Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

ракиен въпрос


Алекси Георгиев

Recommended Posts

Здравейте!

Ако някой от вас или негов познат има повече опит с ракията, ще съм благодарен да ми помогне по следния въпрос.

За трета година си събирам акациев цвят. Ферментира, препичам си го и му се наслаждавам. Но онзи ден от няколко човека разбрах, че ферментиралия вече материал могло да се заложи втори път. Така и направих. Вода, захар, мая, лимонена к-на... Уви! Вече трети ден и помен няма от начевки на ферментация! Отточих една кофа от материала, стоплиха я снощи.. Днеска пак нищо. Имаше някакви дрожди в селскостопанската аптека, но никога не съм слагал от тях, а и не ми се занимава с изкуствени продукти, защото аз си пия ракията после.

Та въпросът ми е, има ли някакъв добър и изпитан метод в подобни случаи ?

Ако не стане нищо до утре или вдругиден ще го изхвърлям вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега аз лично нямам никакъв опит по зададения въпрос ,но мой познат ( който прави сам ракиия) предполага че сте сложил повече захар и предполага че ако подкислите материала с оцет ще тръгне ферментация .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съотношението е точно 1.35 Сложил съм 5 пакетчета лимонена киселина (оцет не слагам дори и в салата) :) Пакетче и половина мая са хляб. Сега, преди да тръгна за работа надникнах и гледам, че е направила шапка, което значи че започва. Но това трябваше да стане преди 4-5 дни.

Както и да е - по-добре късно, отколкото никога!

Може да триете темата, за да не правим лошо впечатление :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не разбирам от ракия , но за алкохолна ферментация трябват три неща - захар , дрожди и температура ... ако си сложил малко мая или е било студено , нормално е да се забави процеса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Току що се прибрах, погледнах в бидона - ври та се къса :) Явно променливото време тази седмица е повлияло. Както и да е.

Благодаря, колеги!

Ако има мераклии може на събора да почерпя от предишната акация, че тази ще е прясна още.

Наистина, моля модератор да изтрие темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих я направил важна ... какво по-важно има от ракийката и салатката ;) , а и как ще научим , че от акация става и ракия .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става от всичко. Само захарта е задължително, другото е по - желание :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааааааа, Цецо, сам си правя ракия от около 7-8 години вече и мога да ти кажа, че само със захар можеш да направиш само и единствено компот. Другото си е желание, опит и майсторлък!

Важно е да знаеш какво правиш, кой материали какво и колко точно му трябва. Освен това се гони и околна температура (което в конкретния случай ми изигра номер) защото тази акация един път й варих сока вече (преди около месец) а чух че вече ферментиралия остатъчен цвят от материала могло повторно да се направи. И реших да опитам. А до сега всяка година съм го хвърлял след първа дестилация. Някой знае ли как се събира 10-11кг. чист акациев цвят ?!? Два пълни чувала са това!!! :) И да ги хвърлиш без да знаеш, че търпи още един процес...

Все тая - аз пак си мисля, че тази тема не е за тук. Просто исках да питам някой, който знае какво трябва да се направи в моя случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ракия си вари лесно. Виж да правиш вино вече е майсторлък.

 

Не визирам събирането на материала. Там може и да е изгърбване. Но самия процес на джибрито и казана е ясен и няма някаква особенна философия.

 

Виж с виното е друга работа, знам хора от десетилетия правят и две години еднакви нямат. Някой път стане кофти, питам го - какво обърка... вдига рамене и гледа нагоре. ;)

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо, какво се прави на виното, което да се различава от приготвянето на ракиена джибра според теб ?!

Не се заяждам, нито пък претендирам с нещо, но за мен са важни не захарта, сорта грозде или материала за ракия, а точно "малките" неща, които не се виждат или зависят от нас самите. Това са околна температура, температура на загряване, инхалация на танините, помещение, влажност, зрялост... ако щеш вярвай, но и винените мушици играят голяма роля. При ракията (в домашни условия) има и голямо значение как се охлаждат парите и под какво налягане влизат в охладителя. Просто всичко зависи от безброй фактори, всеки зависещ от другия. Никога средата не е същата, за да получиш идентичен продукт!

Ама аз верно не претендирам - нищо не разбирам и си правя ракията и виното само за мен, за ежедневни нужди, за приятелите и родата като събираме..

 

Алекси, не му вярвай ......., за ЕДНАТА глътка!!!  :P

Абе, живи и здрави да сме, като му хареса, има. Винаги се радвам на хубава компания.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо , сигирен съм , че имаш повече изпити литри ракия , от колкото сварени

Нямам идея, никога не съм пил с бележник и моливче.

 

Пък и то големите количества изпито, са в години дето не ни дремеше особенно какво точно наливаме, гонехме норма. Сега вече като не мога да се боря за количество, почвам да се правя на отракан за качеството :)

 

В интерес на истината съм доста претенциозен на ракия, друго освен сливи/джанки трудно може да ме впечатли. Пробвал съм акациева, ама тия сладникави аромати някак си не са мойте.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеци по-късно...

Приятели, колеги и (някои вече..) познати, щем-нещем пак дойде сезона на вината!

Вината ни не са виновни, ако имаме вина, защото някой си е казал, че нещо ще се казва омоним :)

Така... Понеже темата беше за триене, но Гената я остави, ще я ползвам пак :)

Заложил съм вече "батлаците" с вината (вината си е лично моя) :) :) и всичко в мазето ври та се къса - чувам го дори докато свиря на китарата! (Шегувам се).

Виното в буретата почна своята силна ферментация, а дюлите, които заложих за ракия, 4 дена преди това, не искаха и признаци да направят за какъвто и да било процес на ферментация.

Снощи им палих свещи, на колене се молих на 120-литровия син бидон, говорих му на "баш врачански" диалект... И накрая му казах - "глей са кЪк са прай"

Гребнах с ръка две или три шепи от винената джибра и ги плеснах при дюлите! Днеска се прибирам от работа, целунах жената така, както Боре целува Гената и право в мазето! О'Чудо - дюлите вдигнали пяна! Бързо взех захаромера - Да, бяха 24%, сега са 21... Поех от аромата, стана ми свежо и леко - Даже ми се допИ :) Качих се горе и си сипах една...

Майтапа настрана - убеден съм, че най-правилно се "възбужда" ферментация с вече ферментираща фруктозна маса!

Живи и здрави да сме - ще почерпя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Днес (някъде между 19:00 и 20:00 часа) комисията, в едноличен състав, представяна от лицето ( не толкова красиво, но категорично) Алекси Георгиев реши съдбата на (Северин Кр. го решиха други) въпросните дюли...

Трябва да бъдат сварени в казана в най-скоро време. КрайнияТ продукт, на 50,% ще бъде подложен на Онищожение веднага, сред колеги (в работата и клубЪ). Поради липса на време другите 50% да бъдат повторно подложени на дестилация. За вторите 50% ще бъде назначена специЯлна комисия за доОнищожаване. Набирането на членове ще се назначава повсемесТно и на съвсем случаен принцип!

Благодаря за вниманието!

Моля, Боре да е в готовност да изготвя докОментите!

Лека (и доходна) нощ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Къде да пускаме кандидатури, и кога е крайният срок?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До изчерпване на количествата.

Кандидатурите тук ще се обработват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На силната ракия се намира чалъма - водичка, повечко лед...и не на последно място - увеличава се добива, като я направиш на поносими градуси. ;)

В слабата ракия е проблема

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.