Jump to content

skoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано
Преди 7 часа, ghost_rider написа:

Ниакъв проблем. "Лепилото" не изсъхва мигновено. То съхне при наличие на кисллрод и то не много бързо. Първо може да получи повърностна коричка, най-бразно казано, а в дълбочина му трябва още повече време. Нали няма да стягаш 3 дни тази гайка?

Процедурата по събиране на пет степенната кутия е доста пипкава работа .. първо се регулира вилката за задна скорост , пускат се в едната половина първичния, междинния вал и диференциала , събира се с другия капак и се слага плочата на петата скорост. Всичко се стяга почти до норма и се започва да се регулира хлабината на лагера в плочата на пета скорост (задния лагер) .. това се прави с дистанционни шайби до получаване на луфт една десета при почти пълно затягане. После се минава на съосието и преднапрежението на диференциала .. всичко това може да отнеме и цял ден (особено ако трябва да се центрова диференциала).  

• Отговори 327
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• __smirnoff__

143

• joro-120L

64

• The Best Forman

27

• SKODA 105 RS

17

Публикувано
На 24.08.2026 г. at 21:27, The Best Forman написа:

Процедурата по събиране на пет степенната кутия е доста пипкава работа .. първо се регулира вилката за задна скорост , пускат се в едната половина първичния, междинния вал и диференциала , събира се с другия капак и се слага плочата на петата скорост. Всичко се стяга почти до норма и се започва да се регулира хлабината на лагера в плочата на пета скорост (задния лагер) .. това се прави с дистанционни шайби до получаване на луфт една десета при почти пълно затягане. После се минава на съосието и преднапрежението на диференциала .. всичко това може да отнеме и цял ден (особено ако трябва да се центрова диференциала).  

Не е задължително да слагаш осигурителя още в началото, ако има възможност въпросната гайка да се развие в последствие и тогава да се сложи осигурителя. А дори и да не е възможно това, моя опит показва, че той не изсъхва за няколко часа, така че може да си донатягаш в продължение на часове.

Публикувано

Реших малко да променя плана за действие. Това толкова екзотично каре в момента ми слага такава спирачка, че не е истина. Не мога да продължа в никаква насока, докато колата е на стойки.

Реших да сожа двигателя и окачването, които ми останаха от Ръсти. Половината окачване отиде преди две години на червената Шкода, така че трябва да го възстановя, за щастие имам вичко налично. Имам и една 5 степенна кутия, която съм приготвил да слагам на червената Шкода, реших да ползвам нея.

Вчера след работа към 5 следобед се заех с операцията. Най-много време ми отне да изкарам всички чарколяци и да ги домъкна до колата. Някъде към 18 и 30 най-накрая започнах:

1000068193.thumb.jpg.ffa30797da3f296c36155ba63684e699.jpg

Позабавих се малко, тъй като по трудния начин научих нещо ново - 5 степенната кутия за мокро окачване се нуждае от по-дълги шпилки за захват към мотора. Обикновената 4 степенна кутия, както и 5 степенната кутия за сухото окачване са с нормална дължина, но тук трябват с 10мм по-дълги шпилки. Поиграх си малко и се замотах с около 20 минути. Накрая кутията и мотора бяха събрани:

1000068194.thumb.jpg.d78897bc7e2fa9f8133da8e10b031a28.jpg

Тъй като това е временно решение, не съм си играл да чистя нищо, затова ансамбълът е в такъв неприличен вид.
Последва малко зор, тъй като нямах помощници, единствено една палетна количка и един крокодил, но това не е проблем, тъй като както знаем захватът е на общо 8 болта.

Към 19 и 30 бях готов:

1000068195.thumb.jpg.d6945bc9af1e96caa954f2b11f14772e.jpg

И така, колата вече е с мотор и кутия. Ще ми отнеме още малко време да монтирам амортесьори с пружини, носачи и полуоски, да събера барабаните и да я пусна най-накрая от стойките. Въпреки това смятам, че това е по-добрият вариант, отколкото да седя и да чакам да се намери каре. А и в това положение - с монтиран двигател, спокойно мога да си пусна новите спирачни тръби, охладителните тръби и маркучи, радиатора с новата перка, да им направя инсталацията, а монтираната 5 степенна кутия ще ми позволи да си направя новия привод и да сложа скоростния лост. Доста дребни, но важни неща, които без мотор и окачване няма как да станат.

И най-важното - вероятно ще поизгубя още някой друг час, но мисля да я подкарам най-накрая тази кола. Дори и колкото само да мога да си я движа из двора и да си я въртя да ми е на удобно за подготовката за боя, ще ми е напълно достатъчно и ще съм доволен. Все пак я имам от вече 6 години, а съм я карал само два пъти по 300 метра, което си е направо срамота.

Разбира се, в момента в който се сдобия с каре, веднага ще се задействам и със сухото окачване. Междувременно ще мога и на спокойствие да събера мотора и наведнъж да ги кача комплектно. Смяната на мотор и задно окачване е само няколко часа работа, което въобще не ме притеснява. Но сега вече имам свобода да напредвам с другите точки от план-графика, което е огромен плюс.

• Одобрявам 2

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.