Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Дискова херния


stefan l

Recommended Posts

Човек каквото сам може да си причини, никой друг не може да му го причини!

Започвам темата с молба за помощ - събиране на най-много информация по отношение на болестта, но и с цел младите колеги да се поучат от грешките ми, защото аз стигнах до това положение след една година грубо неглижиране на проблема!

От дискова херния не се умира, но с дискова херния не се живее!

 

От 2 седмици съм на скенар терапия (благодарение на информацията получена от колегата Драгомир) и наистина имаше положителен ефект - 2 дена след втората или третата процедура се почувствах значително по-добре, успях да се изправя, но ефектът отшумя към 4-5 следобед и се върна старото изкривено положение. Два дена след следващата терапия се повтори същото. 

 

@Superba - какво означава оправяне на 90% и в какво се изразява последващата рехабилитация? Аз много разчитам точно на рехабилитацията, защото витаят разни мнения, че половината от оперираните хернии рецидивират.

Другата седмица ще ходя на преглед в "Гръбначен център" и в клиниката на Мазнейков.

Предварително благодаря на всички колеги, които ще напишат нещо по темата!

 

Редактирано от stefan l
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 51
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • stefan l

    9

  • mishoo

    9

  • Боре

    6

  • ogich

    4

Най-много писали в темата

Привет! Имам две дискови хернии на нива Л4Л5 и Л5С1 с голям пролапс, като имах ужасни болки в бута и горната част на бедрото. Кракът ми беше започнал да се смалява видимо в областта на прасеца. Не усещах част от ходилото си и не можех да стъпна само на пета с този крак. Кризата с ужасните болки продължи месец, в който можех да спя само по корем на табуретка и на колене. В тази поза ми се отпускаше нерва. Не можех да стоя прав и да лежа в никаква друга поза. Стиснах зъби и не отидох на операция. С много мощни противовъзпалителни инжекции, включително и стероидни такива, кризата поотмина, но частичната пареза си остана. Ходих много пеша - по 6км на ден до работа и обратно.Започнах да правя упражнения буквално със сълзи на очите. Ходих и по НОИ на лечение в Баня, Карловско. Водата и масажите там сякаш най ми помогнаха. Това се случи лятото на 2011. Към днешна дата ако усетя само лек дискомфорт в някой от бутовете започвам пак с упражненията и ме отпуска още на момента. Спортувам редовно, водя активен живот. Усета по ходилото ми е напълно възстановен. Прасеца ми е нормален и силен. Пожелавам ти да извадиш моя дяволски късмет, защото 2ма невролога и 2ма неврохирурга казаха, че операцията е неизбежна. Ако искаш да питаш нещо ще отговоря с удоволствие стига да мога. МОЯТ СЪВЕТ Е ДА НЕ БЪРЗАШ С ОПЕРАЦИЯТА, ЗАЩОТО Е КРАЙНО РИСКОВА, КАКВОТО И ДА ТИ КАЗВАТ. Ако те осакати лекаря, докато ти рови между прешлените и ти вади хрущяла под микроскоп, ще каже "операцията мина перфектно, не съм виновен за резултата" :D С времето хернираното място се калцира, а нерва се намества с упражнения! Всякакви други терапии са прах в очите за вадене на кинти и един вид бабини деветини.     

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз също подкрепям Toshiro.

Завършил съм спортно училище.Ходех редовно да тренирам навремето при щангистите.Техния треньор винаги тренираше и странични външни хора с болен кръст.Беше и чекръкчия.Наместваше по дребните болежки.За операциите не съм силен но за възстновяване ги знам до болка процедурите и упражненията.

Това което мога да кажа и е важно е следното; докторите са на мнение че един път получена оттук нататък винаги вече живееш с нея...няма оправия само ще те отпуска и кризи на интервали.

Треньорите казваха че със смяна на начина на живот ЗАБРАВЯШ за проблема.Техния способ е много прост.С физически упражнения така яко се заздравява кръста и около него че просто вече няма проблеми и даже си способен на тежки физически натоварвания.Това е тайната.Изглежда лесно и без пари но истината е че е много трудоемко.Иска се постоянство.Редовно се тренира усилието плавно и постепенно се увеличава иска се воля и характер. Далеч по лесно е да лапаш хапове :) Болните ги караха да тренират с нас с мен редовно сме тренирали.Думите на треньора бяха Я вземете тоя чичка с вас между сериите че ще умре от мързел. и така...хахо хихи с компания ние правим хиперпреси и той прави и неусетно е навъртял сериите.

Преди две години аз така си оправих с фитнес тенислакът. Надявам се завинаги. Сега и с двете ръце правя много тежки натоварвания. И да отбележа че доктора каза Пич така ще е вече тая ръка ще я пазиш вече забрави какво си правил. Биеха ми корстекороиди..Не се търпеше от болка направо... Една година си правех мои си упражнения и серии.Една година лека тренировка за цяло тяло и специална за моята си ръка. И на втората вече нямаше НИКАКВА разлика между двете ръце.А аз товаря здраво. И ако някой каже че е от ЕГН-то да споделя че съм на 41 :D тогава значи съм бил на 39 или 40... възраста е изключително важна за бързината на възстановяване.

 

 

Само да направя ВАЖНО уточнение :)

Понякога наистина трябва операция или лекарска намеса. Всичко което описах да възстаняването важи СЛЕД отминаване на болката.

Не може да си с болки и да правиш фитнес. Това даже е противопоказано.

Според случая почти винаги се започва с мускули антагонисти странични.Всеки случай си е сам за себе си.Принципа е един и същ само...Плавно и постепенно натоварване на 60-80 процента от максимума според особностите на човека

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Минала година моя колежка стоя два месеца във ВМА, заради грешно лечение с озон. Нейния доктор, категорично отказарда я оперира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стояне йогата не помага в този случай.Трябва да се заздрави мястото мускулите около него да заякнат и стегнат и обикновенните движения да са с лекота...Целия организъм се мобилизира буквално...Само физически упражнения с тежести ластици и пружини му е майката...Това е така наречения сега фитнес. Нищо друго не помага

малей тука ква инструкторка по йога имаме малиииии  направо ще зарежа фитнеса :D/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

90% е нещо много субективно разбира се, но преди да се подложа на манипулацията положението ми беше такова, че при най-малък напън или настиване и се сковавах за някакво време. Включително в последно време даже ми тръгна по крака надолу някакво изтръпване, доста неприятно. 

След манипулацията тези неща отминаха, появява се от време на време някакъв лек дискомфорт в тази зона (като напрежение го усещам), но веднага предприемам действия да го парирам. Как го правя ли:

1. никога не вдигам вече с кръста, ползвам вече основно краката (гледам да се навеждам по-малко, да не стоя наведен дълго време и тн. ако трябва клякам)

2. рязко ставане от леглото - винаги се завъртам на една страна, отпускам първо краката да паднат на земята (те са половината тегло на тялото) и след това торса

3. спорт - заякване на кръстните мускули, но без да натоварваш гръбначния стълб

4. предупредиха ме да спра да карам колело вече и ски, аз не го направих разбира се, но вече загрявам преди някакво физическо натоварване, особено в тази област

5. другите упражнения са стандартни за такива травми и всеки физиотерапевт може да ти ги покаже (задължително мини през такъв след манипулацията)

6. гледам да държа шкембето в някви норми, защото то тежи на кръста директно :)

 

общо взето колкото по-натоварен съм, толкова по-добре се чувствам :) ако положението ти го позволява спести си манипулациите и отиди директно на физиотерапевт

Редактирано от superba
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тежести и хернии с две несъвместими понятия (или поне това , което аз знам) ... ако искате физическа активност , плуването е спорта , а иначе всеки сам трябва да си изработи комфортната "диета" , така че ремисиите да са максимално дълги. За себе си съм открил , че от септември до май не трябва да свалям елека ако ще да съм по потник и бански , а в работата гледам винаги да съм най-близо до изправената стойка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стояне почти нищо не знам за йогата... слаб съм там...

Superba-братле това което ти изреди са много тежки ограничения.Ако така е сега то като остарееш нещата ще са трагични.

Аз твърдя че ако човек е упорит и силен характер след 18-24 месеца правилен фитнес съчетан с 50 процента спортно хранене ЗАБРАВЯШ всички ограничения.. Оня ден аз в залата си блъскам кротко а един такъв "болен" правеше мъртва тяга с 120 кила и работна серия...

Спорта съчетан с качествена храна е страшна сила...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушайте доктор Иванов (The Best Forman), той лекува с любов, а относно темата, не мога да напиша много. Не съм се сблъсквал с проблема, за радост.

 Стефчо, желая ти леко оздравяване!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да включиш на 1-ва. Задължително. Никакво бързане за никъде. Ако ти е седяща работата- по 10 пъти на ден ще ставаш да подпираш небето и да се огъваш встрани с изпънати и хванати горе ръце. Щом боли намаляваш скоростта и продължаваш.

Трябва да поддържаш мускулатурата на гръбначния стълб с гимнастика още от сутринта и поне 10-15 пъти на ден за по 2-3 мин. С привидно въртене на обръч и протягане. В началото бавно, много бавно.

Ставането от леглото е деликатно. Затова първо се свий в поза като новородено, пусни първо краката долу и се избутай бавно с ръците. Ставането е винаги бавно, дори и когато влезеш в някаква форма.

При лягане първо легни на страни като новородено. Аз се отпускам по гръб най-малко след 1/2 час или на сутринта.

Матрака не трябва да е мек. Препоръчва се ортопедичен. Ако някъде се наложи да спиш на стара пружина- по-добре виж някой близък хотел.

По-високо от женски крак да не се качваш и по-тежко от чаша да не вдигаш, предполагам на това вече са те посъветвали.

Наведен не вдигай нищо. Може само да си вържеш обувките.

Ако боли при гимнастика- намали темпото до съвсем бавно. Докато се раздвижиш без да боли.

За около месец може да се изправиш и да заживееш нормален живот. Като се пазиш от всякакви тежести и резки движения.

Ходенето пеш и плуването са най-подходящи спортове. Ще усетиш от кое нямаш болки. Най-неподходящи са щанги, фитнес, волейбол, тенис и др. Каране на колело е фантастична гимнастика. Във фитнеса има скрипец, на който се разтяга гръбначния стълб. Само той може да се ползува. Провисване на висилка или халки също. Внимателно. Само провисване. Даможе тежестта на тялото да разпъва гръбначния стълб.

След месец може да вземеш пазарска чанта или туба с мин. вода. Не е проблем да я носиш, но е проблем докато я вземеш. Това трябва да става с прав гръб, като пуснеш единия крак назад или страни като полушпагат.

Ако трябва да носиш примерно кашон пред гърдите си- огъни се назад и някой да ти го подаде. После да ти го вземе. Носеното от теб трябва да е с дръжка и да е близо до центъра на тежестта на тялото. Като вземаш или слагаш нещо в багажника- с едната ръка трябва да се подпираш така, че като си полунаведен да не попада тежест върху гърба.

Помагат рехабилитациите в санаториумите и кинезитерапията. Екстензиите също. Но те не лекуват, а поддържат. Докторите и това не правят. Можеш да се поддържаш сам. Не го ли правиш- ще ти бучат игли в задника и ще гълташ хапове без полза.

Това от моя опит. Аз дори и на санаториум не съм ходил. Миналата година бях жив за оплакване. Не можех да отворя врата с автомат и такава на асансьор. Изпитвах ужасни болки. Блокирах на пешеходна пътека, ни напред, ни назад. Сега съм прав, но се пазя много и внимавам- така, както и писах. Вървя пеш всеки ден най-малко по 2 км сутрин и толкоз вечер. Не пропущам когато мога да ходя пеш и гледам това да се случва всеки ден. А в неделя по 5-10 км. из горите.

Пожелавам ти търпение и успех. Ще се изправиш и няма да боли.

Редактирано от ogich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз честно казано на фитнес не ходя, имахме кростренажор - прдадохме го, на затворено просто не мога ...  карам колело, ски, ходя пеша, зимата само аз рия сняг пред входа, всяко лято разтоварваме по 3-4 тона пелети с брат ми, когато мога плувам, като излезем с джипката то си е цял фитнес разходката, и тн и тн, общо взето наблягам на всякакво движение, като спазвам някои дребни правила. В къщи си имам едно 13 кг "дъмбелче" да е живо и здраво, докато мога ще го вдигам и подмятам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно тежести и хернии колкото и нелогично да звучи са свързани... докато не заздравиш яко мускули сухожилия около болното място и целия организъм НЯМА оправия...все така ще се пазиш и ще нежен..

Тенис лакът оправих с фитнес бе хора...Това е става?!?  Доктора каза абсурд...Стави не се възстановявали и така ще е винаги...обезболяващи и да съм се пазел..Аз откачих направо...да нямам ръка..баси... снимки правих изреждах доктори.. Ставите са най сложните самите лекари казват че е по добре с мръсен нож да ровиш из червата отколкото с най стерилен скалпел в ставите.

Да ама ако слушам него сега щях да съм с ръка и половина...То до тежестите се стига постепенно...според зависи... първо се заздравява по друг начин и тогаз...

Лекарите сякаш нямат интерес от това да си здрав мамка му...Превенцията не я имат за нищо...По важното е да те закрепи за таз година и догодина пак ще се видим...и парички съответно...

Пред очите ми са минали сума такива.Моята жена има такъв слаб кръст.Примерно ако пере или мие продължитено леко наведена над чешмата и получава болки в кръста. Стигало се да не може да ходи.Оправям я след това минава в залата за месец два закрепва се и спира дотам...Мързела е голямо нещо ви казвам :D  Много по удобно е да се лапат лекарства и да се слушат докторите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

      Здравей Стефан, дано имаш полза от следващите редове !

Аз съм горд собственик на 5 /пет/ дискови хернии, едната от които оперирана и с пълно имплантиране. Една на лумбален дял /кръста/, две на торакален дял /на нивото на гръдния кош/, и две на шийни прешлени - на два съседни, един под друг, като точно там е въпросната операция и имплант - на долната. Всичко започна преди около 5 години. Първо, ми изтръпнаха /уви и досега/ безименния пръст и кутрето на лявата ръка. После, както при колегата Тоширо, започнаха да се схващат краката, болки в бедрата, рязка слабост, повишена температура /усещане като от "мускулна треска/, естествено - много по-силно изразени в левия крак. За около година, състоянието ми стигна дотам, че с лявата ръка не можех да правя почти нищо, никаква сила в нея, хващах дори най-малки и леки предмети и почти веднага ги изпусках, в повечето нъти - неусетно. С краката /особено с левия/ нещата станаха още по-зле. Както си стоиш или ходиш, изведнъж сякаш нещо те прерязва и политаш към земята. В резултат - за 6 месеца, се пребих 57 пъти /броих си ги/, като при последното падане, успях да счупя и извадя дясното рамо. В последните три месеца от въпросната година, почти винаги имаше един, а към края и двама души които да ме крепят и едва ли не - носят. За тази една година, проведох стотици консултации с кой ли не - от светила в медицината до врачки и баячки, процедури, инжекции и какво ли не, както и прочетох всичко написано в интернет по въпроса, респективно и мненията и коментарите бяха на двата полюса - от незабавна операция, до в никакъв случай... Направих десетдневни изследвания в неврологията на "Александровска" болница, скенер, и два ядрено-магнитни томографа. След първия, директно ме засилиха към Неврохирургията "Св.Иван Рилски", където едно докторче, поглеждайки бегло една от рентгеновите снимки, без изобщо да се поинтересува от компактдиска със записа от ядрено-магнитния томограф, извади една мръсна тетрадка и ми каза "Емии, другата седмица, във Вторник, за 11.00 часа, да си готов за операция. Имаме два вида импланти - от 2000 лева и от 4000 лева, избери си и готово"... Взех си изследванията и след един час и половина куцане /разстоянието между "Александровска" и "Св.Иван Рилски" се взима за 3-5 минути от здрав човек/, си тръгнах и от "Александровска"... След това, мой приятел случайно разбрал на какъв хал съм, ми звъни и казва - Обличай се, ще те водя на лекар, теб само Илиян ще те оправи... Въпросният Илиян, се оказа Д-р Илиян Стоев, началник отделение по неврохирургия във ВМА. След преглед и консултация, ме помоли да направя втори ядрено-магнитен томограф. И всичко стана ясно - износен и раздробен диск на 4-5 прешлени, който е притиснал, съответно деформирал и довел до начален стадий на атрофия, на централния канал на гръбначния мозък и респективно с намалена до 1/3 проводимост /уви, това не се лекува, нито организма го възстановява, и си е така и досега/. Диагнозата - операция с пълно имплантиране, в рамките на следващите 6 месеца, или на "столче с колелца" завинаги, след 8 до 12 месеца. Като те оставят без избор вече е лесно - 8000 лева за имплант /три секционен и трикомпонентен/ - за втори път в България поставяха такъв, и 2000 лева за стая, медикаменти, материали, сестри, доктори и прочие... Самата операция трае 4 часа, под тройна анестезия, като до гръбначния стълб се влиза през шията, около 5 сантиметров разрез. Изрязват ти долната част на горния прешлен и аналогично горната част на долния прешлен, монтират ти импланта и си готов /възстановяването и рехабилитацията при операция на шийни прешлени е много по-бързо и лесно, отколкото на лумбален и торакален дял/. И така, вече 4 години по-късно, ходя с моите си крака се чувствам прекрасно /без да взимам предвид необратимите поражения, получени преди операцията/ и се старая да не си "докарам" и останалите хернии до оперативно ниво. Единственият ми позволен спорт е плуване, а всичко останало, ОСОБЕНО ФИТНЕС - във всичките му форми, тичане, колоездене /логично/ и други, са ми абсолютно забранени, както и всякакви масажи... Схващам се и почва да ме боли гърба и кръста, ако вървя повече от 2 км, ако стоя прав повече от 2 часа, или пък седнал, без да се раздвижвам от време на време, уморявам се бързо, лявата ми ръка е определено с по-малко сила от дясната, а кутрето и безименния пръст са все така изтръпнали, слаби и се чувстват студени - вече 5 години, но си вървя със собствените крака, а това е чудесно...

     Съветът ми е, да не си губиш времето с инжекции, терапии, йоги, "чакръкчии", медикаменти и всякакви щуротии!!! 

     Отивай колкото можеш по-скоро на скенер и ядрено-магнитен резонанс, на изследвания в неврология /отнемат около 7-10 дена/, и на консултация с неврохирург. Не е казано, че ще се наложи, опирация, нито пък имплантиране, но повярвай ми, това единственото разумно нещо.

     От сърце ти желая успех и оздравяване!!!

     П.С. В тази връзка - "златни му ръце" както казват хората, на Д-р Илиян Стоев, да е жив и здрав!!! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аве хора вий хубаво съветвате го да прави ама тия 83736453 ограничения дет ги пишете егати и живота...

Кат стигнете до извода че ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ И ЗАЗДРАВИ болното място...  и това няма да стане с плуване и бягане...това което е написал колегата е първоначален етап...трябва РАЗВИТИЕ и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ а не да се мисли към ограничения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

айй Боре...

Това което ти каза е много тежка форма бе човек...

Това няма оправяне...То си е завинаги. Това което аз казвам е за по леки случаи и предотвратява да се стигне до такива крайности...

Естетвено София днес и пълноценен живот са трудно съвместими понятия ;)

Боре с това твое писане съм готов да се хвана на бас че или си юрист облигационно право или нотариус  :D   ще ми се да стигна твойто ниво на писане :eusa_clap:

Редактирано от mishoo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите проблеми с гръбначния стълб бяха в гърба и лявата ръка. 

Изследвания, хапчета, ала-бала. Възпалението спира временно, но болката остава.

Оправих се напълно само с 1 сеанс от 5 мин. по техниката Боуен - нещо като акупресура, но не е точно такова.

Направо се шокирах каква топлина премина през мен и каква енергия има в човешкото тяло, а не съм човек който се впечатлява лесно.

От 3 години не съм чувствал никаква болка, а преди това всяка година през април и октомври имах кризи минимум по 1 месец и нещата непрекъснато се влошаваха още и още.

Ето малко линкове:

http://bowenbulgaria.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%83%D0%B5%D0%BD/

https://www.facebook.com/events/1503941186561798/?ref_newsfeed_story_type=regular

Контактът ми дойде от терапевта с 3-те звезди - http://bowenbulgaria.com/practitioners/bowen-practitioners-sofia/, но поради отсъствието на Георги сеансът ми го направи Мая - с 2-те звезди.

В офиса и в къщи съм напълно обездвижен на стола /пред компа/ по 10-11 часа на ден. Също така правя по още 2 часа зад волана.

За мое голямо съжаление движението ми е много малко, особено през зимата.

На 47 г. съм и съответно си имам болки в таза /много се усеща след продължително шофиране/, тенислакът - 2 бр. от неправилни упражнения във фитнеса, но по тези болки не съм търсил помощ, защото се научих да се пазя, да ги контролирам и да живея с тях. Е, понякога правя и изцепки ........

Искрено ти желая оздравяване!

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основното, което трябва да направиш е ЯМР, като най-добрите и в разчитането му са във ВМА. От там вече зависи от резултата и мнението на специалист. Ако хернията е медианна - задължителна операция. Иначе може да мине и с рехабилитация, но всичко зависи от мнението на специалиста - невролог или неврохирург.

Редактирано от Izolini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     Мишо, аз точно заради това го написах - да се направи бързо диагностициране, съответно - да не се губи безценно време като при мен.

     Да, при мен е доста по-тежко положението, но правилното и бързо диагностициране и назначено лечение, също е вид превенция...

     Колкото до писането - наистина, дългичък стана поста, но исках да споделя с колегата моите патила, и евентуално да съм полезен... Съжалявам, че съм ти досадил, нека модераторът го изтрие, за да не досаждам на останалите колеги.

     По отношение на трудовата ми заетост - ясна е за всички във Форума, в една тема доста подробности споделих.

     "ЯМР, като най-добрите и в разчитането му са във ВМА" - с риск да влезна в излишна полемика, смея да твърдя, че правилния човек за разчитането на ЯМР, е доц.д-р Захари Тончев - обучил е 90% от практикуващите рентгенолози /хората "четящи" изследвания с рентген, скенер и ЯМР/ в България. Практикува в "Правителствена Болница" - ЯМР, в "Окръжна Болница - гр.София" - Спирален скенер, а също работи и с Клиника "Св.Иван Рилски" в гр.Дупница. Там /в гр.Дупница/, плюсът е, освен че можеш да се запишеш "от днес, за утре", изследването с ЯМР на един дял струва около 250-300 лева, а и самият томограф не е от "тунелен", а от "сводест" тип, което прави изследването доста по безшумно и по-малко "клаустрофобично", което за доста хора е от значение...  

Редактирано от Боре
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мишо , не искам да влизам в излишни полемики , защото аз самия не съм компетентен в тази област , но мога да сравня твоята терапия с опит на тенекиджия , който се опитва да изправи кола ударена от два трамвая като я поставя да я ударят два влака ... горе долу същото се случва с един вече увреден диск , когато го подложиш на подобно напрежение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се включа в дискусията за прословутата дискова херния. Мойта е на ниво л4л5 л5с1. За 1 седмица ми отслабна десния крак с 5 см., съпроводено с ужасни болки. ходих на някакви нагревки, озони, боб ми хвърляха :) -без резултат. Запознах се с един човек пред кабинета на невролога. той ми препоръча да ида на рехабилитация в гр.Стрелча(работят с НОЙ). Прежалих 10 дена време и отидох. Влезнах на 4 крака и излезнах подскачайки(сериозно говоря). В Стрелча и в Павел Баня са най-лековитите води за тези болежки. доктора там ми каза да не ограничавам движението((дори обратното...)А когато се преуморя и ме стегне кръста се мажа с Дикрасин http://dicrassin-online.com/product/4/dikrasin-gel.html.На мен ми помага много, не знам при другите как е, но за цената си е страхотен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уф... тоз път и двамата сте прави

Боре имах в предвид че никога нормален потребител няма да напише примерно 5 /пет / . Такова нещо е характерно за договори и нотариални актове :D  а не че е дълъг поста.. И че искам и аз да стигна такова високо ниво в това.Разликата е огромна и се усеща. Като писмо от традиционен континентален китаец и хонконгски китаец :D

The Best Forman абсолютно си прав...Веднъж смачкан яко диск няма как да стане същия. Моето не е терапия и аз не съм лекар аз съм написал по горе че често лекарската намеса е неизбежна. Но аз говоря че трябва СМЯНА НА НАЧИНА на живот за да не се стига до такива крайности...И точно фитнеса и спорта е средството въобще да не се стига дотам...

Тези случаи за които става дума "границата" е премината органите са безвъзвратно разрушени и нищо не помага. Но в останалите 90 процента от случаите хората се оправят.И след това оправяне "болния" посредством фитнеса никога повече няма да стигне до повторен рецидив.

Това е основното разминаване между мойто /товари за да елиминираш податливоста/ с  и на лекаря /пази се и не се движи/

Много е просто движението е живот застоя е смърт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

    ......................

     Колкото до писането - наистина, дългичък стана поста, но исках да споделя с колегата моите патила, и евентуално да съм полезен... Съжалявам, че съм ти досадил, нека модераторът го изтрие, за да не досаждам на останалите колеги.

     ................

 

Е, хайде сега! Как така ще се трие поста? 

Пък и поста на Мишо отстрани не ми прозвуча точно така .......

Опитът ти е много голям, споделяш, а и това беше написано в първия пост на Стефан - темата да е полезна за всички.

Аз научих интересни неща от теб. Благодаря, че сподели!

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.