Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Трудово-правен въпрос


Recommended Posts

Днес напуснах работа без предизвестие, по - взаимно съгласие и не ми върнаха трудовата книжка(при подписването на договора, писмено бях съгласен да остане при тях)

Днес в последния работен ден отивам в ЧР да оправим бумащината. Там една лелка, която изобщо не знам каква го играе ми заяви, че не мога да си я получа веднага понеже гл. счетоводителка и още някоя си били в отпуска. В сряда(28 май) щели да се върнат и тогава да отида. Е, така де, но аз във вторник(27 май) заминавам за чужбина(чехия) и няма как в сряда да отида за да си я взема. Като им казах, че в сряда няма да съм в БГ и започнаха да ми вдигат рамене и с цялата си наглост ми казаха - '' ми, тя за Чехия няма да ти трябва, така че не знаем за какво ти е, някой ден като се прибереш тогава ела си я вземи''  :fool:

Леко умислен и смутен се върнах към работата и след 10-тина минути им насъбрах малко гняв, качих се горе и им скочих с по висок тон, че нямат законното право да ми я задържат. Уви, не ми я върнаха, дори документи, че съм напуснал не получих.Казаха да съм пратил някой роднина да ми я вземе.... и тук удрям на камък - всички са извън бг, а баща ми е командировка в друг град.

Дори ми казаха вторник сутринта, ако съм можел да дойда на бързо..... а уж гл. счетоводителка била в отпуск до сряда. Мисля, че нещо ме мотаят умишлено, защото в течение на ''разговора'' започнаха сами да си противоречат..... отначало казаха, че не можело друг да я вземе, после казаха, че може..... а и се държаха много подигравателно! 

В понеделник мисля да отида пак и да почна да вършея :D ще ги заплаша с инспекцията по труда и ако не ми я върнат отивам в инспекцията по труда да видим какво ще кажат.... там не знам как стават нещата, надявам се евентуално от там да получа някаква писмена заповед за получаване на трудовата книжка?  :question:  и аз не знам.... искам да стане бързо - още в понеделник да си я взема, а не от инспекцията да ми кажат нещо от рода на - ''ще направим проверка в близките дни'', което не ме топли изобщо....

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, според закона, май нямат много право да я задържат :)

 

Ето какво гласи:

чл. 350 от КТ и в чл.6 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Чл. 6 /2 / :

...
(2) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1.
(3) Когато трудовата книжка не бъде получена от работника или служителя, работодателят му съобщава с писмо с обратна разписка да се яви, за да я получи лично. Тя може да бъде изпратена по пощата или предадена на определено от него лице само ако за това има писмено съгласие.
...

 

 

Според мен - мотаят се, защото си напуснал - "да ти е гадно, Вуте". Друго не се сещам, защо трябва да ти задържат книжката.

 

Аз преди два месеца напуснах след 3 години и половина работа във фирмата. Книжката си беше у мен - дадох я в администрацията, като там ми казаха, че до 2-3 дена ще я направят и да си я взема, че сега били отрупани с работа. Моята книжка, дори не отидох да си я взема след 2-3 дена, както ми казаха - отидох след 15-17 дена някъде, като видиш ли, притеснили се и почнали да ме търсят едва ли не... - на баба им хвърчилото - никой не ме е търсил изобщо, но отидох да си я взема не от администрацията, а от главната счетоводителка. Като всичко на всичко - 2 страници писано с няколко печата... голям зор е било.

 

Колкото до това, дали някой може да ти я вземе - виж по-горе какво пише. Трябва да пуснеш, че искаш или да ти я пратят по пощата или друг начин да си я получиш, след като не можеш да отидеш - да се мотаят после. Не се разписвай предварително, че си я получил или нещо такова, защото може и да няма повече книжка после. Да не стане - "върнахме я, ето го подписа на човека".

 

Иначе органът за решаване на спора, или за влизане в по-голям спор, си го посочил.

 

Успех! Аз, ако съм на твое място - "Понеделник е хубав ден да висиш на главата на някого, докато не му писне, не я направи и не се отърве от тебе" ;)

 

Поздрави

 

ПП: А пък и ти днес точно - петък е ден на майстора... затова са те отстреляли. А като главната счетоводителка е отпуска до дадена дата, тя винаги има заместник - не се връзвай на тия глупости. Просто на заместника не му се работи. Ако няма заместник, който да оперира или поне да има някакви права - какво, фирмата спира да работи, ли? Яко!

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пращането по - пощата е добър вариант и ще го поискам..... направо да ми я пратят на адреса в Русе, защото за Чехия наистина няма да ми трябва. Но първо ще се покарам още малко с тях, да видя дали ще има ефект.   :)  Това е немска фирма, а е такава п*рнография, във всяко едно отношение..... трагикомични са просто, иначе се имат за много големи, а са кръгла нула!

 

И според мен трябва да има заместник, в офиса бяха 4 човека, кой какъв е - не знам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не им се давай - те те гледат, че си млад и си правят глупостите... Въобще не си трай! Няма разумна причина до тук, която да са ти казали относно "не можем да ти върнем книжката, защото...". Счетоводителката трябва да има заместник, всичко останало в закона го пише.

 

Иначе, нищо, че е немска фирмата -  все пак с "български чада" си имаш работа, нали...

 

Поздрави

 

ПП: Ако, пък са я загубили и затова се въртят:

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.
(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда. В този случай работодателят представя на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели.
(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена от работника или служителя, инспекцията по труда му издава нова трудова книжка въз основа на представени от работника или служителя достоверни данни.
 
Така по точка 2 - такива справки ще правят, че... По-добре да не са ти я изгубили. Абе, споко - в Понеделник може да свършиш работа ;) Нова седмица - нов късмет... различен от този в деня на майстора.
Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръката ми е по такъв въпрос да не тръгваш "с рогата напред".

В момента си в такава позиция, че "ти гониш", а не те.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така  и  аз  чаках  и  гризнах  дръвчето    със  6  години    ТРУДОВАТА  КНИЖКА  е  вземи  до  месец    после  не можеш  да ги съдиш   разпитаѝ   какъв  е  срока

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И днес не стана работата. Май наистина нямат заместник. Дори ме бяха забравили(и се учудиха, че не съм я взел) защото се засилиха да ми я дават и после видяха, че не е разписана.Може и да са добри артисти.  :D  Казаха, че нищо не могат да направят. Края на седмицата мой близък ще отиде да ми я вземе, така се разбрахме. По пощата не искали защото нямало гаранция, че ще пристигне при мен, а и тогава пак трябва да се разпиша, че съм я получил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип в тези отдели (HR и счетоводители) имат сколонност понякога да се държат малко подигравателно и надменно към млади и незапознати колеги.

Това не трябва да те плаши. Те нямат нужда от твоята трудова книжка и ако всичките ви трудово-правни отношения са уредени нямат никаква полза да ти я задържат.

За в бъдеще е добре да знаеш че когато подаваш молба за прекратяване на трудово договор е добре в нея да впишеш че искаш книжката ти да бъде надлежно оформена и върната в съответния срок.

В настоящия случай сигурно ще си я получиш без проблеми. Ако нещо те мотаят можеш да напишеш една молба за връщане на книжката и да я пратиш по поата с обратна разписка или по-добре да я входираш на място с входящ номер и печат. Това вече е сериозно основание за инспекцията да се задейства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Като напускате си искайте и удостоверение образец УП2 (удостоверение за осигурителен доход), че след време като трябва да се изчислява размера за пенсията се започва едно издирване на предишни работодатели за уточняване на размера на изплатените суми (особено ако има някакви неточности и липси в базите данни на НОИ ...

 

Ето и самото удостоверение какво представлява:
http://www.noi.bg/images/bg/users/forms/pensions/UP-2-2012.doc

Редактирано от johnnie213
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...
Публикувано (Редактирано)

Баща ми е ходил да вземе трудовата книжка, но не са му я дали.... трябвало лично да си я взема, въпреки уговорката той да ми я вземе.

Засега си остава там....

Редактирано от Mahorec
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Това вече е сериозно основание за инспекцията да се задейства.

 

При положение, че си напуснал по взаимно съгласие, така да се ебават с теб.....аз отдавна щях да пусна жалба срещу тази фирма!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пусни от чужбина едно изрично пълномощно на баща ти да ти вземе трудовата книжка. Направи нотариална заверка с апостил и легализоран превод, няма как да откажат!

 

По принцип българските дипломатически и консулски представители в чужбина могат да удостоверят датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване, верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани, както и да им съставят нотариални завещания.

Редактирано от stenly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Като се прибереш отиди при Човешки ресурси и си я вземи. Може да си сигурен, че имаш лично досие във фирмата и книжката ти независимо дали е оформена или не- стои в него. Документите в това досие се съхраняват по закон 50 години. Принципно в 14 дневен срок след напускането са длъжни да ти я връчат оформена и срещу подпис, но като го няма този, който трябва да подпише стажа- заради липсата на негов подпис може да те разкарват n-брой пъти та чак до пенсия.

Редактирано от ogich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.