Jump to content

skoda-club-bulgariaskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Ежедневни приказки !

Pepino

Recommended Posts

Мен пък много ме кефи "гордостта" на някои хора, които си пишат във фейса "инж. Гошо Гошев" - уау, уау. :D И... понеже нямам "дипломи" (все още), не ми и трябват за нищо (все още)... демек профан съм... днеска не ми идват думите нещо... :D

Това е като да кажеш, че дЕдо Поп ти е дал да му пипнеш под расото и видиш ли, станал си със златна "дясна" ръчичка, която лекува... например "самотата". Сещайте се. :D

ПП: Иначе и аз съм инжинер, проектант и... други.

Баси колко много сме беС дипломи .. и аз нямам още :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чий ти е... :) Познавам хора, които имат и си избързаха задниците с тях :) Познавам и такива, които имат и освен да са подставени лица в обществените поръчки :D За друго не стават.

Както книжката не ти кара колата, така и дипломата не ти върши работата... Даже доста често, тези с дипломите имат нулев опит, но "много" знания - демек са многознайковци, които нямат покритие :) Това е реалността. Рядко са читавите хора с диплома, опит и истински акъл.

Като знам какви бяха "колегите", които вземаха дипломи за "баклАвар" и какви въпроси задаваха на лекциите - реших, че не искам да си свалям нивото, а да го покачвам :) Примерно, учили средно в готварското, ама решили, че ще стават програмисти и висшОто го записали Информатика... и на лекциите по Java почват с въпросите "какво е клавишна комбинация", например и т.н.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боре, какво да ти кажа... Род на учители и лекари и от две поколения и инДженери.

Хахахахахах, ти мЪ утепА  :lol:

Значиииии - да не съм те чул, да коментираш теми на правна тематика  :D  :D  :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз нямам. Ама си трябва по някой път. Формално, ама се иска тук там.

Точно там се корени проблемът. Изобщо не ти е нужно, ако си кадърен. Не се гледа, че например аз съм 10 пъти по-кадърен от колегите ми с дипломи. Аз съм със "средно-спИциално", втора квалификационна степен програмист, профил "Системно програмиране и дизайн", още от средното училище... и "на работа" съм обучавал хора с дипломи "магистър", които тепърва почват да работят в живота си, вземат по-висока заплата и нищо не знаят да правят :) На теория са велики, обаче.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дипломата , както и книжката дават правоспособност , а не квалификация .. квалификацията и опита се трупат с работа .. най-смешни са ми онзи тип индивиди , които посещават съботно-неделни курсове заради СПА-то и после си пълнят стените със сертификати :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление и дипломата и книжката в БГ не дават никаква правоспособност. Би следвало да имаш фундамента от знания/умения изискващи се за съответната специалност / правоуправление на МПС. Те масово ги нямат.

Квалификацията и трупането на опит са друга бира. Ама никакъв опит не може да натрупа човек, който няма положен фундамент. Т.е. инженер няма как да трупа опит, ако не е учил физика, химия, математика и всичко останало. Тия знания никакъв опит не може да му ги даде.

Същото е и с шоферите. Какъв опит да трупа, като той не познава правилника? Удари се тук, удари се там - аха значи на червено не се минава. Така ли се формира квалификация? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно там се корени проблемът. Изобщо не ти е нужно, ако си кадърен. Не се гледа, че например аз съм 10 пъти по-кадърен от колегите ми с дипломи. Аз съм със "средно-спИциално", втора квалификационна степен програмист, профил "Системно програмиране и дизайн", още от средното училище... и "на работа" съм обучавал хора с дипломи "магистър", които тепърва почват да работят в живота си, вземат по-висока заплата и нищо не знаят да правят :) На теория са велики, обаче.

Ей за това спокойно мога да кажа ебах ти държавата. Дето специалистите и мислят по тоя начин. Ама що не идеш при някой архитект без диплома да то проектира сградата, а? Или при някой доктор без диплома да те прегледа?

Това, че програмист се става по самоукия принцип е единствено и само, защото критериите за програмисти вече са доста ниски, предвид огромното търсене.

Кадърен се става с учене. Не с работа. Много е грешно схващането в БГ, че всичко може да се научи с работа. Няма такова нещо. Лекаря не е занаятчия. Архитекта не е занаятчия. Инженера не е (или не би трябвало) да е занаятчия. Програмиста за съжаление вече е занятчия в 99% от случаите.

Аз лично, никога не бих допуснал при мен да работи човек на инженерна длъжност без диплома. Вероятността да има необходимия апарат от знания е нулева ако няма диплома. Проблема е, че и тия с дипломата масово вече нямат знания. Дипломата е задължително, но недостатъчно условие. Служи за първоначално пресяване.

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дипломата (висшето образование) е едно от решенията в живота ми (да не я/го "взема/карам"), което от начало изглеждаше ужасно. А сега като се обърна назад, направо си се радвам!

Местата, на които реално трябва диплома и трябва да си го учил са малко на брой - право, медицина/фармация, инжинеринг/архитектура. Там за където просто трябва като административно изискване НЕ Е моя тип компания - места, където се чекираш на влизане и излизане. Не че имам проблем да го правя, просто тоя корпорът шит не е моето нещо.

По принцип като кажа, че не съжалявам, че не съм си загубил времето в университет, получавам доста странни погледи и реакции. Обикновено от хора, които взимат 1/3та на мойте пари и в добрия случай ще са ми средна ръка служители. Някой да не се бътхъртне от последното изречение само. Просто се опитвам да обясня, че хората дето лежат само на дипломата, обикновено се хващат за палците. Хората със сериозен бизнес, които познавам много повече държат на вида човек от колкото на бумагите, които носи със себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей за това спокойно мога да кажа ебах ти държавата. Дето специалистите и мислят по тоя начин. Ама що не идеш при някой архитект без диплома да то проектира сградата, а? Или при някой доктор без диплома да те прегледа?

Това, че програмист се става по самоукия принцип е единствено и само, защото критериите за програмисти вече са доста ниски, предвид огромното търсене.

Кадърен се става с учене. Не с работа. Много е грешно схващането в БГ, че всичко може да се научи с работа. Няма такова нещо. Лекаря не е занаятчия. Архитекта не е занаятчия. Инженера не е (или не би трябвало) да е занаятчия. Програмиста за съжаление вече е занятчия в 99% от случаите.

Аз лично, никога не бих допуснал при мен да работи човек на инженерна длъжност без диплома. Вероятността да има необходимия апарат от знания е нулева ако няма диплома. Проблема е, че и тия с дипломата масово вече нямат знания. Дипломата е задължително, но недостатъчно условие. Служи за първоначално пресяване.

Принципно съм съгласен с теб за дипломите, но нашето висше техническо образование НЕ струва и няма какво да се лъжем. Най-лошото, е че за последните 5 години нивото на завършилите ТУ падна драстично и това го казвам от първа ръка. При мен основно идват студенти от ТУ, 3-4 курс или магистри, изпращат ми ужким най-добрите ми не стават. Направих си експеримент, за 6 месеца жена ми икономист /с родители инженери/ работила само по специалността си. Никога не докосвала се до аутокад и другият необходим софтуер, научи и можеше повече от студентите, които ужким това гледат по цял ден  :dash:  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ти е грешно схващането за дипломите и учението. Нали там те учи някой? Ако е некадърен на какво ще те научи? На учебната програма в училище ли? Нали ти се учиш сам отново, дават ти да четеш, да си го обясняваш и т.н.... Затова казвам, ако си кадърен и сам можеш, без общото признание на някого си. Не ти трябва.

От 14 годишен програмирам и уча, сега съм на 28. Колега с диплома, който цял живот само е “учил“ и мама и тате са му плащали за това, за да му е безгрижно - ако отиде на работа за първи път, има диплома, иска минимална заплата - е те тогава ще разбереш за какво говоря аз. :)

В университета не съм научил абсолютно нищо, човек. Минал съм го целия, всички години, завършил съм го семестриално. Абсолютно нищо не съм научил ново. Не искам да се занимавам повече. :)

Човек, който ти изкарва пари и работи качествено без диплома е 10х за предпочитане пред човек с диплома, който цял живот само е учил суха теория в България и накрая не знае какво е CTRL + F, а беше магистър по информатика. :) Аз говоря от опит, не от ЕЖК синдрома.

Динозаври те учат на технологии. Нещо... Нищо. Иначе доктори и ала-бала, има много и без дипломи, или с дипломи от преди 30 години. Фармацевти в аптеката на касата са студенти по социология, дават ти лекарства и то дори не разбираш какви са. Да не отварям тази тема.

И като казвам динозаври, мен 20 годишен кадърен кадър ще ме наведе и ще ми го бутне. Нищо, че знам повече, той знае по-нови неща. Та дипломата където слънцето не пече и готово. :)

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От инженер до инженер има голяма разлика в зависимост от профила.

„Вишето” образование по-скоро ви научава на определен тип на мислене и начин на справяне с проблеми. То осигурява един пряк път към дадена специалност, докато липсата му трудно, но пак се компенсира с упорита работа и проба грешка. Сега проблемът е, че масово отсъстват от лекции и упражнения и накрая дори и с диплома, пак са на нивото на някой започнал със самообразоване.

Имах колега по време на следването, 1998+, който беше стипендиант на една фирма и получаваше по 200 марки месечно (тогава това беше горе долу средната заплата), но си беше пълна дупка. Той казваше „Защо ви е да учите, като ви потрябва нещо ще отворите и ще прочетете”. Та като се изправи пред възможността да връща парите, взе диплома, ама колко му е помогнала тя? Той нищо не знаеше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Венци , то във всяка дисциплина е така , въпроса е , че динамиката на развитие на компютрите е много по-голяма в сранение с другите науки ... и аз като започнах разбрах колко много има да уча и продължавам , но както казва и Иво вече знам какво и от къде да чета , инак опита и професионализма съм съгласен , че не се измерва с дипломи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ученето не е само диплома. Ако можеш и имаш желание да учиш го правиш се едно с диплом или без. Само с работа не става, само с учене също не става. Трябва да вървят двете заедно.

Айде да не е всеки ден, ма всеки месец понаучавам нещо ново. И колкото повече знам, толкова повече разбирам как нищо не знам. И те така. Човек се учи доде е жив.

ПП. Като питах търговците на Черноморец къде се продават книги ме гледаха кат извънземно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да взема и аз да хвърля камък в блатото :-)

За да бъда разбран правилно, ще кажа че съм инженер от почти 35 години. С компютри(персонални) се занимавам от както са се появили по нашите земи. Не съм програмист, но съм писал не малко програми преди години. Ако се наложи и сега мога да го направя. Преподавателите ми тогава знаеха на какво и как да ни научат. Цецо е написал много верни неща. Сегашната техника позволява в масовия случай да се работи по метода на пробите  и грешките. За това не се иска много акъл. Когато обаче имаш право само на 3 (три) пускания на програмата си за целия семестър, тогава трябва да мислиш!

А в днешно време в тази област трябва непрекъснато да се чете - иначе си аут.

Впрочем познавам бивши преподаватели, сега пенсионери на възраст около 80, които и до ден днешен се образоват и са в час с материята.

Познавам и млади такива, които и чеп за зеле не стават.

И още нещо - проблема не е само във висшето образование. Нещата започват много по-рано, ама да не зачеквам темата, че е много дълга. Само ще цитирам въпрос на студент в ТУ - "Какво е реално число?"...

Редактирано от karst
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

->Венци. Моя стаж като "програмист" е баш 2 пъти по дълъг от твоя. Първите си редове съм драскал някъде преди 30 години на Бейсик. Преди 25 години съм подкарал първия код на асемблер за 6502 в работен процес, демек нещо дето да вади пари и реален продукт.

От тогава съм минал през какво ли не и продължавам да правя какво ли не. Та имам стаж. Обаче все още "програмист" за себе си го слагам в кавички. Защото аз съм самоук, всичко съм учил от книжки и от проби - грешки. Но на мен само половината ми работа е програмиране, нямам време да се специализирам тясно. Познавам истински програмисти, учили за програмисти и като сложиш моя код до техния код си личи разликата. Програмирането също е наука, но в днешно време много малко хора могат да го разберат.

Идва келеша, самочуствие до небето - учил ли си програмиране, учил съм, добре, я да видим сега:

1. Какво е област на видимост на променлива? - "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ".

2. Какво е "heep", какво е "stack" и каква е разликата? - "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ"

3. Добре, лесен въпрос - каква е разликата между глобална и статична променлива - тук даже няма и "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪ".

4. Да те питам що е то рекурсивна функция, май няма смисъл, а? - "Не"

Едно време в Техническия - поне до това се учеше. Сега явно и толкоз няма. В Софийския пък имаше специалност информатика и там се учеше здраво. Сега незнам как е.

В днешно време голяма част от "програмирането" се свежда до редене на готови кубчета в определени конфигурации. Нещо като лего. Имаш си там апита, имаш си уиджетчета, имаш си готови форми, сядаш и редиш. Ама това не е програмиране, това си е занаятчийство. И понеже има огромен глад за такива кадри (причините са друга тема), плаща се добре, лесно е (относително) щото не иска да знаеш математика, статистика, алгоритми, фундаменти на програмирането, народа яко се хвана с това. Лошо няма - такава е ситуацията.

Но това важи само за програмирането.

Повечето други висши специалности са си обвързани с голям фундамент от знания, които няма как да взмеш от някой като го гледаш в ръцете, нито да научиш с проба - грешка. Просто трябва да се чете.

Сега, че в нашето образование нещата се извратиха е вярно. Сигурно и читавите преподаватели са останали малко, но като цяло ги има, защото познавам такива. Просто на народа не му се учи. А университетите им се плаща на калпак студент и хич не им пука дали учат, важното е да ги запишат.... Затова се и стигна до тази девалвация на дипломите.

Та диплома от български университет реално не значи, че знае, но поне значи, че има някакъв шанс да знае. Без нея не става въобще.

->Милене, разбирам те прекрасно. При мен ситуацията е аналогична. Понеже се познавам с доста преподаватели и го дискутираме. Казаха ми следното - големите фирми ги наблюдават още от лекциите във втори курс. Там изчезват 1-5% от най-печените. След това тия дето поне успеем да ги научим да четат и пишат на английски и някаква примитивна компютърна грамотност (около 1/3 от общите) - ги прибират веднага в кол центъра за по 2000лв. стартова заплата. Останалите така и не завършват. На аспирант заплащането е примитивно, на доцент и професор смешно. Какво развитие на университета да търсиш... 

Най-тъжното е, че имам наблюдения какво е нивото на образование в Европа в нашата област. Много по-високо. Ама много. Само за едни 20 години се сринахме зверски.

Редактирано от Цецо75
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато обаче имаш право само на 3 (три) пускания на програмата си за целия семестър, тогава трябва да мислиш!

Ех спомени.... Преди 15 тина години бях във Франция и писах код за един техен апарат. Процесора беше с ЕПРОМ, от тия дето се трият с UV. Имах всичко на всичко 2 чипа, защото струваха щайга с пари. Единия седеше неприкосновен резерв, ако нещо гръмне. Работех само с другия. Тренето на програмата отнемаше 40 минути. Т.е. между две проби на софтуера имаш 40 минути чакане. Нямаше дебъгери тогава. Седиш и мисли - "къде сбърках".... а ето тук...."а дали пък не съм сбъркал и там".... я сбъркал съм... "а какво ли да направя да не бъркам повече"....3 месеца. За няма и 16 Килобайта компилиран код. Погледнато днес - безумно :) Та тоя код е най-здравото нещо, което съм написал в живота си. Работи и до ден днешен.

Тогава между другото видях за първи път истински програмисти. Преди да ида там и аз си мислех, че съм програмист.... Шефа на проекта там ми каза - това е лесно, правиш го със стейт машина...."????? ОПА ????" Видя ми замъгления поглед, ама си замълча. Аз отидох засрамен да чета и вече знаех, че съм далеч от програмист. 

Покрай тоя стаж във Франция се гради цялото ми професионално и финансово развитие и до ден днешен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивчо, моят баща /светла му памет/, като един виден столичен адвокат, си беше направил класация, на най-трудните и нежелани клиенти...

Та, подредбата, бе следната:

1.Първо място - учители, преподаватели и прочие /даскали/ - на тях и с хидравлична преса, няма как да им набиеш Правото в главата !!!

Аз, това не съм го учил и немога да го разбера !

Защо да го правя ?!?;

2.Второ място - ИнДженери, особено дипломирани /все едно има, НЕ-дипломирани/!

Аааааа, в този Закон, няма никаква логика /ти да видиш/!!!

3.Трето място - Лекари!

Амиии, а защо точно по този член, да заведем исковата молба ?!?

То, вярно че по другия не е точно това, за което говорим, ама ми се струва, по правилно и вероятно...

Приятелю, дори не смятам, да ти отговарям по същество!

При Теб и Правото, случаят винаги е "Грешно дЕте, утепАхме...", или "Нерде Ямбол, нерде Стамбул..." !!!

В единия пост, цитираш решение по НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО, касаещо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и използване на СРС !!!

В другия пост, цитираш огромния си опит, по казус/дело, касаещ/о неизправен платец по търговска сделка...

Но, правиш хитроумни вметки, относно трети лица и писанията им, по малките часове на денонощието!!!

НЕам думи, нЕам и нерви!

Толкова ти е ясно Правото, колкото на мен - Неврохирургията, като смея да твърдя, че на мен, второто ми е по-ясно, дори съм го преживял, вече осма година...

Аз подавам оставка, нека Ицо /Izolini/ ме наследи!

И той не е юрист, ама защото няма диплома, иначе му е в кръвта!

Амин, Рогатият да ви пази !!!

Не благодаря! Аз със строителни "ИнДженери" и машинкаджии "ИнДженери" се разправям само с винкел в ръка. Те са велики, то икономика, право, застраховане, всичко им е ясно. Ни щА!!! Редактирано от Izolini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

->Венци. Моя стаж като "програмист" е баш 2 пъти по дълъг от твоя. Първите си редове съм драскал някъде преди 30 години на Бейсик. Преди 25 години съм подкарал първия код на асемблер за 6502 в работен процес, демек нещо дето да вади пари и реален продукт.

От тогава съм минал през какво ли не и продължавам да правя какво ли не. Та имам стаж. Обаче все още "програмист" за себе си го слагам в кавички. Защото аз съм самоук, всичко съм учил от книжки и от проби - грешки. Но на мен само половината ми работа е програмиране, нямам време да се специализирам тясно. Познавам истински програмисти, учили за програмисти и като сложиш моя код до техния код си личи разликата. Програмирането също е наука, но в днешно време много малко хора могат да го разберат.

Идва келеша, самочуствие до небето - учил ли си програмиране, учил съм, добре, я да видим сега:

1. Какво е област на видимост на променлива? - "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ".

2. Какво е "heep", какво е "stack" и каква е разликата? - "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ"

3. Добре, лесен въпрос - каква е разликата между глобална и статична променлива - тук даже няма и "ЪЪЪЪЪЪЪЪЪ".

4. Да те питам що е то рекурсивна функция, май няма смисъл, а? - "Не"

Едно време в Техническия - поне до това се учеше. Сега явно и толкоз няма. В Софийския пък имаше специалност информатика и там се учеше здраво. Сега незнам как е.

В днешно време голяма част от "програмирането" се свежда до редене на готови кубчета в определени конфигурации. Нещо като лего. Имаш си там апита, имаш си уиджетчета, имаш си готови форми, сядаш и редиш. Ама това не е програмиране, това си е занаятчийство. И понеже има огромен глад за такива кадри (причините са друга тема), плаща се добре, лесно е (относително) щото не иска да знаеш математика, статистика, алгоритми, фундаменти на програмирането, народа яко се хвана с това. Лошо няма - такава е ситуацията.

Но това важи само за програмирането.

Повечето други висши специалности са си обвързани с голям фундамент от знания, които няма как да взмеш от някой като го гледаш в ръцете, нито да научиш с проба - грешка. Просто трябва да се чете.

Сега, че в нашето образование нещата се извратиха е вярно. Сигурно и читавите преподаватели са останали малко, но като цяло ги има, защото познавам такива. Просто на народа не му се учи. А университетите им се плаща на калпак студент и хич не им пука дали учат, важното е да ги запишат.... Затова се и стигна до тази девалвация на дипломите.

Та диплома от български университет реално не значи, че знае, но поне значи, че има някакъв шанс да знае. Без нея не става въобще.

->Милене, разбирам те прекрасно. При мен ситуацията е аналогична. Понеже се познавам с доста преподаватели и го дискутираме. Казаха ми следното - големите фирми ги наблюдават още от лекциите във втори курс. Там изчезват 1-5% от най-печените. След това тия дето поне успеем да ги научим да четат и пишат на английски и някаква примитивна компютърна грамотност (около 1/3 от общите) - ги прибират веднага в кол центъра за по 2000лв. стартова заплата. Останалите така и не завършват. На аспирант заплащането е примитивно, на доцент и професор смешно. Какво развитие на университета да търсиш... 

Най-тъжното е, че имам наблюдения какво е нивото на образование в Европа в нашата област. Много по-високо. Ама много. Само за едни 20 години се сринахме зверски.

С абсолютно всичко казано съм съгласен на 100%! Не, на 1000% съм съгласен! Обаче ти говориш за low level programming, което е абсолютно навсякъде и доста по-сложно от всяко друго програмиране, но никой не се замисля, че го има и в дигиталния си часовник, при който мигат две точки.

В "програмирането от високо ниво", обектно ориентираното и т.н. е такова положението - билдъри и глупости, колкото си искаш навсякъде, да може всеки да си реди и да си пипа. Обаче... нищо сложно не могат да направят с това нещо. Питали са ме многократно "Защо не мога с това да си направя програмата/сайта/друго" и винаги съм отговарял - виж си кода, виж какво ти генерира, виж какви лайна има в него, които изобщо не ти трябват, виж колко не е оптимизиран този код, защото някой галфон е направил тоя билдър да е унифициран и да е all-in-one (демек нищо не може да прави като хората) и си е нямал понятие от бързодействие, garbage collecting, ресурси и т.н. И аз съм правил и съм участвал в правене на билдъри за клиенти - пълна пародия и порнография! 

Пфф, човек, и аз съм правил доста интервюта и имам доста интересни изпълнения на тях :D Веднъж имаше един 30годишен с магистърска степен по информатика от някакъв университет в Канада /не ми е било цел да ги помня тези неща/, който като ме видя по-млад от него и че се боря в България, и си мислеше, че нещо ме превъзхожда ли, знам ли го и аз какво си мислеше - питах го какво е "stack trace" и как се търси от къде ти идва грешката в него, какъв е реда, какво са ексепшъни и как се борави с тях и т.н. - и той бая опулен ми вика "аз не съм длъжен да знам всичко наизуст, но мога да се науча" и му теглих печката лиляна. Лайнар - какво си правил в университета, а? До 30г едва ли е учил там. Кафенца и пици отсреща в кафенцето, явно. Ето това е. Спал е по пейките в Канада, сигурно. Аз като съм му тийм лидер и той ще ми отговаря такъв ли - лайното му с лайно - знаеш ли кога... защото аз нося цялата отговорност и мене ще ме шибат, ще трябва да му свърша и неговата работа, а той ще си взема заплатката и щом така си сменя държавичките, като не му изнася ще си напусне и ще ми каже "арееей, чаолин, пич", защото имам диплома. Обикновено тези се загнездват във фирми като SAP и там се пенсионират, като занаятчии, точно :) Едно и също всеки божи ден. Изкарах точно 29 дни и напуснах SAP, въпреки всичките облаги, ваучери в спорт депо и всякакви глупости. Там си оставаш на ниво "къртица" и това е. Копаш едни и същи тунели цял живот с нулево развитие и от къртица ставаш динозавър. 

Ех спомени.... Преди 15 тина години бях във Франция и писах код за един техен апарат. Процесора беше с ЕПРОМ, от тия дето се трият с UV. Имах всичко на всичко 2 чипа, защото струваха щайга с пари. Единия седеше неприкосновен резерв, ако нещо гръмне. Работех само с другия. Тренето на програмата отнемаше 40 минути. Т.е. между две проби на софтуера имаш 40 минути чакане. Нямаше дебъгери тогава. Седиш и мисли - "къде сбърках".... а ето тук...."а дали пък не съм сбъркал и там".... я сбъркал съм... "а какво ли да направя да не бъркам повече"....3 месеца. За няма и 16 Килобайта компилиран код. Погледнато днес - безумно :) Та тоя код е най-здравото нещо, което съм написал в живота си. Работи и до ден днешен.

Тогава между другото видях за първи път истински програмисти. Преди да ида там и аз си мислех, че съм програмист.... Шефа на проекта там ми каза - това е лесно, правиш го със стейт машина...."????? ОПА ????" Видя ми замъгления поглед, ама си замълча. Аз отидох засрамен да чета и вече знаех, че съм далеч от програмист. 

Покрай тоя стаж във Франция се гради цялото ми професионално и финансово развитие и до ден днешен...

Ууфф, и аз хванах от тези дни, когато "компилирахме" на хартия :) Беше си много яко! Седиш, пишеш и четеш скобки, кавички, стрелкички... /за всички останали така изглеждаха, а за мен са блок код, стринг и вземане на пропърти от обекти/ и си викаш, дано тръгне. Нито интернет имаше, нито информация имаше, нито нищо - четеш си "лекциите" (в такава форма бяхме в средното) и питаш, или се оправяш сам, умуваш с приятелче, което малко повече се досеща и т.н.. Няма как. Готини спомени ми върна това... Сега навсякъде е по-лесно "проба-грешка", докато не тръгне - има си framework в който никой няма идея какво се случва - просто се използва код на стотици хиляди контрибутори и това е. Контрибютвал съм - не ми се занимава вече. За толкова малко време съм правил всякакви изпълнения и искам да стана левел 3, където просто да намирам клиенти и да давам на занаятчии, да проверявам и да говоря по телефоните само. А.к.а. "продавачка" :) С напредване на възрастта все повече виждам как изоставам спрямо 18-20 годишните.

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие к'ви дъртофелници стеее :)

Трай сега, не казвай :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз отивам натам... :) Но. Това нещо може да се използва. :)

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.