Jump to content

skodaclub.bgskodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Първа, спешна помощ, авто-аптечки и други аптечки


Recommended Posts

Привет на всички!

Във връзка с тази тема - http://skodaclub.bg/forum/index.php?/topic/52490-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0/, реших да направя нова, малко по-обширна.
Като за начало искам да кажа, че НЕ СЪМ медицинско лице. Имам няколко изкарани курса за СПЕШНА и ПЪРВА помощ. Два от тях са така наречената „тактическа медицина“, а третият е „първа долекарска помощ“. Първите два няма как да ги изкарате, третият съм изкарал в „Академия първа помощ“.

Като за второ, искам да поясня няколко неща:
- Ако не разбирате нещо – питайте, нека просто да не ви се струват някой неща излишни
- Ако искате да сте подготвени да помогнете на някой, то вие ТРЯБВА да изкарате курс на обучение за целта. Без обучение няма да можете да направите точно нищо, ОСОБЕНО под висок стрес. А повярвайте ми, високият стрес е на лице при оказване на помощ на сериозно пострадал. Искам да вметна, че сериозно пострадалият може да е случаен човек на улицата, някой от семейството или приятелите ви, както и самите вие!
- Ако сте човек, който е с мисълта, че „аз не съм доктор и не ми е работа“, то излезте от темата. Твърде често срещам хора, които защото „не са доктори“ и „да не си създадат проблеми“ явно са готови да оставят някой да умре, а често да спасиш някой е доста елементарно. При спешната помощ апандисит не се вади, трепанация не се прави и трансплантация също, няма причина да „не можете“!

Основни неща на СПЕШНАТА помощ:
Това е СПЕШНА помощ, до нея се стига когато „shit hits the fan”. Тръгвате да помагате на пострадал:
1. Трябва да сте сигурни, че няма опастност за вас. Ако сте на магистралата, трябва да сте сигурни, че няма да ви отнесат. Ако влизате в апартамент, трябва да сте сигурни, че вътре няма пожар и т.н.
2. Оценка на пострадалия:
A – Airway – дихателни пътища – свободни ли са?
B – Breathing – диша ли пострадалия?
C – Circulation – Имали пулс, обилно кървене от някъде и т.н.?
3. Основните неща, които трябва да можете:
- Сърдечен масаж – ЕЛЕМЕНТАРНО Е
- Обдишване – ЕЛЕМЕНТАРНО Е
- Поставяне на турникет – ЕЛЕМЕНТАРНО Е
- НЕ СПИРАТЕ обдишване, грижи, ресусцитация докато не пристигне медицинско лице, без значение от изминалото време. Вие не сте лекар и не ви е работа да произнасяте час на смъртта!


Основни неща на ПЪРВА помощ:
- Работете по възможност със стерилни материали
- НЕ ДАВАЙТЕ на никой никаква медикация, без да сте наясно дали е алергичен към нещо или не. Елементарно е човек да даде фира от анафилактичен шок.
- ВИНАГИ работете с предпазни ръкавици, за ваше и за доброто на пострадалия
- НЕ БЪРЗАЙТЕ, бърза работа нямате. Ако започнете да подскачате и да работите припряно, изнервяте и пострадалия, а това само ще ви преичи.
- PRIMUM NON NOCERE – преди всичко не вреди

На тема аптечки, дори и да приемем, че не можете или не искате да ги използване, помислете за следното: Какво ще стане, ако вие, приятел, жена ви, детето ви пострадат, а на близо има някой, който може и иска да ви помогне, но няма с какво?

Като за трето, това са моите аптечки/китчета. Имайте на предвид, че те се редят по различен начин, според това колко спешно трябва да се приложи дадено нещо. Като цяло правилото е, че аптечка се „изсипва“ на земята, а не се рови по джобчета и т.н.

 

20160718_160853.jpg

 

 

1. Малка

Използвам я когато пътувам някъде без колата, включително и в чужбина. Размера й е 20x10x10cm. Също така, когато не пътувам се намира постоянно в чантата ми, която използвам на стрелбището (с нея нося антифони, пълнители, таймери, кобури и др., а не гримове). Съдържание:

 

20160718_161838.jpg
20160718_162417.jpg
 

сгъваема чантичка аптечка

CAT турникет

парамедик ножица

аулин

саридон

термометър

пинсета

антисептични мокри кърпички

спринцовки

игли

стерилни марли 5x5

медицинска лепенка

медицинско тиксто

ластичен бинт

стерилен бинт

обикновен бинт

chest seal valve

различни видове готови лепенки

ножичка

стерилни ръкавици

 

2.Голяма
Големият кит се намира постоянно в багажника на колата ми и съответно е навсякъде, където е и тя. Придружава ме и когато провеждам курсове по стрелба
В него се съдържат и доста НЕ спешни неща. Съдържание:

 

20160718_162828.jpg
 

раница
CAT турникер

маска за обдишване

ръкавици

предпазни очила

защитно фолио "одеало"

парамедик ножица

триъгълни кърпи

спринцовки

игли

повидон йод

маркер

химикалка

ножичка

есмарх турникет

списък съдържание на аптечката, който съдържа и срокове на годност

Омнификс превръзка

презервативи

тампони

стерилни марли

chest seal valve

стерилни ръкавици

вода

йодасепт

прахчета против дехидратация

аулин

антиалерзин

спазмалгон

аспирин

бинтове различни размери

ластичен бинт

различни готови лепенки

стетоскоп

glow stick

неща, който не присъстват на снимката, тъй като съм ги дал на заем в момента:

амбу за обдишване
въздуховоди по Гьодел


Като за четвърто, сигурно някой от нещата са ви непознати или се чудите защо са в аптечката. Малко пояснения какво са и за какво се използват:
CAT турникет – Combat application tourniquet. Това е задължително нещо. Ако някой ви е учил да правите турникет с подръчни средства, загубил ви е времето. Когато травмата е такава, че да има нужда от турникет, НЯМАТЕ време да правите такъв с подръчни средства. Митовете и легенди върлуват, че турникета е страшно опасно нещо. Да, така е, ако е поставен за повече от 4 часа. До този времеви прозорец е абсолютно безпроблемен. Познавам лекари, които са ми казвали „Не, как ще слагаш турникет, това е опасно, може да придизвикаш ампутация“. Когато им задам въпрос, дали е по-опасно от критичната кръвозагуба, поради някаква причина мълчат. Все още в България има някой хахави разбирания за някой неща...
Парамедик ножица – Има тъп връх и е направена за бързо отстраняване на дрехи. Нужна е за да се локализира травма под дрехите, както и да се отстрани дреха пропита с гореща течност, някаква отрова и прочие.
Спринцовки – Могат да се използват както за извличане на змийска отрова, така и за третиране на пневмоторакс. Второто не ви интересува, освен ако не се намирате в район, в който линейката ще дойде за повече от 2-3 часа.
chest seal valve – Това е за превенция на пневмоторакс, отново, това е малко advance
маска за обдишване – Ако човек няма дишане и пулс, то шанса меките му тъкани да са отпуснати е доста голям. Това означава, че ако нямате маска, ще трябва да го обдишване „оповръщан“...
предпазни очила – за защита на очите от кръв и каквото се сетите
маркер – Една от основните причини за неоцеляване на тежко пострадали е, че при предаването от екип на екип, много информация се губи. Ако сте поставили турникет, на челото на пострадалия се пише часа в който е поставен. Така може да се спази четири часовата граница.
тампони – освен да дадете на някоя мома, прилично полезни са при огнестрелни и прободни рани за спиране на кръвта
аулин – Предпочитам да ме гръмнат от колкото да ме боли зъб, за това го имам в аптечките
стетоскоп – Причините са много, понякога се налага да се преслушат дробове и сърце
Амбу – При нужда от продължително обдишване
Въздуховоди по Гьодел – Ако има блокирани дихателни пътища
glow stick – Представете си катастрофа, разлято гориво или пък апартамент и теч на газ. Не е добра идея да светите с нещо на ток или пък със запалка J

 

Ако тръгнете да си оборудвате аптечка с по специфичните неща, пишете ми лично, ще ви кажа кое от къде се взима най-изгодноJ
Надявам се да съм бил поне малко полезен. Ако имате въпроси и мога да им отговоря – насреща съм!

 

 

Редактирано от sauber
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адмирации за полезната, интересна и дволно изчерпателна тема!

Впечатлен съм, от конкретиката и липсата на "лирически или псевдоразбирачески" отклонения, в обясненията!

Браво!

 

П.С. Друг е въпросът, че ме жегна на болезнено място, заради изоставената от мен с лека ръка, а започната преди доста време с голям ентусиазъм, подготовка /обучение/.

П.С.2 Запазвам си правото, когато намеря време, да те тормозя "на лично" за инфо и съвети. Всъщност, най-добре "на четири очи", отдавна се каня да ме консултираш за едни пушкала.

П.С.3 Да не спамя в темата за калъфчетата за документи, но - аз също нося постоянно поне един нож и фенер. Толкова работа ми е свършил този нож, че швейцарците трябва пожизнено да ми подаряват по един на 2-3 години. Дори днес, след като в собствената ми кантора, не открих нито една проклета острилка, накрая си подострих молива с ножа, който обитава чантичката ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече на два пъти ме замисляш сериозно по темата  :exclaim: .

А на мен влезе ли ми мухата в главата ...... - ще има резултат.

:hi:

 

:plate_spam: Точно от теб не очаквах тема за това как да съживим човек :cowboy:   :tongue_1: . За Мишо - предпочитам да се връщаме от война, а не да отиваме.

Дойде ми идеята да проведем едно обучение на НИМ под ръководството на sauber. А именно - за обучението ни е нужна една манекенка /НЕ манекен/ и тренираме всички обдишване и сърдечен масаж. Sauber ще ни връща да повтаряме, ако не го правим правилно. Пу съм пръв в редичката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за ценните съвети. Искам да вметна, че при лошо стечение на обстоятелствата заради следното може да се търси наказателна отговорност: "Твърде често срещам хора, които защото „не са доктори“ и „да не си създадат проблеми“ явно са готови да оставят някой да умре, а често да спасиш някой е доста елементарно." Ако някой си няма хабер предпочитам да не се пробва на мен.

Редактирано от mirizlivpor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Сърдечен масаж – ЕЛЕМЕНТАРНО Е

- Обдишване – ЕЛЕМЕНТАРНО Е

 

 

 

Колега не го приемай като заяждане, това което ще напиша е от опит.

 

Сърдечния масаж въобще не е нещо елементарно. Работата ми предполага досег точно с тази дисциплина от първата помощ. Отговорно твърдя, че 99,99% от шофьорите изкарали курс за първа помощ не знаят как се прави сърдечен масаж. По лошото е, че половината медицински персонал в България, също не знае как да го прави. Правили сме такива тестове, общо взето само специализираните кардиологии и спешните отделения са наясно. Докторите например изпитват затруднения да отговорят колко пъти в секунда трябва да мачкат, а за дълбочина тотално не знаят. Абе мачкаш там...

 

А как се прави - като златен стандарт се приемат препоръките на американската здравна асоциация (AHA).

 

Който се интересува може да пита уикито за CPR. Но ето накратко нещата, които много хора не знаят.

 

1. Мачка се бързо - 100 пъти в минута! Точно така - почти 2 пъти в секунда!

2. Мачка се дълбоко - гръдния кош трябва да се свива вертикално с 5см минимум!

 

1+2 са много тежки за изпълнение. Аз лично съм 75 кг, с нормална телесна физика. Първия път когато опитах да го правя по правилата със зор изкарах минута. След определено количество тренировки, карах по 2 минути. Според западните стандарти, подготвен човек (полицай, пожарникар) трябва да може да го прави 3 до 5 минути. След това трябва смяна на хората. Идеята е, че чрез механична компресия трябва да принудите сърцето да изхвърли кръв чак в мозъка. Което върху един мъж 80-100 кг тегло е голям зор, вервайте ми.

 

Чупенето на ребро при масаж се приема за допустима травма!

 

3. Масажа се прави докато дойде медицинския персонал. Мачкаш безжалостно, независимо дали ти се струва жив или умрял. Важното е мозъка да не остане без кръв. Смърт се констатитра от лекар, не от случайни хора. 10-15 минути, колкото трябва. Ако са повече хора - се сменят през минута. Имам запис на данни от операция на френски пожарникари. Почти 1 час сърдечен масаж (нямам информация какво е станало с човека де). А тамошните пожарникари са като треньори по фитнес и спазват протокола по учебник.

 

4. Съгласно последните рекомендации на AHA, ако човек е сам или става дума за непрофесионалисти, каквито сме ние, обдишване е по-добре да не се прави! Причината е, че докато правите обдишвате занемарявате масажа, а той е от критичната важност. Иначе обдишването е във съотношение 30:2

Надявам се да съм бил от полза. Би следвало всички хора да са минали такива курсове... ама в БГ както всичко друго, нещата са през куп за грош. Това трябва да се учи в горните класове на училището още.

 

И накрая ето нещо весело и полезно, за да не бъдем черногледи:

 

"As per the American Heart Association, the beat of the Bee Gees song "Stayin' Alive" provides an ideal rhythm in terms of beats per minute to use for hands-only CPR.[36] One can also hum Queen's "Another One Bites The Dust", which is exactly 100 beats-per-minute and contains a memorable repeating drum pattern"

 

Мисля, че има и мобилни апликации, които задават верния ритъм като метроном.

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Братко Sauber

Като тръгнем на война искам до мен да си 

 

Дано не се налага! =) 

 

Адмирации за полезната, интересна и дволно изчерпателна тема!

Впечатлен съм, от конкретиката и липсата на "лирически или псевдоразбирачески" отклонения, в обясненията!

Браво!

 

П.С. Друг е въпросът, че ме жегна на болезнено място, заради изоставената от мен с лека ръка, а започната преди доста време с голям ентусиазъм, подготовка /обучение/.

П.С.2 Запазвам си правото, когато намеря време, да те тормозя "на лично" за инфо и съвети. Всъщност, най-добре "на четири очи", отдавна се каня да ме консултираш за едни пушкала.

П.С.3 Да не спамя в темата за калъфчетата за документи, но - аз също нося постоянно поне един нож и фенер. Толкова работа ми е свършил този нож, че швейцарците трябва пожизнено да ми подаряват по един на 2-3 години. Дори днес, след като в собствената ми кантора, не открих нито една проклета острилка, накрая си подострих молива с ножа, който обитава чантичката ми.

 

Радвам се, че я намираш за полезна (темата). Ако си започнал да се обучваш в нещо и си го зарязал - продължи го. Без извинения, защото нали знаеш, те са като гъза - всеки си ги носи :) Всичко е въпрос на желание! Колкото до пушкалата, ако е нещо ловно, няма да мога да ти свърша работа. Ако е за късо оръжие (постолет), карабини, снайперови карабини - винаги ще се радвам да помогна с нещо :)

 

Вече на два пъти ме замисляш сериозно по темата  

А на мен влезе ли ми мухата в главата ...... - ще има резултат.

:hi:

 

 Точно от теб не очаквах тема за това как да съживим човек . За Мишо - предпочитам да се връщаме от война, а не да отиваме.

Дойде ми идеята да проведем едно обучение на НИМ под ръководството на sauber. А именно - за обучението ни е нужна една манекенка /НЕ манекен/ и тренираме всички обдишване и сърдечен масаж. Sauber ще ни връща да повтаряме, ако не го правим правилно. Пу съм пръв в редичката!

 

ОК съм за НИМ! И за мерките няма да съм притенциозен също! Само да не е тип "пайнерка" ! =)

 

Благодаря за ценните съвети. Искам да вметна, че при лошо стечение на обстоятелствата заради следното може да се търси наказателна отговорност: "Твърде често срещам хора, които защото „не са доктори“ и „да не си създадат проблеми“ явно са готови да оставят някой да умре, а често да спасиш някой е доста елементарно." Ако някой си няма хабер предпочитам да не се пробва на мен.

 

Колега, мисля, че си прав. Макар и да не знам за такъв случай...Аз лично съм устроен по друг начин. В такива ситуации не мисля за последствията. Също така предпочитам да пообикалям съдебните зали и арестите, от колкото да спя с мисълта, че съм имал шанса да направя нещо, но не съм...

 

Колега не го приемай като заяждане, това което ще напиша е от опит.

 

 

 

Няма как да го приема за заяждане :) Не твърдя, че физически е лесно. Имах предвид, че да се научиш да го правиш е лесно. Трябва да знаеш къде да поставиш ръцете, как да ги заключиш и от там насетне е лашкане... Аз лично на курсовете не можех да изкарам повече от 3-4 минути да правя ПРАВИЛНО сърдечния масаж. Да, тегаво е определено, но не се знае дали и минута няма да е достатъчна. Нещото за което ще те коригирам е, че златния стандарт при спешната помощ е на британците. Там този тип обучение е залегнал отдавна и навсякъде. Мисля, че дори учениците от 10ти клас нататък карат курсове. Никъде другате в света не съм виждал така да се цени човешки живот. Навсякъде по сградите срещаш надписа "fire door keep shut", навсякъде има медик китове. Също така това е единствената държава в която съм видял да има специална шеина за сваляне на пострадал по стълби. И то не съм го видял в завод за взривове или нещо от сорта, където е доста вероятно да има инцидент, а съм го видял по някакви съвсем нормални сгради. Това за което говориш в точка 4 е "hands only CPR" - https://www.youtube.com/watch?v=ILxjxfB4zNk - Клипа е задължителен, смеха е гарантиран =)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цял ден се колебая дали да се включа в темата ... и се изкуших :

 

Да се прави правилно извънгръдно сърдечно притискане ( наречено " сърдечен масаж" ) определено не е свръхтрудна задача , трудноста идва от неправилната стойка и продължителноста на мероприятията по съживяване , защото настъпва умора и у тренираните за това хора .

До колегата Цецо75 :

Колега никой не мачка болните ... упражнението се казва " притискане" ;

До колегата sauber :

Колега стана ми странно доколко сте обучен да " преслушвате понякога бял дроб и сърце" и следователно стетоскопа как би Ви послужил и освен това въздуховодите не се използват при " запушени дихателни пътища" и междудругото имат номера , с колко разполагате ... и знаете ли как се определя размера за конкретния пациент ?

Колеги надявам се не приемате написаното за заяждане ... просто исках да уточним някой детайли , за да е наистина полезна темата !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо всички пишат " Да не се обидиш/Да не го приемеш за заяждане ". Далеч от чувствителен съм :)

Колкото до въпросите, макар да сте написал "просто исках да уточним някой детайли , за да е наистина полезна темата ! ", по скоро изглежда да съм на изпит от колкото да се слага полезна информация за хора, които не знаят :)

Въздуховоди имам от 2 до 5. Такъв комплект съм намерил да си купя. Мерят се по главата на пострадалия от ухото до устата. За съжаление (или за щастие) не съм поставял, тъй като отново повтарям, че не съм медицинско лице, а по време на курса никой не се нави да го проснем в безсъзнание...И да, правилно е да се каже, че са за да не се запушат дихателните пътища, но отново повтарям, че не съм медицинско лице и съответно не претендирам да обяснявам правилно тази тематика. 

Колкото до стетоскопа, да, вероятно няма да мога да уловя разликата между нормален и абнормален сърдечен звук/тон/шум например, но отново повтарям, че кит-а се носи, дори за да може някой да го използва върху теб.

Аз не съм правил и гръдна декомпресия на пострадал с пневмоторакс, но поне имам теоретичното знание и инструмент за да го направя ако няма на къде. Мисля, че е по-добре от нищо?

Предлагам сега, вместо да се изпитваме, тъй като явно сте медицинско лице – кажете нещо което не сме обяснили като хората или сме изпуснали!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се каже " нещо" попринцип е несериозно ! Мисля че на конкретни въпроси е по- добре да се отговаря! А никого не изпитвам , просто исках да разбера след като разполагате с толкова много приспособления знаете ли да го използвате!

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само отново искам да повторя концепцията, че носенето и използването са две различни неща. Нека колегите, който не знаят да не се отказват да носят. В армията носех медицински кит върху себе си, а не съм и знаел какво е турникет или пневмоторакс. Момента е, че някой може да използва кита върху теб. Извън армията важи същото с пълна сила. Ето Вие явно сте медицинско лице. Ако утре започна да си ровя в багажника и някоя кола ме помете, а вие случайно минавате по улицата и виждате червена чанта в багажника ми?

И конкретен въпрос - Има едни сашета, които съдържат хемостатични гранули за бързо съсирване. Имате ли идея от къде мога (ако въобще е възможно) да си купя в България?

 

п.с. - За да не се чуди някой защо постоянно повтарям за турникет и пневмоторакс - Турникета е за спиране на кръвотечение, пневмоторакса се получава от няколко неща, но е много "актуален" при прострелян в торса. Критичната кръвозагуба и пневмоторакса съставят около 90 % от животозастрашаващите "състояния" при престрелки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега хемостатичен медикамент под формата на сашета не знам да се предлага/ продава у нас, това което може да вземете е Геласпон , хемостатична гъба която се продава като правоъгълна " плочка" и се къса или изрязва според размера на раната !

Само да вметна за турникета , че както вероятно знаете , трябва да се отпуска за 10'тина секунди на всеки 20 минути !

Поздрави !

п.с. радвам се че има хора които се вълнуват от оказването на помощ !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Ето за това говоря. Момчета, които са combat medics твърдят, че са нещо вълшебно. Това, което предложихте вие изглежда достатъчно добро за нуждите ми! Поръчах си току що два броя от тук - http://www.yanev-dental.bg/surgispon-70x50x10mm-pid224.html. Благодаря за информацията! Безценна ми е!

Да, при турникета трябва да има периодично отпускане (да не се налага). Може би не е лоша идея на някоя сбирка на клуба (така и така никога не съм ходил), да се направи едно показно/обяснение поне за елементарните неща =) Иначе продължавам да окуражавам всеки да изкара поне основен курс за долекарска помощ (не глупостите на БЧК). Знанията са като пожарогасителя - вероятно никога няма да ти трябва, но един път да ти се наложи и много ще съжаляваш, че го нямаш.

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарение съвета на колегата ohboli19, вече има ново попълнение към малкия и големия кит :)

 

20160722_103232.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, във форума няма да успея :) В общи линии си е курс по първа помощ. Просто се отработват сценарии, евакуация на пострадал и се засягат по обширно прободни и огнестрелни рани, както и ампутации и прочие. Всичко което е вероятно да се случи в обстановка на бойни действия :) До колкото чувам в ляво и дясно, ще има фирми, които ще предлагат тези FPOS курсове за широката публика. В момента тече някаква промяна на европейските стандарти за тези неща, предполагам от Септември нататък ще има къде да се изкарат при желание.

По принцип на мен ми се иска да изкарам един курс и в UK, но не знам дали ще стигна до там. Там те поставят в БРУТАЛНО реалистични ситуации. Също стресират обстановката по време на обучението, което е важно. Като инструктор знам, че нещо, което не е научено под стрес, не може да бъде изпълнено под стрес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.