Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Зимни гуми...

izov

Recommended Posts

Здравейте, чудя се дали има смисъл да си купя зимни гуми за Фабия-та. Карам я основно в София... Вие какво мислите?

Сетих се и още нещо, не е много за тука, но се надявам, че няма да ми се разсърдите. Колата е на 1300км. и на месец и половина. От тези километри около 500 са на магистралата. Проверих си маслото на двигателя, който е 1.2 12V 47kW (в книжката пише да го провеявам когато е топъл) и се оказа, че нивото е точно до границата за доливане. Като взех колата толкова и се радвах, че не проверих какво е нивото тогава. Нормално ли е толкова бързо да изхарчи толкова много масло (може би около 400 грама)= В книжката пише, че уж е нормално, ама аз да питам все пак... Иначе колата я карам много внимателно и не съм усетил нещо да не е наред, нито пък има светещи червени лампички ;o))))

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 84
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• DRV

12

• Mishelle

10

• ///M Power

10

• zloQQ

6

Най-много писали в темата

Ако изчакаш да светне лампата вече ще е късно!!! Нали си има гаранционно обслужване - отиди на оглед в сервизната ти книжка пише кога трябва да се явиш и до тогава не се кахъри а си я карай спокойно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходих там, казаха да не се притеснявам, а да долея малко.

А колкото до проверката - точно за този двигател е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се проверява на топъл двигател!

Благодаря за помощта все пак

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с какви гуми е сега Фабията??? аз лично бих си взел зимни ,караш ги само зимата и спокойно ти изкарват 4-5 сезона (може и повече ама каучука остарява,но пак не е проблем да се карат).....ако сега караш с всесезони можеш спокойно да ги износиш тези 1-2 г. (зависи от каранетоти) и после си купуш едни зимни и едни летни и винаги имаш правилните гуми за правилния сезин!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без лоши помисли - ти от кога си шофьор? Защото ако имаш поне една зима зад гърба си на волана, независимо дали в градски или извънградски условия, правилният въпрос е - имам ли пари за зимни гуми. Ако имам - значи още сега отивам и си купувам.

Съвет - ако имаш възможност купи си още 4 джанти (обикновенни) и на тях монтирай зимните гуми. Така ще си спестиш време и труд при смяната, пък и няма да скъсяваш живота на гумата и джантата от сваляне/слагане.

Какви зимни гуми да си вземеш - общо взето каквато и зимна гума да избереш, все ще е по-добре от лятна или всесезонна. От ниския клас Корморан са добри. Ако имаш повече пари се загледай по БФ Гудрич, Гуд Йър и Мишлен. Аз лично карам Опела със зимни Мишлен и съм адски доволен от тях. На Шкодата съм сложил Дебица, от които също съм много доволен, но чувам от гумаджии, че новите модели точно на Дебица са ги били развалили. Консултирай се и с продавачите, ако не си взимаш Мишлен разбира се :) Защото освен да "копа" в сняг, зимната гума трябва да е добра и за киша и най-вече за вода.

Между другото защо подчертаваш, че караш предимно в София и затова нужно ли е закупуването на зимна гума? Ами нали знаеш - поледици, оня пред теб спира по-рязко и т.н. Т.е. колкото ти трябват зимни гуми за извън града, толкова ти трябват и в него.

Успех в решението и избора. Аз на твое място не бих се замислял, особенно ако карам чисто нова кола :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

120-ката в русе си я караме с всесезонни гуми и кво да кажа... получава се. със зимни съм карал само едно служебно R19, но според мен не беше чак толкова различно.

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От опит знам че Mishelle е много прав. трябва тоя пред теб да с хубави гуми и да спре малко по-рязко и си готов

не съм много запознат с новите шкоди, но 400г. на 1300км ми се струва малко множко.тука карам SAAB 9-5 2002 на баща ми и колата въобще не гори масло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, всичко е много относително.

За гумите - ако си с всесезонни - няма грижи. Ама ако си с лятни, трябва да си вземеш отделно зимни. Аз карам с лятни и когато завали сняг, не мога да мръдна - 'щото гумите са абсолютно гладки. А като си сложа зимните - карал съм в толkова дълбоk сняг, че покриваше предния капак - стабилна е колата и в киша и на сняг. Летните са ми Йокохама Спорт, а зимните са Вредщайн Сноу Трак - доволен съм и от двете гуми. Моя съвет е също да си вземеш едни железни джанти и на тях да сложиш зимните гуми, а летните да си оставиш на алуминиевите джанти.

За маслото - правилно - съгласен съм, че се проверява на топъл двигател, но това става като спреш и изчакаш около 30 минути, за да се стече маслото хубаво в картера (двг. си остава топъл). Но за 1300км - 400 грама е мноооо зле - да знаеш.

Дано съм помогнал с мнението си. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото забравих да спомена - общо взето всесезонните гуми са два вида - едните са с по-ясно изразена лятна шарка, а другите пък съответно - с по ясно изразена зимна шарка.

А за маслото - прекаленно голям е този разход за нормално шофирана кола. Може би си карал бързичко или пък си се набирал здраво по сфетофарите (което си е нормално за този малък мотор). От друга страна има една такава теория, в която не съм чак толкова убеден - някои модели нови автомобили похарчвали масло в началото, пък после спирали да го лапат.

А в сервиза дадоха ли ти обяснение защо го е изхарчила колата това масло? Защото един компетентен майстор би трябвало поне да предположи защо го няма това масло, а не да каже "споко, долей"... Че то стартите Шкоди на по 20 годинки харчат по-малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз не вярвам колата да е изгорила това масло,предполагам че като я е купил е била с малко масло.....мисля че колкото и да я е ръчкал ,това са 1000км на нова кола..... :?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В книжаката на мойта пише че първите километри колата може да харчи много масло и трябва често да се проверява. От което се присещам, че на мойта не съм и гледал маслото никога :oops: .

Много се радвам, че се отвори темата за зимните гуми тъй като вече идва времето за смяна.

Ако има някой професионалист или сповече опит с гумите не е лошо да сподели кои марки, модели размери са най - добрите за следващия сезон...

Също така съм гледал, че в AUTOBUILD правят такива сравнения в началото на всеки сезон, някой ако има това списание за тази година може и да попрепише малко инфо тука :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15_T_10_2005/default.asp?

Заповядай - тестовете на ADAC. Предполагам, че за този размер става дума :smt047 Личното ми мнение - зимата карам с Вредщайн - много съм доволен. Карал съм и в планините по не утъпкани пътища - няма грижи дори, когато капака се покрива със сняг. В киша и кал - също са ОК. Също отлично впечатление у мен са оставили и Мишлен, тъй като от опит видях, как другата кола, която карах се промени коренно. След като сложих зимните Мишлен-ки, колата залепна на пътя. Освен това, за тях само добри отзиви съм чувал, а нали знаеш - релкамата от уста на ухо е най-добрата. Дано съм бил полезен :smt025 Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за помощта.

Имам известен опит зад волана, особено в "любимата" ни столица. Защо споменах, че карам основно в София - на старата ми кола, която беше със задно и беше автоматик, имах летни Вредещайн. Карах с тях две зими в София (около 20000км) и нямах проблеми. След това си купих и зимни гуми и се родих ;o)) Но тя беше със задно и автоматик...

Та се чудех дали да обзаведа Фабия-та със зимни. Тя сега е с Клебер с които дойде фабрично. В ЕураТек предлагат Барум за 75лв. едната - какво ще кажете за тях?

Иначе за маслото ги поразпитах и казаха че заводското масло е само за разработване и по-принцип е нормално през първите 5000км. да харчи повечко. Сега не съм сигурен какво му беше нивото като я купих, така че може и да не е изхарчила 400гр. както си мислех...

Абе сега ще я следя и ще видиме какво е положението. Казаха ми след като я загася да изчаквам 5-10 минути и да го проверявам. Иначе я карам много леко, така че не мисля че е от това...

Та да взема ли Барум? И колко може да струват 4 джанти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма значение дали е със предно или задно хубаво е да си със зимни гуми. Аз лично не съм фен на всесезонните гуми. А летните гуми като стане студено губят всякакво сцепление. Моето лично мнение е ако имаш пари си вземи 4 зимни гуми, а и както е писал колегата малко по горе нови зимни гуми ще ти изкарат няколко сезона без проблем. С гумите шега не бива. :!:

За джантите предполагам в EURATEK ше ти искат около 300лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взимай зимни гуми и не си играй ,това е нова кола и не си заслужава да рискуваш Това е моето мнение . Миналата година се нагледах на разни хорица дето се качваха на нощното каране на лаето на Витоша . Спират правят задръстване слагат 30 мин . вериги и т.н.

А аз си купих за 300 лв. чисто зимни гуми и не съм закъсвал нито един път

даже хората се чудеха как спирам по наклон и успявам да тръгна без бутане :) Джантите ако са съшите като на опел ,рено , и т.н можеш да ги намериш и по 15лв за бройка , не ти трябват да са нови

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на мен колко ли ще ми вземат за джанта 16ка,понеже зимата не мисля да си излагам джантите на RSa в пясъка и лугата???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15_T_10_2005/default.asp?

Заповядай - тестовете на ADAC. Предполагам, че за този размер става дума :smt047 Личното ми мнение - зимата карам с Вредщайн - много съм доволен. Карал съм и в планините по не утъпкани пътища - няма грижи дори, когато капака се покрива със сняг. В киша и кал - също са ОК. Също отлично впечатление у мен са оставили и Мишлен, тъй като от опит видях, как другата кола, която карах се промени коренно. След като сложих зимните Мишлен-ки, колата залепна на пътя. Освен това, за тях само добри отзиви съм чувал, а нали знаеш - релкамата от уста на ухо е най-добрата. Дано съм бил полезен :smt025 Поздрави!

Моите са 205/55/16 и нищо не разбирам от немски :oops: До сега съм карал с Goodyear UG 5 и съм общо взето доволен. Най много суперлативи съм чувал за Мишлен. Чудя се обаче дали както всички производители няма тука там тайно заводче (турция, румуъния и т.н.) да им излиза продукцията по евтино.

Много ми се иска да й взема най добрите обувчици за зимата, та затова се чудя м/у Goodyear и Michelin или може би както казваш Вредщайн?!?

От друга страна си мисля дали наистина да не си взема едни стоманени джанти 15ки за зимата - ще излезе на същата цена...

Не мога да преценя още...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз мога да кажа само добри думи за Гудиер ....и по точно за модела Ultra Grip 5 ....карал съм ги 3 или 4 сезона вече...този май ще ми е последен....не съм имал никакви проблеми ,нито с тръгване ,нито със стабилност на колата....друго какво да кажа ??? не се сещам,ако някой има въпроси да пита ;):D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако знаете кажете някакви цени за 195 55 R15 нови. Интересува ме за Ultra grip 5 или 6 също на Мишлен мисля че бяха PilotAlpine. в EURATEK ми предлагат новите на Continental TS810 по 236лв едната. :roll:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Daewoo Espero. Зима. Ултра Грип 5 (или 6 не помня). Минава една година. Отново е зима. Мишлен Алпин. Хмм. Повече няма да си купя Гуд Йър.

Това в общи линии е коментара на едно приятелче. Съгласен съм с него. Карам с Алпин вече 2 години. Бих добавил - лято. Мишлен Пилот. Влиза в завоя, все едно е залепнала за пътя. А как спира само :)

Всеки има любима марка гума. Моята е Мишлен. Не мога да кажа, че е най-доброто на пазара, защото много марки от този клас не съм ги пробвал никога. Но знам, че с Мишлен ядове не съм имал. А шосетата с остри завои са ми любими :)

Каквото и да избереш за зимна гума от класа, на който си се спрял няма да сбъркаш. Със сигурност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баси, маса пари струват тия гуми дето ги коментирате.. :( Кога и аз ще си купя такива а не Milestone от Метро за 67лева....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.