Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas
  • Добре дошли!

Регистрацията във форума на Шкода клуб България е бърза и лесна. Тя ви даде редица предимства, включително да пишете в нашия форум, да споделите за проблем, като и да следите активността в темите. Станете част от нашето приятелско Шкода общество.

• Форумна статистика

30.8k
    Общо теми
    438.1k
    Общо мнения
  • Потребителска статистика

22937
    Общо потребители
    1119
    Най-много онлайн
    Djuntar
    Най-новият потребител
    Djuntar
  • Днес за рожден ден и здраве да почерпят:

• bocko
    • Mitkoo0o
    • shano88
    • SLY
    • стоян мб
    • Stoyan_B
    • stoev_77
    • valentino_hristoff
  • Да се запознаем

Skoda Superb by Stucata Skoda Octavia vRS Evil Red Skoda Fabia Roodnb Skoda 120L Boreslava Skoda 120L Lenka Skoda 120L Skoda 110S Skoda 110R Beloslava Smirnoff Redone Smirnoff Biliana
  • Популярни теми

• Последни публикации

• joro-120L
      Теоритичните особености за порцелановия вал не ми бяха известни. Причината в указанието беше, че механикът щял да се ощави.   +1
    • PRR
      Добре, минаваме на масла В инструкциите пише, да се сменя на изстинал двигател. НО! Под смяна се има предвид не само източването, но и пълненето. И, докато за източването е по-добре да е топло, то при сипването е желателно двигателя да е поизстинал. Не мъртвешки студен, но да речем не над 45-50 градуса. Това, което съм чел по дебелите книжки е, че при OHV двигателите (то други вече има ли?) маслото се изсипва директно върху разпределителните валове и при големи температурни разлики (примерно масло -5 градуса, вал на 90+ градуса) може да се напука керамиката на вала. Това е теорията. На практика ЕТ винаги пишат 1 НЧ (нормо час) въпреки, че самата смяна е за 15мин. Но си таксуват подемника докато двигателя изстива. Реално, при нормална смяна, качваш колата на подемника, отваряш пробката, точиш, сменяш филтър и ... вече са минали 25-30мин, напълно достатъчни да се охлади двигателя достатъчно за да няма драми. Отделно, ако не държиш маслото във фризера (или навън при -10) надали ще е достатъчно студено та да има каквато и да било драма.  Това са моите разсъждения по темата.
    • joro-120L
      От акумулатори, май ще минаваме към маслата. Не съм попадал на такова нещо, а и не чета много, но сигурно има още подобни безумия някъде си, които дори и не мога да предположа, че съществуват. Това е повод след време да се появи тема с въпрос: "Топло или студено трябва да се сменя маслото." В горното указание, или в едно изречение има 3/три/ неверни неща. 1. че е задължително 2. на студен двигател 3. механикът може да получи изгаряния. /да, ако се съблече гол и влезе под "душа" от масло, след като махне пробката/ И в двата случая може да се смени, като по-добрия вариант е на загрял двигател, защото маслото е по-рядко и по-добре се източва. Но не винаги се изпълнява това условие. Докато колата чака ред в сервиза може да изстине. Сменял съм маслото на 120ката винаги на топъл двигател. На Супърба го сменям в сервиз. Имам и една смяна при Пепино. Пътувам от Пловдив, достатъчно загряло масло, веднага на подемника и го точи. Даже нямах време и да я изгася, преди това. В Пловдив както дойде, защото им оставям колата и не винаги има свободен подемник.
    • Алекси Георгиев
      Не знам защо, но преди 30 години, когато такива неща бяха съвсем във вихъра си, не бях фен на тая вълна.  Тогава всички смениха кожените си якета с размъкнати пуловери и дрипи и това до някъде беше повратен момент в моето израстване като музикален ботор (ботор по нашия край е цепеник - дърво, което не може да се рацепи) Сега, след толкова години признавам, че има гениалност и в това" приятелите да не ти дават да се подстрижеш"😏    
    • baijoro
    • joro-120L
      Не съм предполагал, че това е инструкция и за ред на свързване, а само какво трябва да се направи. Затова го подминах. Няма технически грамотен човек, който да го изпълни в този ред! Чудесна малоумна/опасна инструкция за незнаещи. Ако се мандахерцат щипките и между тях може да стане късо още преди да се поставят. После народа що изпростявал и затъпявал. И този, който е написал инструкцията е същия. Трагичното е, че това не е шампоан, а ток.
    • PRR
      Жоре, ние сме израстнали във времена в които се очакваше сами да се пазим. Сега на шампона с аромат на ябълка пише "Не ме пий"  
  • Последна репутация

1. 1
      __smirnoff__
      __smirnoff__
      8
    2. 2
      Stormbringer
      Stormbringer
      7
    3. 3
      РусенскоВарено
      РусенскоВарено
      6
    4. 4
      sando2
      sando2
      6
    5. 5
      krasipask
      krasipask
      6
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.