Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

За ракиите, салатите, мезетата, манджите и барбекюто

Recommended Posts

Цецко, аз тука на тоя монитор малко трудно виждам - това е газов котлон, отгоре меташ скарата и връз нея мръвките, така ли? Иначе, евала и от мене, че разнасяш нашето кулинарно наследство и готварските ни тънкости навсекъде из Европата. :mrgreen:

smile126 smile126 smile126

Абе да разнасям кулинарно наследство незнам,с две думи ГРИЖА СЕ ЗА СЕБЕ СИ!

В скарата е магията,купих я преди време от един турски тираджия(алуминиева),та значи пържолките стават за не повече от 5мин.-крехки и сочни.Подобни скари продават и в БГ,но не алуминиеви,с тях не се получава същия ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 602
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

• Green_Witch

76

• biser.or

71

• VALDO

71

• РусенскоВарено

57

Най-много писали в темата

Помните ли от кога не сте яли печени картофи?

Ако нямате намерение да запалите огън, да чакате да се появи жарта и да ги набутате вътре - ползвайте микровълновата.

Не го вярвах, докато не го видях с очите си, не опитах картофите и не реших да "направя това вкъщи". Опекох ги в капак на иенско стъкло което ми влиза в микровълновата. Взех 6 средно големи картофа, измих ги хубаво, надупчих ги с ножче тук-там и ги метнах да се пекат.

Ако микровълновата има някакви програми - пускате на най-мощната, затваряте вратата и настройвате фаст-фууд фурната на 12 минути. (при по-голям брой картофи минутите се увеличават. В случая става дума за 6 средно-големи картофа). При мен станаха идеално. Ако нещо не стане - добавяте още 2 минути и сте вие!

Останалото, като гарнитура на печените картофи е по избор. Дали ще е някакъв сос или тънки мезета - вие си решавате! smile159

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Останалото, като гарнитура на печените картофи е по избор. Дали ще е някакъв сос или тънки мезета - вие си решавате! smile159

;) Предпочитам печените картофи да са за гарнитура. smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много обичам печени картофи, но те искат и определени условия. За това съм толкова щастлива, че могат да се докарат същите на вкус и в микровълнова. :smt004 А дали са за гарнитура, или ще се прави гарнитура към тях - няма значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пържено рибно филе, карамелизарини моркови, маслинки и салата от червено цвекло.

Изглеждат горе долу ето така:

2444286940100504400S600x600Q85.jpg

Рибата става убиец!

Вземат се филета от бяла риба, осоляват се на вкус,прибавя се чер. пипер и пресован чесън. Филетата се намазват с горчица, поръсват се с розмарин и копър. Така стоят 1-2 часа, след това се овалват в царевично брашно и се пържът. Рибата не става мазна, заради царевичното брашно, напротив хрупкава

и ароматна.

Морковите се приготвят по следния начин:

Растопява се масълце в подходящ съд, слагаме лъжичка захар да са карамелизира, наливаме топла вода,прибавят се моркавите, захлупват се и се оставят да са задушът около 10 мин. След това се осоляват и се прибавя магданоз .

Рецептата и снимките са преоставени от sister на biser.or

Просто го споделям със Вас.

Определено има гладни smile092

2450053410100504400S600x600Q85.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

офф колеги сигурно ще сънувам алкохол.ще съм барман в боулинг в габрово и ми се падна честа да правя менюто.за 3 дена стана днес беше последния и накрая вече започнах да бъркам,понеже в менюто ще има мой коктейл и казвам рецептата на другия барман и той мисли мисли и вика как беше и аз му казвам нещо и той вика няма нищо общо ти преди малко ми каза съвсем различна рецепта smile091 .Сядам да вечерям и наще викат пий една ракия с мен викам вие базикатели ме.направо днес ми дойдоха в повече питиетата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В последните няколко дни менюто е тиквички с ориз и зелен боб - яхния.

Днес забърках набързо таратор, но не с краставици, а с моркови. Прави се като нормален таратор, но вместо краставици се рендат моркови. Може да се направи и като "сух таратор", а може да се добави и вода. Всичко - на око. Звучи странно да замениш краставицата с морков, но вкуса не се променя. Реално, каквото и да сложиш в киселото мляко с чесън и копър - пак ще е същото.

Това ме подсеща, че който не обича шкембе чорба с шкембе - може да го направи с хапки от пилешко месо. Вкуса е същия :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В последните няколко дни менюто е тиквички с ориз и зелен боб - яхния.

Днес забърках набързо таратор, но не с краставици, а с моркови. Прави се като нормален таратор, но вместо краставици се рендат моркови. Може да се направи и като "сух таратор", а може да се добави и вода. Всичко - на око. Звучи странно да замениш краставицата с морков, но вкуса не се променя. Реално, каквото и да сложиш в киселото мляко с чесън и копър - пак ще е същото.

Това ме подсеща, че който не обича шкембе чорба с шкембе - може да го направи с хапки от пилешко месо. Вкуса е същия :)

Ти мъ приби с тоя таратор от моркови smile091

И аз съм от тези които ядът на шкембе чорбата само водата.От другото ме е гнус,така че рецептата с пилешките хапки ще я пробвам smile049

В последно време ми се е прияло саламура от рибка,ама не ме бива да си я направя, та ще кажа на мама да ми я сготви.Жената и тя не умее да ги догажда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес за постещите е позвлено риба и морски дарове, другия ден ще бъде Цветница.

Наздраве!

Точно така. В последната седмица преди Великден тази година ще се пръснем от риба. :) Днес и в неделя... За днес няма да мога да смогна да си я наготвя сама, но момчетата, ако имат идеи за неделна рибена гозба - да споделят, че време не остана.

@biser.or, то туй с морковите древно като Азия бе. smile021 Ще те излъжа за народността на морковения таратор, но беше от някоя от азиатските кухни. Аз също бях много втрещена от идеята, но ако не опиташ няма да разбереш колко е вкусно в действителност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нещо с риба се сещам за супер-яката рибена чорбица (с оная ароматна саламурика), която готвят рибарите по морето (и аз понякога, ама рядко вкъщи smile021 ). Ах, морето...

p.s. А за морковетата се сещам и още едно настъргани с маалце пресен босилек и обилно лимоново сокче, солчица, зехтинче и...ииии ракийка smile159 .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажете как да не спукам яйцата в събота. Чух за памук и сол във водата ?

Аз знам за марля(тензух) в която се слагат яйцата. Поне така ги правим вкъщи. И задължително ги вариш без капак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажете как да не спукам яйцата в събота. Чух за памук и сол във водата ?

Вземи си яйца от домашна кокошка.Те не се пукат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саше, пукат се при рязката смяна на температурата. Т.е. от хладилника - във врялата вода. Извади ги от хладилника няколко часа по-рано, за да не са толкова студени и не е лошо да ги сложиш във водата още преди да е кипнала. Щипка сол също. Така вероятността за пукане се минимизира. И още нещо - не трябва да има много разстояние между тях, защото при варенето те се изместват и се удрят едно в друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще направя така, да се надяваме че тази година жертви няма да има.

Баба ми каза че домашните яйца са и малко и аз и ги оставих.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...за ребърцата - отиде ти 1 час само около тех. :mrgreen: Зимаш кутия с капак, дълбока. Ребрата вътре, по тех подправки на вкус + зеления(магданоз) и лук на полумесеци + 2 скилидки чесън, поливаш ги с 150 гр. цървено вино, опиваш ги с 50 грама ракия, мазнинка, стискаш половин портокал и капваш сладко кисел сос на вкус + пикантното. Мед също, малко, ако искаш, това ти е захарта. Затваряш кутията и я разтръскваш да се овъртят хубаво в марината ребърчоците и хоп - за 20 мин на хладно на некой свободен рафт у Мраза. Вадиш ребрата и ги мяташ в сгорещен тиган с мазнинка, мааалко, вътре. Капваш малко вода или бульон и ги задушаваш за по 4-5-мин от всяка страна, да им се посмени цвета към кафявичък и леко да се глазират. Махаш ги, поизтръскваш ги и на скарата до готовност. Така не стават жилави, месцето се дели от кокала, а вкуса и аромата са невероятни.

Дойде време за ребърцата, но понеже са телешки реших да се презастраховам и в момента се пекат/задушават в плик във фурната. Така, докато мъжете се приберат всичко ще е топло и добре приготвено. Благодаря от сърце за рецептата. Доста приятен аромат се разнася в нас, дори котките са опиянени от него... :smt017 Някакви предложения за гарнитурата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картофена салата, боб с лютеница и пресен лук, задушен ориз със зеленчуци - такива неща. Щом си ги сложила в плик - нямай грижа - ще станат невероятни. :smt017

И ако са ви останали неизядени великденски яйца си правите една основа от 400 гр. майонеза, две лъжици горчица, две лъжици заквасена сметана, сол и захар по две щипки, Измесвате хубаво всичко. Добавяте половин или цяла кисела ябълка, нарязана на дребно, 150 гр. шунка на ивички, две лъжици царевица, две печени чушки на ивички, три кисели краставички на ивички и яйцата - обелени и нарязани на дребно - и отново измесвате, мощно и продължително. :mrgreen: Салатата е невероятна, вчера нахраних цялата фирма на жена ми, че бая яйца имаха, останаха много доволни.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картофена салата, боб с лютеница и пресен лук, задушен ориз със зеленчуци - такива неща. Щом си ги сложила в плик - нямай грижа - ще станат невероятни. :smt017

И ако са ви останали неизядени великденски яйца си правите една основа от 400 гр. майонеза, две лъжици горчица, две лъжици заквасена сметана, сол и захар по две щипки, Измесвате хубаво всичко. Добавяте половин или цяла кисела ябълка, нарязана на дребно, 150 гр. шунка на ивички, две лъжици царевица, две печени чушки на ивички, три кисели краставички на ивички и яйцата - обелени и нарязани на дребно - и отново измесвате, мощно и продължително. :mrgreen: Салатата е невероятна, вчера нахраних цялата фирма на жена ми, че бая яйца имаха, останаха много доволни.

Поздрави.

С яйчената салата не успя да ме изненадаш. А най-готино е с варени картофи, яйца, кисели краставички - всичко това се реди ред по ред, като торта, и отгоре се ренда кашкавал. Ама с това мазно месо си мислех за варен ориз. Предложих на гладните хайванчета вкъщи ориза, отказаха и го замениха самосиндикално със зелена салата с репички... :-k

Глас народен - глас Божи.

p.s. Ето крайния резултат. Ице, имаш златни ръце!

018144594.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.