Е, Докторе, какво се учудваш, това си е съвсем нормално - през далечната 2005 година излязоха задължителни НАССР. Тогавашните ХЕИ щяха да следят и да глбяват всяко заведение, което нямаше разработена, закачена на видно място и приложена на практика такава система.
Питаш в в сградата на ХЕИ някой, питаш отговарящата за твоето заведение от ХЕИ, тичаш и в ДВСК да питаш, какво е необходимо, за да се разработи и приложи тази система - на 100%от случаите всички вдигаха рамене и казваха:
- Не знаем, има фирми, които се занимават с това, обърнете се към тях.
Фирмите, дето до вчера против вредители пръскаха и дизенфекцираха, изведнъж, ама точно за една нощ, станаха специалисти по HACCP и започнаха да искат средно по около 2000 лв. от средно голямо заведение, за да изработят такава система.
Съпругата ми намери и отвори документацията за прилагане и изработване на HACCP, утвърдена на различни места в ЕС, която я имаше тогава само на чужд език, но не и на български, преведохме я, нагласихме я по параметрите и особеностите на нашето заведение и от ХЕИ, както не ни бяха дали тогава никакви насоки и с нищо не ни съдействаха, толкова много харесаха самоделният ни документ, че си направиха копие и то доста години висеше на стената зад бюрото на госпожата, която отговаряше за част от търговските обекти в кв.Лозенец по онова време.
Разбира се, никоя фирма така и не успя да прибере около 2000 лв от нас, за нещо което сами си свършихме, въпреки бездействието и съпротивата на отговорните институции.
Поздрави.