Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Съвет за чипосване на Фабия 1,9TDI


kvnedelchev

Recommended Posts

Колеги, от известно време ме обзе една мисъл и се чудя, какво да правя. Та мисълта ми е дали да си чипосам Фабийката 1.9TDI и дали някой от вас го е правил и какви са ви отзивите? Как се държи колата, разхода на гориво дали ще се покачи и т.н. Дори ми казаха, че ще ми падне разхода на гориво? Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що, сега не си ли доволен от твоя двигател с това купе?

Според мен трябва и сега да ти върви доволно колата, ако всичко й е наред.

Ако не върви с този ДВГ, значи нещо не й е наред на колата.

Иначе този двигател става за чипване, ще стане по-бърза, разходът няма да се качи.

Бегачката вече го е чипосвал този ДВГ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегa, колaтa със сигурност ще стaне по-приятнa и по-зaбaвнa зa кaрaне и нямa дa съжaлявaш, но не рaзчитaй дa ти пaдне рaзходa...особено в нaчaлото :D

 

Поздрaви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... не рaзчитaй дa ти пaдне рaзходa...особено в нaчaлото :D

 

...

 

Особено първите 1-2 месеца. :D

 

Двигателите са най-вероятно 2 вида: ATD или AXR, с по няколко софтуерни модификации. Не е проблем да се мапнат. Работата е "piece of cake".

 

Ако презумпцията ти е да свалиш разхода и да увеличиш вървежа, то помисли дали можеш да се храниш по-малко и да работиш повече?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм чувал,че като се чипоса се съкращава живота на мотора.....аз не бих го направил, в крайна сметка чипа ти качва мощността с 20-30 коня и според мен не си заслужава, а в същото време ако гледаме и от чисто финансова гледна точка тва не е евтино-поне 400-500 лева ше трябва да се изръсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм чувал,че като се чипоса се съкращава живота на мотора.....аз не бих го направил, в крайна сметка чипа ти качва мощността с 20-30 коня и според мен не си заслужава, а в същото време ако гледаме и от чисто финансова гледна точка тва не е евтино-поне 400-500 лева ше трябва да се изръсиш.

Най-добре  е да не си караш колата. Нито харчи гориво, нито се съкращава живота на агрегатите. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм чувал,че ...................,

.................. а в същото време ако гледаме и от чисто финансова гледна точка тва не е евтино-поне 400-500 лева ше трябва да се изръсиш.

Чул си и ти ........  :empathy:

Аз пък чета ........... :rfm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за , щом има мерак да си сложи. Аудито ми беше с чип сигурно на 500000 , па нищо му нямаше всичко зависи от задкормилното устройство , ако я държиш постоянно в лютеницата демек гас на макс много ясно , че ще се скапе . Ако си я караш нормално просто ще е по-пъргава в ниските обороти и ще има по хубав старт , ама то на това леко купе няма смисъл според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да я чипосвам за да ми падне разхода, просто споделих, какво ми казаха.Надявам се обаче,да не ми се вдигне чувствително разхода. Цената,която ми искат да я чипосат е 300 кинта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е много  относително. Цената не значи нищо! Може да ти вземат доста по-скъпо и да ти направят доста лош чип, както и обратното- за по-малко пари, по-добър. Въпрос на преценка от твоя страна, на кого ще се довериш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки различно оценява труда си.

Номера е да уцелиш точния,цената не е най важния фактор в случая.

Но като чета колко го умуваш...карай си я така както си е по-добре :) Тя си върви прекрасно колата с този мотор на това купе.

 

На Златко от Стара Загора съм му чипосвал колата,тя е същата като твоята.Но това беше преди доста време.

А тази е последната с този мотор 101 тди,която правих.Може да прочетеш отзива на колегата:

Dimitrovdimi

Веднъж карал Škoda

  • photo-3740.jpg?_r=1408795487
  • Members
  • bullet_black.pngbullet_black.png
  • 119 Мнения:
  • Населено място:Варна
  • Гараж: Skoda Oktavia 1.9 TDI
    Skoda Fabia 1.4 TDI

Публикувано 23 август 2014 - 15:38

Време е и аз да драсна няколко реда. Тази седмица и аз посетих Сами и Васко - Gunter Service. за нов софтуер за моята О1 1.9 TDI PD 101 к.с. След посещението в уговорения ден Сами смъкна заводският софтуер на колата и провери дали всичко по двигателя на колата е ОК. След което я и покара за да види пак чрез софтуера как работи двигателя при натоварване . След което се разделихме с уговорката когато е готов новият софтуер да ми се обади.Още на следващия ден Сами ми се обади, че е готов и сложихме новият софтуер. Сами доста подробно ми показа какво е променил по картите на колата който за мое учудване се оказаха над 20. Като доста се е поозорил заради спецификата на мотора и софтуера. Направил е новият софтуер по поведението на двигателя и безопасно мощен за последващата експлоатация на колата. След което Сами се качи и следейки с компютъра пробвахме колата. След като Сами се увери, че всичко е добре дойде и моя ред. Честно казано очаквах да има промяна в поведението на колата,но след като я покарах се оказа че имам нова кола. Разликата е поразителна ТОВА НЕ Е МОЯТА КОЛА. След вече 4 дни каране установих, че разхода при нормално каране за Варна до към 2500 оборота без резки ускорения е същият, когато се кара на резачка с обороти в лютеницата разхода е една идея по висок което според мене е нормално поради повишената мощност , но тръпката е уникална. Както се казва кеф цена няма. 

Искрени благодарности на Сами за добре свършената работа . БЛАГОДАРЯ ТИ!

 

Така че ,не се ръководи от цената,а ползвай някой колега от форума като Пепино примерно,който знае какво прави и не ти обещава нереални неща относно спадане на разхода.Такива дето зарибяват така.....си правят антиреклама.Не става да вдигаш мощност и да падне разхода.При тунинга има само увеличаване на впръскваното гориво на цикъл,няма тунер който да го намалява в картите :D  и да се получават вълшебствата с намаляване на разхода.Те мнооогооо инженери и по-умни глави от нас тунерите са мислили и писали софтуера,който да е оптимално пригоден и настроен за хардуера и спецификата на конкретния двигател в конкретното купе-ДА Е НАЙ-ОПТИМАЛЕН РЕЗУЛТАТА.Мощност съотносно икономичност и ефективност-максимално КПД във всички режими на натоварване.Добрия тунер прави така,че дори и повишената мощнтост,при нормално шофиране,да се запазва старария разход на автомобила.Но перпетомобиле още не е измислено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата bega4kata също е добър с чипосването.Ако се обърнеш към него, няма да сбъркаш. Знае какво прави и го прави с желание. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

............................А тази е последната с този мотор 101 тди,която правих.Може да прочетеш отзива на колегата: Dimitrovdimi ....................... Сами доста подробно ми показа какво е променил по картите на колата който за мое учудване се оказаха над 20. Като доста се е поозорил заради спецификата на мотора и софтуера. .................

 

 

Точно този колега имах предвид в първия си пост.

Сами, колегата какво е искал да каже за спецификата на мотора и софтуера?

:eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами мотора е често срещан при Фабия,често срещан при Пасат 5,при Суперб 1.Но е по-рядко срещан при Октавия.Само при ТУР-овете от последните години и е малко особен софтуера,както за теглене и записване,така и за обработка.Програмите не откриват всички необходими карти и трябва да се правят/търсят/ ръчно в 2D режим.Освен това,дебита на дюзите е относително малък в ниски и средни обороти и трябва по-нестандартно да се вдига горивото за да върви,но пък ако прекалиш с предварението на впръскване и горивото,на 5-та/когато потока на газовете става най-голям/ САМО ,НА ПЪЛНА ГАЗ СЛЕД 150-160км. тоест след 3500об.започва да пренадува турбината.И има опасност да се гръмне.Трябва да се играе с горивото,положението на лопадките и продължителността на впръскване.

Но пак казвам ПОВЕЧЕТО ПОДОБНИ ПРОБРЛЕМИ и с други автомобили и двигатели  се получават само на най високите предавки и трябва да се пробват на магистралата и да се гледа. НА ДИНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХВАНАТ ТЕЗИ АНОМАЛИИ!!!

Това му е особеното на този мотор,но всичко се изчиства,но по принцип,всеки вид двигател си има някои особености с които трябва да се съобразиш,но този конкретно е доста "мъчен" за тунер който иска всичко да изпипа максимално добре.Да се извлече максимум удоволствие и да е безопасно за колата и за името на тунера :D

Ако се направят,/сметнат/ смесите,стандартно по правилата,няма никакъв проблем и колата се държи перфектно и на високите предавки,но просто според мен не тръгва достатъчно добре.Може и повече безопасна мощност да се извлече с малко повече труд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също така ми казаха,че всичко ще го направи само от комп,ще я закачи и така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,тя колата с този двигател доста добре си върви,но...винаги има,какво да се желае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм другия с чипнатат фабия. Сами си свърши перфектно работата и вече повече от година и над 15 000км. нямам никакви проблеми. Относно разхода- ами при нормални обороти до 2200 си е същия, после се покачва с около 0,5л/100, но всичко е много събективно и зависи от крачето на задкормилното устройство. Често ходя до София и по магистралата със 130 на темпомат ми дава разход 5,6 на отиване и 5,4 на връщане.Много е приятна динамиката след ремапа, но аз никога не съм я карал с повече от 4000об. и то за двайсетина секунди за да прочистя саждите.Така, че мога да кажа само положителни неща, но с уговорката мапера да се е доказал.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

И аз съм собственик на въпросната кола. Факт е, че и сток си върви много пъргаво, но също е и факт, че много хляб още има в този двигател. Интересно ми е колко ще се увеличи ускоряването след чипосване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.