Clarion и с добри говорители би трябвало да вади добър sound.

 

Тези говорители мисля да ги сложа от долната страна на кората, която ще бъде покрита с черен плат, по тоя начин няма да се виждат отвън. Това е и основната причина поради която не искам да слагам предни говорители - ще бъдат атрактивни за крадливите гейчета.

 

Само че се чудя да не се чуват предимно ниски, за сметка на средни и високи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравеите

 

по принцип добра музика в кола е много трудно да се получи и изисква много повече средства отколкото музиката в къщи.

 

един съвет от мен - не си взимай елипси било то и pioneer, защото те просто не свирят добре, а пък ако и мембраните им не са хартиени просто забрави да чуеш ниски тонове от тях (например под 60Hz).

чрез малко изрязване на ламарината във 120ката могат да влезнат 160мм нискочестотни говорители, които задължително трябва да са на нова кора, която няма дупки!

 

а още нещо - ако искаш поне малко музиката в колата да е приятна то си вземи хубав плеър и усилвател. не те съветвам да слагаш радиа тип Elite, NEO и др. от тоя сорт - в такъв случай по-добре нищто

 

ако пък държиш просто нещо да дрънка то горните идеи са били излишни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мене ми бе хрумнала същата идея, да ги монтирам отдолу. Но в последствие се отказах от кръглите и минах на елипси. Когато отидох да ми монтират музиката, споделих идеята, но майстора ми каза, че ще се чува значително по-зле и затова прежалих кората. Колкото до предните колони - моите са якакви скапани и не бият на очи, но ако все пак се решиш да сложиш отпред ( може да сложиш и по-маркови ), пък след това ще им сложиш някакъв капак от някакви ментета, каквито откриеш и ..... се получава яка дегизировка :wink: Пак ти казвам, ако искаш да видиш как се е получило при мене , няма проблем ще се видим и ако ти хареса, можеш да взаимстваш това-онова :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

задължително колони отпред(при това хубави,не забравяй че най-вече ти ще чуваш звука който идва отпред)за съжаление шкодите не са от най-добрите коли за озвучение(липса на обем) а и двг. е малко по-шумен....иначе Пионер в добър компромис между разумна цена и доста добро качество :wink: ....Кларион е един доста добър касетофон(или СД плеър)...колкото до елипсите са по-зле от кръглите колони но понякога няма място...... :?

 

иначе ако ти се харчат пари това е доста добро решение :wink: :

imgp1622.jpg :shock:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Широколентови говорители за озвучаване на пазаря няма от години, а и е безмисленно да има. Може би имаш впредвид дву- или трилентови колони, било то елипси или кръгли.

Относно парите които ще вложиш - хубаво е да обявиш някаква сума за да съм ти от полза. Но не се връзвай на Белия лебед, не е вярно, че музиката в колата е по-скъпа от тази за вкъщи, освен ако той няма впредвид някоя уредбичка за 300-400 лв. То един як и читав усилвател за домашна употреба е към 1500 - 3000 лв. (цени на Технополис). Ама това е само усилвателя, а останалото...

M-Power - не си прав - една 120-ка може да се озвучи, и то много яко! Просто подхода трябва да е друг, но то има ли различни коли с еднакъв начин на озвучаване :)

Та да се върна на темата :shock: - трябва отзад задължително да си сложиш допълнителна кора. Защото:

1. Така ще затвориш средните два отвора в ламаринената кора.

2. Няма колона с метален корпус, всички говорители лежат на...дърво.

3. С допълнителната кора ще можеш да си позволиш по-големи говорители, без да режеш металната кора.

Идеята на Orange за плата е много яка. Но ще е хубаво да вкопаеш колоните в кората. Над тях залепваш с две капки силикон метална решетка (само над отворите). Идеята на вкопаването - като опънеш плата колоните няма да се виждат. Идеята на решетките - през лятото плата се разтяга малко или много над отворите ( с около 1мм, достатъчен за да очертае туй дето е отдолу:) ).

Задните колони задължително трябва да могат да свирят както в нискочестотния диапазон (освен ако няма да слагаш туба), така и в средния и високия. Това е за отзад.

Отпред е малко по-трудно от гледна точка на избор на озвучително тяло. Но е хубаво да имаш колони и отпред. В най-лошия случай сложи поне едни пищялки. Можеш да ги лепнеш на много места. Ако имаш мерак и възможносто - слагай по един говорител в предните врати - за високи и средни (там бас немож докара).

В общи линии и накратко - това е. Има много да се пише по темата - за прокарване на кабели, за подобряване на звука с "туба", за усилвател и т.н. Бих предложил една sound-среща, ма незнам дали ще има мераклии за нея :shock: Ако се появят - там съм :D

 

Успех :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За саунд срещата аз съм ЗА :D пЪк и да не се навият много хора, какво от това. Само, че за колоните да се покриват с плат не мисля, че ще е удочно ( освен ако не говориме за онзи тип плат, дето е като женски чурапогащник, само той мисля, че пасне идеално и ще служи по предназначение )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За sound срещата съм твърдо ЗА - тамън ще видим различни реализации на озвучаването и ще се види коя е най-удачна. Иначе така може да си говорим колкото душа ни дава без да стигнем до нещо конкретно.

 

Ако искате може да я направим тази среща в района около Студенстки град - например на полигона - само предлагам.

 

Mishelle действително не съм се изразил много правилно, за цената на музиката вкъщи и в колата. Прав си, но на мен идеята ми беше по-скоро да подскажа, че за музиката в колата трябват други подходи и тя много се различава като реализация от озвучаването в къщи!

 

Айде и леко каране

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм започнал озвучаването с една нова шперплатова кора и като за начало един двуфазен говорител,който ще го ползвам като басьор като завърша цялата система :D само трябва да купя филтър за ниските честоти.А за допълнението мисля да сложа или две двулентови или отделни говорители за средни и високи.Иначе в предните врати имам по една двулентова Sony останали ми от преди :D

Ето и снимки как излежда кората,все още съм изрязал отвори(още не съм решил какви говорители да си взема).

 

01.jpg

 

02.jpg

 

03.jpg

 

04.jpg

 

 

Отгоре мисля да покрия кората с някаква материя,кече или нещо подобно 0.5 - 1см дебелина, че да не изпъкват говорителите над кората,a върху това вече ще сложа някакъв черен плат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mishelle, аз честно казано, не знам точно каква е разликата между 3 лентови и широколентови говорители, бях питал в някакъв магазин и ми казаха, че почти нямало разлика. :) Пък и в техно-магазините пишат квот им дойде в спецификациите на говорителите, предполагам че са 2 лентови тези Pioneer, които харесах, но може и да са 3 лентови; бяха 17 см;

Аз не искам да влагам крупни суми в озвучаване, защото е голяма вероятността някой да реши, че не ми трябва такъв саунд и да ми го цапцароса :)

Миналата година ми счупиха 2 стъкла за да ми свият един касетофон Блаупункт, който беше почти колкото мен на възраст (а аз съм на почти 25); даже врътките му бяха счупени и ги бях свалил :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mishelle без да се обиждаш ама без да махаш задните седалки къде ще сложиш прилично голяма туба???(може би отпред в бакажника???)...аз лично не мога да се сетя автомобил седан или купе където да може да се направи музика като хората ......ако говорим за нещо стандартно няма кола в която да не стане...но имаче нямат равни комбитата в тая насока :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти нали не си мислиш че най-важната характеристика на събуфера е размера?! Важен е дизайна, а част от него е наистина и размера. Сериозни производители в областта на аудио техниката постигат впечатляващи резултати в сравнително малки обеми. Искам да кажа че с добър говорител поставен в правилно построена (и изчислена) кутия ще ти даде отличен звук не е задължително кутията да бъде 2х2х3 метра. Схеми на различни кутии може да се намерят из нета. В подкрепа на казаното до момента можете да отидете в магазин за китарни усилватели и да чуете какво прави Маршал с 6' говорител в кутия 20х20 сантиметра :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

яко голямо е няма що........аре моля ти се стига говори глупсоти...помниш ли кво говори лятото ...ако не помниш ша ти припомня ....за 4-ри човек + багажа няма да има място в колата....

 

Odin:за обема си абсолютно прав(не е нужно да е 2х2х3 метра) ,но тоя Маршал като цена няма ли да стъпи множко.......нали знаеш че тия качествени говорители стават и много скъпи.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тука вече си безспорно прав... Качествената техника е скъпа. Но нищо не ти пречи да си купиш един 10' говорител не е задължително да е Бошман да му направиш или купиш добра кутия и да го пъхнеш в задседалковото пространство. И освен това винаги е по-добре баса да ти е в купето, а не в багажника. Аз в колата нямам някаква сериозна музика. Вързал съм си една системка на Creative 2.1 ей така колкото да не е без музика. Буфера е 4' 17W мощност му подава усилвателя. Пъхнат е точно зад седалките. И когато возя хора отзад и съм надул повече музиката се оплакват че ще им "отлепи бъбреците". Абе изобщо като става дума за звук всичко е субективно. Трябва да чуеш и тогава да прецениш. За това и аз съм съгласен да си направим една софийска среща - ще видим колите, ще чуем музиката а и по бира може да изпием...

Айде със здраве...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

до М Пауър

Айде сега и ти.... Много добре знаеш с какъв багаж тръгва всеки от нас на море ( мин. 1 сак ( сети се на Коцето къв е ) и още по чанта ) това, че лятото съм имам в пред вид, че няма да може да се събере багажа на 4-тия човек зад седалките, савсем не значи, че пространството е малко. Не трагвам да го хваля, че е голямо като на Самара, ама айде първо гледай, пък после говори. :shock: Ако стане саунд среща и дойде Мишел сам ще видиш какво може да се събере в тази част от колата :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе Йоско аз съм го виждал много преди ти да ми кажеш колко е голямо.....кво може да се събере а????като твойте идей да сложиш туба настрани .....що не я сложиш назад а?????аре моляти се аз мисля че даже моя багажник е малък ти мо говориш за мястото зад седалките :x

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aбе ти си мисли каквото си искаш, но явно има да видиш още мноооого неща.. Пак ще дам за пример Шкодата на Мишел ( пък тогава говори ) :wink: И за да не пълня форума с нашите дискусиии прекратявам до тук. Дано се организира тази саунд среща :wink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много фенове на саунда се събрахме тук, което адски ме кефи. Някой беше казал, че в споровете се ражда истината:) Хубаво е да се обсъждат и теми, различни от как се отваря двигателя или пък как да понапомпам мотора:)

Относно плата - този, който го продават за тапициране на озвучителни тела е много подходящ за тапициране на задната кора. Освен това е и черен:) Единственият му проблем (той не е само негов, а на почти всеки плат или подобна материя), както писах по-горе е слънцето. Т.е. ако с него се покрие отвор след 1-2 месеца лятно каране, тоз отвор ще се очертае, което е кофти ако колата не е гаражна :( От друга страна плата неможе да се опъне върху невградени говорители/колони, защото те ще изпъкнат веднага. Затова в моя случай взех решението да вкопая колоните, да покрия отворите с решетка и отгоре да опъна плата.

За широколентовите говорители и 2-3 лентовите колони - разликата е от земята до небето и този продавач, който не прави разлика между тях трябва да го .... уволнят! Широколентовия говорител е конструиран така, че да свири всички честоти (високи, средни, ниски). Такива са говорителите, монтирани примерно в старите радиоапарати от 85-та година и назад...И те не свирят нито една честота както трябва. А какво представлява една 3-лентова колона, било то елипса или кръг - това са 3 (три) отделни!!! говорителя, монтирани един върху друг, използващи общо захранване. Най-долния е и най-голям и свири САМО ниски честоти, средния свири САМО средни честоти, а най-горния и най-малкия свири САМО високи честоти. При 2-лентовите колони баса е отдолу, а горния говорител свири и високи и средни. Съществуват и 4-лентови говорители. С такива сам на задната кора, но там нещата са малко по-сложни, но и по-качествени във високите честоти.

Относно озвучаването на комби, хечбек и седан - не може да се твърди, че комбито е най-добро, понеже е най-голямо. Колко голямо е комбито на Фабия или Поло примерно? Просто на различните типове и модели автомобили се монтира подходящ за тях саунд. Ако сложиш една туба, проектирана за седан, където тя свири яко, в комбито тя просто ще пляка поради по-големия и най-вече незатворен обем. Моята туба, която лично аз съм проектирал и сглобил в Шкодата свири нелошо, но като я сложа в багажника на Алфа 155 не свири добре. По логиката на МПауър (без да се обиждаш) всеки, който иска саунд, ще трябва да си купи бус. Може би си седял твърде дълго на щанда на Toyaga:)

А това, което съм постигнал аз като бас, съм го постигнал с неголям БГ усилвател и говорител за .... 40 лв. (китаец). А отпред в момента съм с един невзрачен Панасоник за 30 лв. (касетофон, не CD), понеже Pioneer-а го подарих на баща ми. И ако чуеш това как свири, ще се сетиш за какво иде реч ако всичко това бе Pioneer + Clarion. Може би бихме постигнали консенсус, че Шкодата все пак става за хубав звук :shock:

Относно саунд срещата - 2 или 3 април как ви се вижда :shock:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е удобно на 2-ри след 16:00 и на 3-ти по всяко време. Както прецените, но ще ми бъде адски приятно да присъствам :wink: Абе направо предлагам 16:10 на полигона в студ. град, какво ще кажете ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не се обиждам,а и не съм ходил нито веднъж в Тояга.....просто казвам това което съм слушал и да ти кажа в комбитата(по-принцип,макар че като литри обем и полото и фабията са повече от моята кола примерно,а тя не е малка) звука е най-добър....естествено има и други фактори(та дори и колко добре е изолирана колата)...колкото до твоята музика тя свири по-лошо в Алфата защото алфата е малко по-голяма(или греша) и в Алфата сте сложили музиката в багажника??(предполагам) и звука доста изчезва докато стигне до купето....може би не си ме разбрал във всяка кола може да се постигне приличен саунд....но за по-така ......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За sound срещата на 2/3 април на полигона на студенстки град съм за

 

Без да искам да обидя някого недоумявам, защо обсъждаме елипсовидни говорители - 2/3/4 лентови, да не говорим, че повечето са със поликарбонатни мембрани за ниските тонове, които мембрани не успяват да искарат тон по-нисък от 60Hz. Тогава за какъв бас говорим?!

 

Не знам защо някои мислят, че в тези елипси свирят и горните говорителчета - откачете ги и ги пуснете само тях и пак ще говорим.

 

Тези елипси - било то и четирилентови никак ги няма във високите тонове, освен ако не са с пиезо ВЧ говорител.

 

Изобщо моя съвет е - не си взимайте елипси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Причината моя бас да не свири така в Алфата, както свири в Шкодата не е обема на купето, а конструкцията на кутията. В момента Алфата е със същия по размер говорител като моя, но кутията му е с друга форма, говорителя е под друг ъгъл.

За елипсите - споменах ги, защото са по-добри от кръглите колони и защото останах с впечатлението, че колегата, който питаше не мисли да инвестира по-сериозни средства в музика. А що се отнася дали вадят високи или не - ела да чуеш - за парите, които съм вложил, а те не са никак много - това е оптималното според мен. В крайна сметка и 5 хиляди да дадеш за саунд, винаги може някой да ти каже еди какво си е по-добро. Да, по-добро е, но си има и цената. А не вярвам някой, който сам си прави озвучаването в колата да се изхвърли веднага на доста по-скъпото, поради простата причина, че в такива случай изчисленията са доста неточни и стават грешки. Практиката показва, че е хубаво да започнеш от по-ниско и постепенно да правиш ъпгрейди. Лошото е, че са малко магазините, да не кажа, че аз лично знам само един, където хората на място (пред магазина) ми дават да пробвам по 5-6 говорителя, преди да направя своя избор, а когато не купя нищо - не се сърдят.

За срещата какво става - на 02, от 16:10 часа ли, на полигона в Щутгард ли :shock:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.