Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Публикувано

А редуктор някой обслужва ли? Или казват, че е вечен, обаче след 100к отива в кофата?

• Отговори 504
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• PRR

125

• igeorgiev82

84

• joro-120L

39

• The Best Forman

36

Публикувано
Преди 4 часа, ghost_rider написа:

А редуктор някой обслужва ли? Или казват, че е вечен, обаче след 100к отива в кофата?

Това малко ми звучи като "А някой обслужва ли механична скоростна кутия?". Надали разликата е толкова фрапантна.

Публикувано

Предвид че не са толкова масови и няма екземпляри на по 15-20 години, да се направят някакви по-общи заключения, мисля че повечето собственици на електрички мислят, че единствените разходи ще са им за филтър купе, накладки и гуми, а всъщност има и други консумативи. Аз не съм имал кола, на която да не съм сменил масло на скоростите и всичките са били с ръчни скорости.

Публикувано

Въпроса е какво и колко често се сменя. При електрическите коли антифриза се сменя значително по-рядко, поради по-ниското термично натоварване. Масло на двигателя няма, т.е. не се сменя. Няма и маслен филтър, горивен филтър и т.н. Т.е. значително по-малко за смяна.

Но пък се сменят спирачна течност (на 2г), дискове и накладки (доста по-рядко отколкото при ДВГ поради рекуперирането), филтър на купето, евентуално масло на диференциала (на поне 150к км, има го и при колите с ДВГ), елементи по окачването и други консумативи.

Та, като цяло, и труда и материалите са в пъти по-малко при електрическите автомобили в сравнение с аналогичните с ДВГ. 

Но силата на електрическия автомобил е в ефективността. В градски условия масово харчат (без термопомпата) около и под 15kW/100. За справка 1 литър бензин е около 9.5kW ... като от тях само между 20 и 30% реално се ползват за движение, а останалото е топлина, та затова и 8 разход е успех. Отделно, че всяко пипане на спирачката е "отопляване" на околната среда, докато при електрическите е 80%+ рекуперация. Все неща правещи електрическия автомобил много по-изгоден. За града, при разход от 15kW/100км прави около 4.5, айде да са 5лв. Това е нищо! 

Накратко - хем по-ниски разходи, хем, ако зареждаш в къщи, значително по-евтино каране. Щеше да е идеално, ако и реални пробег беше 500+ километра ..., ама нататък. 

Публикувано

Термопомпата е ефективна и има смисъл от нея ако се кара на дълго или по продължително. Дали ще е с нагревател или помпа ако караш на къси разстояния и не може да влезе в температурен режим е все тая. Даже при нагревателя се случват веднага нещата и е по тихо. И първоначалната инвестиция е по ниска с около 1500 евро. Спирачка може и да не пипаш, почти всички имат one pedal drive с някакви разлики. Смисъл дали ще спре на място като си махнеш крака от газта или ще остане да се движи с някаква минимална скорост. При този режим се кара само с педала на газта и спирачката се ползва само в краен случай.

Масло на редуктор/диференциал се сменя, но на какъв пробег не знам. За всяко МПС си е различно, на гранд витарата която имам за офф роуд се сменят всичките масла на 15К това са диференциали, раздатки и скорости. При такава честа смяна си страдат, просто от завода като не е излязло както трябва и си е все тая кога ще се сменя.

Ето ви едно видео от реален тест в БГ. За тази година се организира отново за март месец и може да се включа и аз. Всякакви автомобили от различни класове се справят без проблем извън града.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.