Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Топ потребители

  1. vladkant

    vladkant

    Потребител


    • Points

      6

    • Мнения

      1668


  2. PRR

    PRR

    Глобален Модератор


    • Points

      2

    • Мнения

      11553


  3. maxrpm

    maxrpm

    Потребител


    • Points

      2

    • Мнения

      7081


  4. The Best Forman

    The Best Forman

    Модератор


    • Points

      1

    • Мнения

      10578


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 01/01/25 във всички области

  1. Честита нова година, колеги. Пожелавам здраве, щастие и безавариини километри с приятни и незабравими гледки и места. Нека през новата година бъдем по разумни и на пътя
    6 points
  2. 2 points
  3. Живи и здрави, колеги. ACDC - Thunderstruck (Official Video)_1_1.mp4
    1 point
  4. Сметката хич не е сложна. Много грубо на всеки 5% допълнителна влажност отиват 10% повече дърва за същото топлене. Логиката е, че водата изисква енергия за изпарение, т.е. част от енергията отива вместо за топлене за "варене" на водата в дърветата. Освен това водата сваля температурата на горене, което води до отлагания в камината и комина. Като в комина проблема става доста по-сериозен, защото влагата действа като "лепило" и много бързо се натрупват сажди, които пък има опасност да се запалят, когато се ползват повече сухи дърва и/или камината се разпали "юнашки". Та, да се върнем на сушенето. Туку що отрязано дърво има влажност между 50 и 60%. След 6 месеца процентите слизат до 35-40, след още 6 месеца на около 30-40, след още 6 месеца на 25-30, а след още 6 падат до 20-25. Точните проценти зависят от това колко са дебели дърветата, какъв тип са, колко е проветрено пространството в което се съхраняват, каква е околната температура и влажност и т.н. и т.н. Но сметките горе могат да дадат груб ориентир. Та, туку що отрязано дърво ще даде 40-45% от енергията на едно 2+ години съхнало. И тук идва и момента с пелетите и брикетите. При тях влажността е между 5 и 10%! Съответно много по-малко сажди, много по-чисто горене, много повече енергия в единица обем и т.н. и т.н. Проблема е, че за производството им е необходима енергия за сушене и пресиране. Съответно излизат по-скъпо.
    1 point
  5. Въпроса изобщо не е тъп. Реално цепеницата е по-екологична, НО! Тук идва големия проблем в България. (Почти) Всички купуват дърва и ги горят същия сезон. Примерно април-май купуват дървата и ги горят декември-март. Това означава около 6 месеца съхнене. Съответно тези дърва са мокри, димят и не отопляват добре. Минимума за дъб е 18 месеца съхнене и 12 месеца за бук. Препоръката е съответно за 24/18 месеца. Това има своите последствия - димене, замърсяване на околната среда, зацаване на комина, зацапване на стъклото на камината и т.н. и т.н. Аз, понеже си научих урока още 2012г. си купувам дърва за по-следващия отоплителен сезон. Т.е. дървата ми са съхнали най-малко 24 месеца. В резултат на това "разхода" ми падна с поне 1/4, дим от комина почти няма, самия комин съм го чистил веднъж за 10 години, а коминочистача каза "Ми то нямаше нужда, ама като си ни викнал". Та смята, че съм не по-малко екологичен от тези на пелети/брикети. Но, от лични наблюдения, проблема идва най-вече от тези на въглища. Имам двама съседи, които редовно обгазяват целия квартал. Говоря за стотици метри в диаметър. Подавал съм сигнал до общината - реакция нула! И пак се връщаме до тоталното безхаберие на държавата и местните власти. Абе - държавно ли е, не ми го хвали!
    1 point
  6. Специален поздрав за Сашко (урок по позитивно мислене)
    1 point
  7. Много са здрави субару-тата - с едни накладки три мотора изкарват….
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.