Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Съвет за избор на летни гуми

Recommended Posts

Здравейте, за да не отварям нова тема пиша направо тук :)

Започвам с уточнението, че не разбирам много (то за това и си питам :) )

Миналата седмица ми откраднаха летните гуми за Шкодата (Fabia на 5 години), които по спомен бяха матадор-ки и сега се налага да си взема нови.

Прегледах набързо темата и видях да се хвалят два модела гуми (от ниския и среден клас) - Dayton D210 и Kleber Dynaxer HP3.

Въпроса ми е за джанти 14-ки каква гума като височина и ширина трябва да търся (не ми е много ясно разликата...) и какъв товарен и скоростен индекс?

Отделно ако имате и други предложения за гуми на цена горе-долу колкото тези (да речем до 100лв макс на гума).

И последно ще се радвам ако ми препоръчате от къде да ги взема, като предпочитам място което или да работи събота и неделя или да прегладат доставка и монтаж на място след 18:30 през семицата?

Съжалявам за тъпите въпроси но....:)

Пък ако кажеш и от къде си цена няма да имаш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 139
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• stivi797

26

• C2H5OH

13

• ivand911

9

• PRR

7

Най-много писали в темата

Всеки хвали това, което е ползвал - Фабията я карах 3 сезона с FULDA ECOCONTROL (продадох я с тях) и бях много доволен - те са в този диапазон от 100 лв/бр. Твоя размер е 175/65R14 или 185/60R14, товарен индекс "82", скоростен индекс "Т" или "Н" (Н е малко по-скъп). Може и 165/70R14, както е написал колегата ivand911, ама за разлика от 3-5 лв/бр. колата става съвсем като колело с тези тесни гуми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите колеги!

Благодаря за съвета на един колега от форума, че размера на гумите мога да видя на капачката за резервоара.

Въпроса ми е обаче следния, ако случайно пише, че гумите са 165/70-14 проблем ли е да сложа 175/65-14?

Не карам агресивно, но карам бързо и за това предполагам това ще е по-добрия вариант?

П.С От София съм, колата е от 2008-ма година и не гумите ми ги откраднаха от гаража (добре, че не бях сменил още зимните, че те са на един сезон) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета на един колега от форума, че размера на гумите мога да видя на капачката за резервоара.

Въпроса ми е обаче следния, ако случайно пише, че гумите са 165/70-14 проблем ли е да сложа 175/65-14?

Не карам агресивно, но карам бързо и за това предполагам това ще е по-добрия вариант?

П.С От София съм, колата е от 2008-ма година и не гумите ми ги откраднаха от гаража (добре, че не бях сменил още зимните, че те са на един сезон) :)

Няма проблем да сложиш 175/65-14 Можеш да сложиш без проблем и 185/60-14, също влизат съвсем спокойно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никакъв проблем да сложиш 175/65-14!

И пази новите! Заключваеми болтове, и така нататък.

А другите ги връзвай с верига, и я заключвай с катанец! :smt017

И на мен се опитаха да ми свият моите зимни от мазето, ама както са вързани с верига - за една арматура в ъгъла - и нещо не им се получи!

Само дето ми разбиха бравата, идиотите му с идиоти.

Обаче гуми - йок! [-X

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 8 месеци по-късно...

Колеги някой попадал ли е на такива гуми матадор мп 42 елит 2 

http://www.gumitebg.com/index.php?main_page=index&cPath=1_76 

А тук описаното?(можеби е някакъв рекламен трик)

Автомобилната гума МР 42 ELITE 2, специално е разработена като изключително комфортна съгласно изискванията на концерна Volkswagen за автомобилите SKODA OCTAVIA. Тя е пътна гума за автомобили от средния и по-високо от средния клас и клас лукс за скоростни категории "H" до 210 км/ч, "V" до 240 км/ч и "W" до 270 км/ч с повишено съдържание на силика и висока безопасност на движение на мокри и сухи покрития

А относно гуми клебер бях си взел нови клебер ДИНАКСЕР 2  много бъзо се изпекоха  (пройзведени в румъния) можеви тези на който пише" обидинено кралство' може да са по добри. Май са доста твърди (карах ги 4 сезона)  пролета като ги сложих и при първото  спиране усетих че от много малко натискане на педала  се включва абц-то в  сравнение с зимните.За момент си помислих че е от колата но се оказа от гумите

Редактирано от goro21
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Размера на гумите може да го промениш само око промениш и размера на джантите. Примерно ако височината на гумата е по-малка или по- голяма при един и същ цолаж ще лъже контролните уреди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:eusa_naughty: http://www.margel.info/web/lang_bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8 ...а и колегата отдааавна е получил необходимата информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Матадор е хубава само първата година каране - после ......

карам служебна О2 - на три години са ..... вият като на умряло вече и като падне дъждец - става пързалка

може би защото карам по-динамично ...... ако си спокоен шофьор и Trayal те устройват ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Да се включа и аз, макар и все още не с гуми за Шкода. Втори път залагам на летни гуми Vredestein за баба ви Алмера - 2009 - Sportrac 3 - разкошни, здрави, сигурни, особено на мокро гуми. Март тази година я преобух със Sportrac 5 (все са размер 195/60/15) - автомобилът "залепна", чудесно пътно поведение, особено на мокро. Sportrac 3 е доста по-мека гума от Sportrac 3 - Алмерата чувствително подобри комфорта (както и новите Октавии с малките мощности и тя е с цяла греда отзад).

В ЕТ за поръчаната от мене Skoda Rapid Spaceback търговецът, тъй като загледах гумите на изложената - Bridgestone, спомена, че щяла да дойде с Nexen. Малеееее, мале, мале. И от това спестяват....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спортрак 5 се оказа много добра гума и при проливен дъжд!

Много съм доволен! :doubleup: :doubleup: :doubleup:

Това е гумата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потвърждавам. Разкошна гума, отлично сцепление на мокро, почти никакво наличие на аквапланинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потвърждавам. Разкошна гума, отлично сцепление на мокро, почти никакво наличие на аквапланинг.

Абе има аквапланинг..... ама трябва да пришпориш колата с откровено неразумна скорост, та да усетиш такъв!

Пробвах я, точно когато нямаше никакви коли наоколо, във събота, на отсечката между Дупница и Перник - и я видях как се държи при проливен дъжд.

Водата се лее като из ведро - а колата минава завоите като залепена!

Е, няма такава гума!

Шапка им свалям на тия, които са я направили! :doubleup: :doubleup: :doubleup:

А и цената й е добра!

Редактирано от stivi797
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.