Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Насочил съм се към покупка на Нова Фабия, но не мога да реша какъв двигател да взема. Чудя се между:

1) 1.4 16V / 63kW / 86 к.с.

2) 1.4 TDI / 59 kW / 80 к.с.

3) 1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с.

Колата ще се кара предимно в градски условия. Иска ми се да върви достатъчно добре, но и да е възможно по-икономична. Карах тестови коли и 1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с. ми се стори най-добре откъм динамика, но цената...

По-принцип кое би било по-добре в градски условия по отношение на икономичност - бензин или дизел? Може ли да направите някакво сравнение?

Как се държат гореизброените автомобили при изпреварване - ще имам ли достатъчно мощност и ускорение?

Има ли значение, когато двигателят е трицилиндров и когато е четирицилиндров?

Благодаря! :D

• Отговори 56
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• brutas

12

• VALDO

6

• karst

6

• ФИлия

3

Най-много писали в темата

Публикувано

Разгледах старите теми, писани за Фабия, но пак не мога да се ориентирам.

Доколкото разбирам за градско каране (София) дизелът е за предпочитане. 1.4 TDI / 59 kW / 80 к.с. го дават като най-икономичен. Тогава ма ли смисъл да давам толкова пари за 1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с. (+2000лв)? Какви ще ми бъдат разходите? Гледам, че и данък МПС над 100 к.с. е доста по-голям...

Как се държи 1.4 TDI - пъргав ли е при изпреварване, много ли е шумен, надежден ли е, каква е цената му за поддръжка?

:?

Публикувано

1.9TDI е за мен най - добрият избор.Незнам тея 3-цилиндрови дизели как са може и да съм предубеден но не ми харесват.

Публикувано

Колега,

карам 1,4 TDI-PD на купето на старата Фабия комби вече 30 000 км.

За мен двигателя е много добър като съотношение цена/разход/динамика. Не съжалявам за покупката.

Колата я търкалям всеки ден по улиците на Пловдив, а през уикенда и извън града. Не съм имал проблем с динамика, ускорение, липса на мощност или нещо подобно.

Не съм имал проблеми с двигателя, разходите ми по него са: първи сервизен интервал - 160 лв (смяна масло и маслен филтър) и втори сервизен интервал - 315 лв. (смяна масло, маслен филтър, въздушен филтър, филтър на купето и горивен филтър)

Моторчето е малко шумно в началото но после поутихва и се свиква с него. Чувствително е на нафта, най - много му се иска V power и Premium ама не винаги му се сипва, иначе с хубавата нафта лети по пътя, шума е по - нисък и ускорението е по - добро.

Между другото моята Фабия се продава, ако искаш две годишна кола на 30000 км комби с доста екстри можеш да ми пишеш на лично

Публикувано

За градско само дизел!!!

Съветвам те твърдо да се насочиш към 1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с. !

Публикувано

Благодаря за съвета колега :D

Между другото моята Фабия се продава, ако искаш две годишна кола на 30000 км комби с доста екстри можеш да ми пишеш на лично

Вече съм решил - нова ще е колата

Публикувано
За градско само дизел!!!

Съветвам те твърдо да се насочиш към 1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с. !

Между другото, досега съм карал бензин/газ. Карах тест драйв 1.9 ТДИ и наистина много ми хареса. Годишно изминавам около 15000км предимно градско.

Притеснението ми НЕ Е за първоначалната цена, а за разходите след това - ГО, каско, консумативи за 105к.с....

Още едно уточнение - двигателите са помпа-дюза.

Публикувано

Щом става дума за икономии - дизел. Впрочем за икономията трябва малко аритметика.

Имаш цената на бензина, имаш цената на нафтата, имаш разликата в цените на двата автомобила. Остава да прецениш какъв километраж ще навърташ годишно и от тук нататък смяташ. Умишлено не споменавам разходите за поддръжка, защото те са силно променлива величина.

Що се отнася за данъците - тука разликата за коли под и над 74кВт/101кс е много голяма. Като пример само за 102кс ще платиш около 4 пъти повече отколкото за 100кс. Визирам данъците в София. Имай и още нещо в пред вид. В София тази година данъците са стари!!!

Ако искаш да ги сметнеш - ето тук http://pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html има добър калкулатор.

Публикувано

И аз се колебаех между 1.4 TDI /80 к.с/ и 1.9 TDI и избрах първия /също заради цената на автомобила,данъка,ГО и др. разходи/ и за изминатите досега 4 месеца и 8000 км., не съжалявам. Моторът е достатъчно пъргав при изпреварване,наистина е малко по-шумен,но тук проблемът май иoва от недостатъчно добрата шумоизолация на купето. Разхода на извънградско пада под 4/100, но ако я караш с до 100 км. в час и климатика не е постоянно включен, иначе отива на 4.5/100. За разхода в града не мога да дам точна оценка,защото карам предимно извън центъра,но при задръстванията може да ти даде и 7-8/100

Публикувано
Щом става дума за икономии - дизел. Впрочем за икономията трябва малко аритметика.

Имаш цената на бензина, имаш цената на нафтата, имаш разликата в цените на двата автомобила. Остава да прецениш какъв километраж ще навърташ годишно и от тук нататък смяташ. Умишлено не споменавам разходите за поддръжка, защото те са силно променлива величина.

Аз гледам по друг начин на нещата: не искам да избивам първоначално по-високата цена на дизела. Имам пари в момента - мога да ги дам. Въпросът е след това месечните ми разходи за гориво да са по-ниски.

Ако направим проста сметка:

1.4 16V / 63kW / 86 к.с.: 8.6 - Разход градско по каталог [л/100]; 1500 - Изминати км месечно; 2.4 - Гориво за литър [лв]; 309.60 - Месечно за гориво [лв]

1.4 TDI / 59 kW / 80 к.с.: 5.7 - Разход градско по каталог [л/100]; 1500 - Изминати км месечно; 2.5 - Гориво за литър [лв]; 213.75 - Месечно за гориво [лв]

1.9 TDI / 77 kW / 105 к.с.: 6.4 - Разход градско по каталог [л/100]; 1500 - Изминати км месечно; 2.5 - Гориво за литър [лв]; 240.00 - Месечно за гориво [лв]

Излиза, че ако се кара 1.4ТДИ 80к.с. сравнено с 1.4 16V 86к.с., се спестяват месечно по 95.85 лв от гориво, което не е никак малко, но на практика дали е така...

Що се отнася за данъците - тука разликата за коли под и над 74кВт/101кс е много голяма. Като пример само за 102кс ще платиш около 4 пъти повече отколкото за 100кс. Визирам данъците в София. Имай и още нещо в пред вид. В София тази година данъците са стари!!!

Ако искаш да ги сметнеш - ето тук http://pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html има добър калкулатор.

Да, въпросният калкулатор дава 300лв за кола 105к.с. и 60лв за кола 80к.с. :roll:

Публикувано

Щом парите са готови - дизел. Остава да решиш за данъците.

Впрочем и за Каското.

П.П. Имаш малка грешка в цитираните разходи - за бензин 1,4 63кВт дават 8,6 градско. Мисля че си погледнал съседната колонка - 1,6 105кс.

Публикувано
Щом парите са готови - дизел. Остава да решиш за данъците.

Впрочем и за Каското.

П.П. Имаш малка грешка в цитираните разходи - за бензин 1,4 63кВт дават 8,6 градско. Мисля че си погледнал съседната колонка - 1,6 105кс.

Мерси, оправих грешката :D

Публикувано
...., се спестяват месечно по 95.85 лв от гориво, което не е никак малко, но на практика дали е така...

На практика имам среден разход от 5.7-5.8 за 60к км. Карам доста "стегнато". Сравнено с бензинов двигател спестените пари са доста. От друга страна турбинирания двигател е далеч по-приятен за каране от "атмосферката". Затова всеки си слага неговите критерий и смята.

Публикувано

аз съм със 1.4 TDI - PD с новата Фабия и съм много доволен! Градско ми дава 6.1, извънградко под 5 не съм слизал с климатика, но ако вземеш с климатроник мисля че ще можеш. Абе малко послъгва бордовия, но са +/- 200 грама засичането на бензиностанцията ..... а може и бензоностанцията да лъже, не се знае :)

Сипвам дизел само на Лукоил (без Петрол), защото наистина е много чувствителен към нафтата, не знам какво ще правим като започнат да мешат дизела с биодизел ... има доста красноречиво зачертаване на BIODIEZEL на капачката на резервояра с червена линия :(.

Изпреварва се прилично (аз съм и с комби) има ускорение, мисля че 80 коня са прилични за такъв автомобил.

С други думи взимай 1.4 TDI 80 ps и не се бой :)

Публикувано

Благодаря на всички за съветите 8)

Май ще се ориентирам към дизел 80 коня...

Публикувано

Още един въпрос: има ли смисъл да поръчвам ESP като екстра (оборудването ще ми бъде Амбиенте)?

Публикувано
Още един въпрос: има ли смисъл да поръчвам ESP като екстра (оборудването ще ми бъде Амбиенте)?

Ако имаш възможност - поръчай. За моята поръчах. Цената беше малко над 700лв. Не съм вкарвал колата в екстремни ситуации за да видя как работи, но смятам че това е много добро нещо. Накратко - по- добре дай пари за ESP, отколкото за музика.

И още нещо. Помисли за заводска аларма. Някак си е по удобно да носиш само 1 дистанционно със сгъваем ключ.

Публикувано

не съм 100 % сигурен, но сгъваем ключ със заводска аларма има само в най-високия клас оборудване ....

Заводската музика е много добра - аз бих посъветвал да си я вземеш. Има всичко необходимо в нея - Mp3, допълнителен изход за iPod или други players.

Аз лично не си взех ESP защото исках бързо да взема колата, а на склад нямаха моделa и света който исках с ESP, но ако имах опция определено бих го взел.

Публикувано

ЕSP-то си е задължително според мен!А когато искаш да караш като на рали,просто го изключваш!

Публикувано

Колега, аз карам комби 1.9 TDI(старата Фабия).Ето и моят съвет: ако искаш като те "ритне " турбо компресора да ти се отпечатва гърба за седалката и да изпреварваш като на шега,a в същото време да ходиш рядко на бензиностанцията, тогава избора ти трябва да спре на 1.9 TDI. Ако пък тези неща не те вълнуват - 1.4TDI...

P.S.:За ESP въобще не се замисляй!!!!!!!Някой ден по независещи от теб причини(идиоти дал Господ по пътищата) това гениално изобретение просто може да ти спаси живота(дано не се налага) или най-малко да те отърве от серозни неприятности....не случайно го наричат"ангел-пазител".

Поздрави и успех със избора :D

Публикувано

ESP е задължително (кога ще го направят сериино както стана с ABS :roll: ). Също и пълен комплект въздушни възглавници :!: . Аз спестих от глезотии, но не и от сигурност ;) .

---

Между другото, тези също са част от сигурността (ако се предлагат с новата Фабия):

- Система за следене на налягането на гумите

- Задна чистачка (май си е сериина)

- Подгряване на дюзите на стъкломиячната система

- Пръскачки на фаровете

Публикувано
не съм 100 % сигурен, но сгъваем ключ със заводска аларма има само в най-високия клас оборудване ....

Моята е Амбиенте със заводска аларма и е с такъв ключ.

Заводската музика е много добра - аз бих посъветвал да си я вземеш. Има всичко необходимо в нея - Mp3, допълнителен изход за iPod или други players.

Съгласен съм. Съжалявам само, че не си поръчах задни високоговорители. Просто не го съобразих при поръчката на колата.

Екстрите ми излязоха към 2500лв - ESP, заводска аларма, музика Skoda Dance радио CD/MP3 и избор на цвят.

Полезно нещо е и парктроника. Лично аз не чувствам необходимост от него и не го поръчах, защото трябваше да се вместя и в някакъв бюджет.:)

Публикувано
Благодаря на всички за съветите 8)

Май ще се ориентирам към дизел 80 коня...

аз съм с такава - дизел 80 коня вече две години и половина...

ходих до Словения... почти 1000 километра... и стигнах с един резервоар.... е ,да си призная бях напълнил и одушника или както там се казва,който поема още около 7-10 литра....

но след над 900 км,по магистрали разбира се и с постоянна скорост 110-120 км, и малко климатик....

разбира се сигурно 1.9 е по мощна.... но както ти сам каза,разходите които следват всяка година......

доволен съм от колата,остава ти да кажеш дали си купил вече...:)))

Публикувано

Горещо препоръчвам и аз ESP, особено след минаването на прохода Троян-Кърнаре преди две седмици, когато си позволих да карам като пълен кретен и системата няколко пъти се задейства, за да вкара колата в пътя :oops: :roll: :lol:

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.